Witam
Od kilku lat biegam amatorsko, 3 do 5. Zazwyczaj jest to moja stała trasa 8 km, którą pokonuję od 35 do 40 min ze średnim tętnem 150 u/min. Moje Vo2max wg. kalkulatora waha się od 42 do 44 co wg. polarpersonaltrainer.com daje średni wynik (w skali 6 stopniowej , zaledwie 3!!). Tętno spoczynkowe 42 a max osiągnąłem 173. Dzisiaj nawet zrobiłem sobie ciężką próbę wg. micoach, biegłem 12 min ciągle zwiększając prędkość i osiągnąłem tętno 166 u/min.Moją główną dyscypliną sportową jest brazylijkie jiu jitsu. W mojej dywizji walka trwa 10 min. Trenuję sztuki walki ok. 3/4 razy w tygodniu, zależy od grafiku. Stosuję dietę i od czasu do czasu jakieś suplementy ( aminokwasy, kreatyna, węglowodany, ZMA )Teraz kilka pytań odnośnie treningu:
1) Jak biegać, żeby zwiększyć wytrzymałość i kondycję?
2) Czy długie bieganie jak moje 8 km to dobry plan?
Sztuki walki - biegnie do poprawy kondycji,jak zrobić postęp
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 52
- Życiówka w maratonie: brak
Chciałem podczepić się pod pytanie kolegi, mam mniej więcej te same cele tylko inny sport końcowy, ale też walki.
Zacząłem ostatnio lecieć tym programem, http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=428 ,w sumie to zacząłem w tym tygodniu i chciałem spytać czy do osiągnięcia takich celów (poprawienie kondycji, wytrzymałości i siły nóg, poprawienia rzeźby ciała poprzez zrzucenie niepotrzebnych kilogramów<<w mniejszym stopniu>>) ten program się nadaje?
I takie pytanie co by nie zakładać kolejnego tematu - jak miałaby wyglądać taka 20 minutowa rzogrzewka w biegu, co mam w tym czasie robić, jakie ćwiczenia?
Zacząłem ostatnio lecieć tym programem, http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=428 ,w sumie to zacząłem w tym tygodniu i chciałem spytać czy do osiągnięcia takich celów (poprawienie kondycji, wytrzymałości i siły nóg, poprawienia rzeźby ciała poprzez zrzucenie niepotrzebnych kilogramów<<w mniejszym stopniu>>) ten program się nadaje?
I takie pytanie co by nie zakładać kolejnego tematu - jak miałaby wyglądać taka 20 minutowa rzogrzewka w biegu, co mam w tym czasie robić, jakie ćwiczenia?
- bartorz
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: kiepska
skoro walka trwa ok. 10 minut to potrzebujesz być gotowy do największych obrotów podczas tych 10 minut, nie 5, nie 50, ale właśnie 10. Więc moim zdaniem najlepszą metodą jest dowolnie długi (bardzo) spokojny trucht i raz, dwa w tygodniu jakieś tempowe odcinki trwające..uwaga..10 minut
Ja trenujac krav magę do biegu dokładałem pompki (np. 30 minut truchtu, a potem 8 odcinków 3minutowych (tempo biegu na 10km), rozdzielone pompkami) - polecam, daje w kość
) A najlepiej obejrzyj sobie trening najlepszych trenujących sztuki walki.
Michalczewski np. trenował tak:
powodzenia!

Michalczewski np. trenował tak:
(źródło: Mens Health)W pierwszym okresie bieganie jest spokojne, ale długie. Wraz ze zbliżaniem się dnia walki tempo jest coraz szybsze i z coraz większą ilością interwałów. Taki interwał to bieg z prędkością około 25 km/h przez 30 sekund, powtarzany wielokrotnie. Trener Fritz Sdunek, który - z małą przerwą - jest z Michalczewskim praktycznie od początków jego zawodowej kariery, uważa kondycję za absolutną podstawę.
"Aby sprawdzić, w jakim stanie jest Dariusz, robimy test. Biega 12 razy w takim tempie, by w 3 minuty przebiec 800 metrów." Po każdym biegu odpoczywa minutę. Taki rytm - 3 minuty wysiłku i jedna odpoczynku - ma przecież bokserska walka. Po 800 metrach mierzy tętno i robi to samo na zakończenie przerwy odpoczynkowej. Na 8 tygodni przed walką Darek miał po 12. biegu 168 uderzeń serca na minutę, po 60 sekundach odpoczynku spadło ono do 114, a po kolejnych dwóch minutach tętno wynosiło już tylko 98. Czas powrotu do normalnego rytmu serca, tzw. restytucja tętna spoczynkowego, jest jednym z istotnych parametrów wytrzymałości. Im szybciej to następuje, tym masz większą wydolność. "Tiger ma w tej chwili drugi wynik w swojej sportowej karierze" - mówi Sdunek.
powodzenia!
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Pracuję w straży pożarnej i w pracy raz do roku przechodzimy próbę Harwardzką, wynik mam chyba najlepszy ze wszystkich. Polega on na ciągłym wchodzeniu na stopień przez kilka minut, później są pomiary tętna. Wszystko na zasadzie testu Michalczewskiego. Teraz pozostaje kwestia rozłożenia treningu. Rozumiem, że jak nie mam zawodów to dalej robić sobie te długie biegi ? Kiedy zaczynać trenować interwały ? Ile przed zawodami?