Różnica wysokości terenu, przewyższenia itd...

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
mikus1987
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:20
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

biegam od kilku miesięcy, z racji tego, że biegam po mieście to raczej różnice w wysokości są dosyć duże jak dla mnie. Mieszkam w Mikołowie (śląsk) który jest położony na dosyć mocno pofalowanym terenie. Co daje tyle, że podczas biegu 10km dookoła miasta, średnio 7 razy pokonuję podbiegi ( i to czasem nawet strome) i zbiegi czasem strome czasem łagodne. z 10 km, to chyba 3 biegną po w miarę płaskim terenie. Biegam z trackerem a dokładnie endomondo, który jakoś tam oddaje różnicę wysokości choć pewnie nie dokładnie, ale np podczas 10km mam info z dosyć odkładnego gps'a
Wysokość: 295 m / 363 m
Przewyższenie 214m (w górę)/ 199m (w dół)
Nie bardzo rozumiem te wartości. Co to jest to przewyższenie? i czy te wartości terenu po których biegam nie są jakieś bardz oobciążające dla organizmu? Czasami pojawia się na 9 km ból kolan, może to z racji takiej ilości podbiegów i zbiegów?
Chociaż pewnie, wy biegacie w jeszcze cięższych warunkach terenwoych, i jest to możliwe.
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

podczas treningu pokonujesz w pionie łącznie
mikus1987 pisze:214m (w górę)/ 199m (w dół)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
mikus1987
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No to chyba nie jest jednak zbyt dokładny ten gps, bo skoro podbiegi i zbiegi momentami są dosyć strome, to na odcinku 7 km na zbiegach i podbiegach powinny być większe chyba wartości.

Ps. czy te, które podaje endomondo są zaliczane do trudnego terenu? w sensie pofałdowania? czy to jest pikuś i mam się nie załamwyać, że mam "pod górkę"?:)
Awatar użytkownika
mar_jas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:39:59
Życiówka w maratonie: 3:28:43

Nieprzeczytany post

mikus1987 pisze:No to chyba nie jest jednak zbyt dokładny ten gps, bo skoro podbiegi i zbiegi momentami są dosyć strome, to na odcinku 7 km na zbiegach i podbiegach powinny być większe chyba wartości.

Ps. czy te, które podaje endomondo są zaliczane do trudnego terenu? w sensie pofałdowania? czy to jest pikuś i mam się nie załamwyać, że mam "pod górkę"?:)

Endomondo bardzo mocno przekłamuje, w wysokościach to juz wogóle jakies wartości z księżyce bierze.....prosty przykład: zobacz sobie miejsce przez które przebiegasz dwa razy... za każdym razem inna wysokość , i to odchyłki sa spore.... nie ma co patrzeć na te wysokości z endo ;)

Moja walka Blog biegowy Marcina

Komentarze
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Tak czy inaczej, bieganie po urozmaiconym terenie rozwija bardziej wszechstronnie. Biegacze biegający tylko po płaskim są słabsi.
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
anc
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

mar_jas pisze: Endomondo bardzo mocno przekłamuje, w wysokościach to juz wogóle jakies wartości z księżyce bierze.....prosty przykład: zobacz sobie miejsce przez które przebiegasz dwa razy... za każdym razem inna wysokość , i to odchyłki sa spore.... nie ma co patrzeć na te wysokości z endo ;)
Zgadza się. To jest mój bieg po stadionie ostatnio: http://www.endomondo.com/workouts/gPw6NeGH80o Okazuje się, że przez 20 minut biegłem lekko pod górę, a później ostry zjazd w dół ;) Jeśli chodzi o wysokości w Endomondo to jest dramat bardzo często niestety.
mikus1987
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No tak, ale może przekłamuje głównie na płaskich powierzchniach?
Możę, jeżeli teren jest faktycznie pofałdowany, to dokładniej pokazuje te różnice.
Biegacze, którzy mieli okazję biegać dookoła Mikołowa (nowy świat i centrum, ul. rybnicka, św wojceicha, krakowska, to wszytsko są dusyć duże wzniesienia i zbniegi) to wydaje mi się, że nazbiera się więcej tego metrażu przewyższeń niż pokazuje:)
stepow
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Niestety GPSy niezbyt dokładnie pokazują rzeczywistą wysokość. Endomondo prawdopodobnie korzysta z mapy terenu do tworzenia profilu pionowego trasy. Ostatnio biegałem trochę w górach i na oko profil trasy w miarę się zgadzał - punk startu, najwyższy punkt, przełęcze itd. Kiedyś używałem turystycznego GPS Garmina wyposażonego w wysokościomierz barometryczny, który wspomaga urządzenie w dokładnym określeniu wysokości. Wysokościomierz trzeba było za każdym razem kalibrować najlepiej wpisując dokładną wysokość n.p.m. miejsca w którym wykonywana była kalibracja :-) - trzeba było ją znać z innego, pewnego źródła.

Jeśli zależy Ci na w miarę dokładnym profilu pionowym to polecam raczej urządzenia z wbudowanym wysokościomierzem barometrycznym. Ja miałem kiedyś Garmin etrex Vista HCx, z tym że to jest sprzęt turystyczny, ale biegać z tym się da, a nawet jak się zgubisz - to pomoże trafić do domu ;-)

Pozdrawiam,
Marek, Wrocław
http://www.stepow.net/
mppietia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja się tylko zastanawiam, po co Ci znać dokładne przewyższenia?
Za dużo cyferek :hejhej:

A co do Mikołowa, to jest to moim zdaniem wspaniałe miejsce do biegania, stadion mamy przepiękny i nowiutki, pagórki owszem są, ale to tylko lepiej dla nas, siła się ćwiczy sama :oczko: Mnóstwo lasów dookoła i piękne tereny :usmiech:
Niema co się zastanawiać, tylko iść pobiegać :usmiech:
10k 43'37"
15k 1:14'46"
21k 1:41'14"
www.wybiegamy.pl
mikus1987
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie jestem przekonany do biegania po tych lasach, wolę rundę dookoła Mikołowa ulicami. CHoć wiem, że to niezdrowe dla stawów. A na stadionie, raczej psychicznie bym nie dał rady, biegając dookoła chyba bym zwariował.
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

takie GPSowe liczenie przewyższeń jest mocno średnie, lepiej bawić się w to tylko orientacyjnie, dla Ciebie i tak lepiej jest biegać w terenie pofałdowanym bo przystosujesz mięśnie do różnego stopnia nachylenia terenu. Dokładne pomiary dają wg mnie urządzenia wyposażone w wysokościomierz barometryczny- ale jeśli nie interesuje Cię przygoda z biegami terenowymi, górskimi tudzież ultra to szkoda w coś takiego inwestować.
mppietia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mikus1987 pisze:Nie jestem przekonany do biegania po tych lasach, wolę rundę dookoła Mikołowa ulicami. CHoć wiem, że to niezdrowe dla stawów. A na stadionie, raczej psychicznie bym nie dał rady, biegając dookoła chyba bym zwariował.
Nie wiem czemu nie jesteś przekonany, no ale to już Twoja sprawa :usmiech:
A jeśli chodzi o stadion, to ja tam tylko jestem jeśli mam trening specjalistyczny, choć nawet wtedy nie zawsze :usmiech:
10k 43'37"
15k 1:14'46"
21k 1:41'14"
www.wybiegamy.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ