1500m we wrześniu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:22
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam, powiem prosto o co mi chodzi żeby nie było zbędnego tekstu ;)

05.06.2012 pobiegłem na 1500m w 4:47 ale szczerze to nie pamiętam jak do tego trenowałem ale coś tam biegałem

robiłem od 11.06 ten plan

Kod: Zaznacz cały

http://www.sendspace.pl/file/3e7f58ecfebcaaa7ee1418d
rozpisał mi go mój guru który był dobry bardzo w 1500m ;)

plan się za tydzień kończy a ja we wrześniu pewnie jakoś mam zawody (szkolne) na 1500m, sorka mnie jakoś podeszła i doszło do zakładu że złamie rekord szkoły 4:21 właśnie na tych zawodach,

chciałem spróbować sobie trochę plan troche sam napisać żeby zobaczyć czy jakoś potrafię to robić i rozpisałem (w linku powyżej od 27 sierpnia jest moje dzieło)

i pytanie do Was jak widzicie moje szanse w tym zakładzie ??

i co do planu uważacie że mogę go realizować czy może polecacie jakieś modyfikacje ??

pozdrawiam
PKO
RobsonP
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Witam, coś mam kłopoty z odczytaniem tego linku. A ponadto warto byś podał pewne parametry: wiek, wzrost i wagę.
Pozdrawiam, RobsonP
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

RobsonP pisze: A ponadto warto byś podał pewne parametry: wiek, wzrost i wagę.
tak to jest jak się człowiek spieszy ..

17lat, 178/69

a co do linku to mi działa bez zarzutu, problem jest z odczytaniem pliku czy pobraniem ??
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Imo żeby pobiec 4:20 nie trzeba być żadnym mistrzem, no ale też trzeba mieć jakieś predyspozycje. Ja bez treningu pobiegłem 4:50, i za pół roku już te 4:20 pobiegłem więc nie powinno być większego problemu myślę jak mądrze potrenujesz
RobsonP
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Okej już odczytałem. Trening wygląda porządnie, choć nie wiem w jakich czsach biegasz, np. te 200-metrówki, bo to też wyznacza czas przerwy. Kiedyś czytałem opinię na temat treningów Polaków i inych biegaczy światowego formatu, okazuje sie, że wszyscy biegali podobnym tempem dany odcinek specjalny, ale Polacy robili 3' przerwy, a ci najlepsi o połowę krótszą i do tego w truchcie, zatem przerwa była również treningiem. Nie wiem kiedy dokładnie masz ten sprawdzian, bo to też jest istotne. Warto byłoby zrobić na dniach jakis sprawdzian na bieżni na pośrednim dystansie ( np. 1000m), żeby mieć jakiś pogląd. Ale w związku z tym może warto byłoby zmodyfikować ze 2 treningi bezpośrednio przed tym sprawdzianem lub też zrobić ten sprawdzian w dniu kiedy miałbyś robić jakiś mocny akcent.
RobsonP
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sprawdzian samemu trochę ciężko pobiec, lepiej mocny trening i to da jakiś podgląd. Np 3x500m mocno
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Tez uwazam ze bez czasow tych 200 lub 400 nie da sie okreslic jak bedziesz umial biec.

Co mi wpadlo w oko: 3 akcenty pod rzad... Nawet jak to sa tylko rytmy, takich rzeczy sie nie robi.

wolne-akzent-wybieg-wolne.
albo
wolne-akzent-wybieg-akcent-wybieg-wolne
3-4 tygodnie przed zawodami
wolne-akcent-akcent-wybieg-wolne

Rolli
RobsonP
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Może i ciężko, ale sprawdzi się w nietypowych warunkach i zobaczy, czy jest w stanie się przełamać jak nadejdzie kryzys i dobiec do mety. Ale oczywiście taki trening 3x500m jest dobrym pomysłem. Biorąc pod uwagę, że chciałby biegać ok.4:20 min./1500m to 500-stki musiałby być mniej więcej 1'28"-1'30" na przerwach ok.1'. Jeśli nasz kolega IXOF nie dałby rady takiego treningu pobiec to o 4:20/1500m. może raczej zapomnieć.
RobsonP
RobsonP
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:Tez uwazam ze bez czasow tych 200 lub 400 nie da sie okreslic jak bedziesz umial biec.

Co mi wpadlo w oko: 3 akcenty pod rzad... Nawet jak to sa tylko rytmy, takich rzeczy sie nie robi.

albo

Rolli
Racja, chyba od samych treningów ważniejsza jest regeneracja. Tylko na pełnym odpoczynku można przejść na kolejny wyższy poziom. Czasami nawet warto odpuścić jeden trening niż się zarzynać
RobsonP
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tzn. zależy od tego jak ile ktoś by włożył w ten trening mocy. Ktoś kto zrobi te 5-setki luźno pobiegnie może poniżej 4:20, a ktoś kto to zrobi na pałę i się zarżnie to może mieć problem by złamać 4:30
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to tak, w planie mam nie długo 2x1000m na maksa to tak też pobiegnę i podam czasy, obecnie na treningu najszybszy czas zarejestrowany przez endomondo to 3:11 (takie akcenty biegam po drodzę, nie mam do dyspozycji bieżni ;/).

i jak czytam to muszę kombinować żeby gdzieś w plan upchać 3x500m to się tym jutro zajmę,
a teraz do tych treningów np 6x200m to w każdym z treningów ta przerwa to jest przerwa w truchcie, cały mój trening to jest bieg od początku do końca.

Rolli pisze:

albo

Rolli
a co do tego to mam to kombinować czy może zostać czy zrobić maks 2 dni akcentów pod rząd ??

edit, przejrzałem jeszcze raz mój plan i gdzie ja tam mam 3 akcenty pod rząd ??;)

jeżeli chodzi o to wybieganie plus rytmy to te rytmy biegam też mocno ale jednak tak bardziej dla rozluźnienia i żeby się "przewentylować", ale myślę że to mnie bardzo nie obciąża

pozdrawiam

EDIT 2

pokombinowałem i zrobiłem coś takiego:

http://www.sendspace.pl/file/688493b350c61234ea4c992

myślicie że mogę to nazwać "mądrym potrenowaniem" (kilka postów wyżej) żeby to 4:20 zrobić, czy jeszcze coś po myśleć ??
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Duzo nie zmieniles.
Czasow, zeby trening ocenic, tez nie ma.
I dalej robisz 3 akcenty pod rzad. 8x100/100 rytmy to jest akcent. Przebiezki po wybieganiu robi sie bez stresu i na pelnym odpoczynku, a nie po 100m truchtu

Wez te wzory co u gory podalem.
A jak nic nie chcesz zmieniac... to nie. :bum:

Rolli

Co mi jeszcze wpadlo w oko: malo treningow w 1500-tempie. 6-8x600 (w 1:42) albo bardzo ostrych 2x1000m (w 2:54) na dlugich przerwach. Ja bym mial jeszcze pare takich czarodziejskich treningow... ale to kiedys indzie.
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dobra, więc jeszcze widzę bd zmiana,

to jak po wszystkich wybieganiach zamiast rytmów wstawię z 5 przebieżek po 2min trucht między nimi bd dobrze, czy Ktoś ma inną sugestie bo ja się nie znam zbytnio;)?? to mój pierwszy plan dla siebie który sam sobie piszę ;/

czas na 1km bd w środę,

a do tych wszystkich treningów nx 400-1000m nie podałem czasów bo biegnę je przeważnie na maksa, ale tak żebym miał siłę na kolejne cykle, ale czuje że daje z siebie 99% bo jednak zawody to dopiero człowiek wie że stać go na dużo.

i jeszcze pytanie, zwróćcie uwagę na trening 1 sierpnia, tam biegłem 6x 400m , ale za nic nie mogłem zejść poniżej 1:15, a życiówkę bez treningu mam 1:02 dawno temu zrobioną... ktoś wie dlaczego tak jest ?? a i dodam że 400m mierzyłem za pomocą endomondo i nie wiem czy na niego zrzucić winę ;) 4.09 wg już mojego planu mam do 200m to mam taką "bieżnie" to tam złapie czasy i zobaczę jak to wyjdzie.

a co do wzoru to na 7 dni w tym ostatni wolny może być taki :

1. Wybieganie
2. Akcent
3. Akcent
4. Wybieganie
5. Akcent
6. wybieganie i lekki akcent na koniec tygodnia ;)
7.wolne
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:bardzo ostrych 2x1000m (w 2:54) na dlugich przerwach. Ja bym mial jeszcze pare takich czarodziejskich treningow... ale to kiedys indzie.
Obawiam się że po tym treningu bardzo długo dochodziłby do siebie. Pamiętam jak zrobiłem 3x1000m po 3minuty, i z tego pobiegłem 4:11, po 2:54 to byłoby zabójstwo.

Co do kolegi - nie biega się na treningu na maksa. Biegaj tak jakbyś robił 2-4 powtórzenia więcej. Przypuśćmy, że w planie jest 8x300m, więc Ty musisz mieć w głowie że robisz 10-12x300m ( w zależności kiedy start, jak blisko to 10 ) i kiedy zrobisz 8 to kończysz i jesteś szczęśliwy bo bardzo dobrze wykonałeś trening na następny dzień na rozbieganiu odpoczniesz i forma skoczy. Kiedy zrobisz te 8x300m na maksa to prawdopodobnie się zajedziesz i będziesz musiał odpoczywać 2-3dni kiedy Ty będziesz musiał zrobić kolejny akcent i znowu się zajedziesz i tak to zamiast się wzmacniasz Ty się niszczysz. Dziękuję za uwagę :)

PS: Takim planem jak wyżej będziesz zajechany i niezdolny do normalnego życia.
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

czyli robić same wybiegania tak gdzie one sobie zapisałem?? nic nie kombinować z rytmami i przebieżkami ??
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ