Trening na 5km/10km :)

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Keqi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Od około 10 dni wziąłem się za bieganie i generalnie powoli łapię bakcyla :) Sprawa wygląda tak że z kondycją nigdy nie miałem problemu, od roku chodzę na basen 1-2x w tyg + sporo jazdy na rowerze. Z bieganiem dopiero zaczynam, dotąd pobiegłem 3 razy dystans 5km i raz 8km. Przy każdym biegu staram się mierzyć czas aby wiedzieć na czym stoję i teraz mam pytanie czy istnieje jakiś trening nastawiony na poprawianie szybkości i wytrzymałości na dystansie 5km/10km, nie ukrywam że te dystanse najbardziej mi podchodzą bo nie są totalnie obciążające.

Ostatnią "piątkę" pobiegłem w czasie 25:08, ale chciałbym to jeszcze znacznie poprawić. 10km jeszcze nie biegłem ale podejrzewam że w granicach 55min zmieściłbym się, 8km zrobiłem w 45min.

Pozdrawiam
Maciek
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

istnieje mnóstwo planów, dużo jest w odpowiedniej sekcji na portalu. poszukaj trochę.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

buki bądź miły i się nie wyrażaj.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

może i można ale kolega chciałby plan, więc należy mu pomóc i tyle.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:22

Nieprzeczytany post

paweł1946 pisze:
Qba Krause pisze:może i można ale kolega chciałby plan, więc należy mu pomóc i tyle.

A co tu rozumować biegasz raz 10 km wolno raz 5 szybko aż do znudzenia i tyle ;) I np 1 raz w tygodniu 15 km wycieczka ;p

czuje że zbyt szybko mu się znudzi i się zniechęci, weś sb któryś z planów co Ci podał kolega Adam i rób, jak bd za lekko to podkręć delikatnie tępo i bd ok.
chociaż ja to z tymi planami szczerze dał bym sobie spokój. na początku się wybiegaj, i potem wprowadzaj jakieś interwały, ciągi i bd dobrze
Keqi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ok, po waszych odpowiedziach uznałem że faktycznie plan treningowy na takim krótkim stażu biegania jeszcze nie ma sensu. Jak ktoś wyżej napisał, na razie wybiegam się, 3-4 razy w tygodniu po 30-45min biegu.

Ale dzięki za odpowiedzi :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ