Trening na szybkość

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
glowadogory
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
biegam od 4 miesięcy , wcześniej nie potrafiłem przebiec nawet kilometra non stop, dwa tygodnie temu zrobiłem swoją pierwszą 10 kilometrową trasę z czasem 49:40. Poprawiłem swój czas na 4km przez prawie miesiąc o 5 minut. Teraz mam na 4km czas 17:30. Na kilometr mam czas jak mierzyłem kilka miesięcy temu 4 min 9 sek. Moje pytanie to jak trenować aby osiągnąć czas 3:30 bądź mniej na sam kilometr. Proszę o rozpiskę jakiegoś treningu bądź porady czy też podpowiedzenie mi jakie ćwiczenia mam wykonywać na polepszenie parametrów.
Pozdrawiam ;)
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

glowadogory
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dziękuje, zacznę trening potem bo na razie przygotowuje się po półmaratonu. Co powiecie na marszobieg?
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Polecam przygotować się do tego kilometra w jakieś 3' żeby potem móc śmiało biegać dłuższe dytanse szybciej :-)
glowadogory
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tak, tak. właśnie o to mi chodzi ;)
glowadogory
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

w sumie to masz racje Santiago ;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
moskalikt
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 1:50

Nieprzeczytany post

chart.png
Nie chcąc rozpoczynać nowego wątku, żeby nie śmiecić, w skrócie wyłuszczę o co chodzi:
- od jakiś trzech miesięcy udało mi się osiągnąć 19km w treningu (co drugi dzień). Wcześniej po kontuzji dochodzilem do tego pułapu prawie rok. Udało mi się poprawić czas z 2:10 (tętno śr. ok. 155) na 1:40 (tętno śr. od 150 - 163, z czego to ostatnie przy upale i olbrzymiej wilgotności powietrza).
- trasa, jak ktoś kiedyś był: Szczawnica - Cerveny Klastor. Droga wzdluż Dunajca, żwirowa, kilka przewyższeń, generalnie fajna.
Ilekroć jestem na stronie bieganie widzę jakies kosmiczne rozpiski treningowe, natomiast nie lubię biegać krotkich odcinków. Lubie biegać długo i probować zmieniać tempo, dlugość kroku, biegać przy róznych temperaturach i walczyć o to by za każdym razem ww dystans przebiec o kilka sekund szybciej. Czy przy takim "niesportowym" nastawieniu jestem w stanie zejść do 1:30? Nie jest to nawet najważniejsze. Najważniejsze dla mnie jest ukończyć bieg gorski w połowie sierpnia i maraton we wrześniu w przyzwoitym czasie. Czy mój nietypowy trening pozwoli mi rozwinąć szybkość, czy też przez dlugość przebieżek po prostu "wypalę nogi" ?
W załączniku moja trasa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Awatar użytkownika
moskalikt
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

"właśnie tym różni się biegacz od truchtacza czy jogger'a
ty biegasz, a my trenujemy"

być może. Nie kwestionuje waszego przywiązania do sprawdzonych planów.
Chodziło mi tylko o to, że moje "truchtanie" też jest treningiem, bo założeniem treningu jest poprawa wyników.
Wczoraj na owych 19km puściło 1:36min (średni puls 151, max 170 - czyli bez parcia). A więc co tydzień poprawiam się o ok. 3 min, nie przez jak mówisz "zarzynanie się" (wczoraj po 10 min szybkiego marszu po treningu moglem zrobić drugi raz tą rundę), natomiast w tym długim biegu "uczę się" biegać: coraz mniej męczące są podbiegi, zmieniam tempo (by biec wydajniej lub odpoczywać) - można by to nazwać interwałami, uczę się rozkładać sily, a pod koniec biegnę np 600m na maksa. I co najważniejsze taki bieg sprawia mi frajdę. Uważam że to nie jest zwykłe dreptanie tylko przemyślany zestaw ćwiczeń treningowych, tyle że w wydaniu ciągłym, co drugi dzień.
Liczę się z tym, że być może efekty nie przychodzą tak szybko jak przy planie, ale przynajmniej nie mam klopotu z systematycznością.
Pytanie moje było takie: czy ktoś spotkał się z takim typem treningu?
Przecież to jest tylko 70km tygodniowo.
Obrazek
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Są ludzie którzy mają bardzo wielkie zapotrzebowanie dla autorytetów i co autorytet (plan treningowy) powie to jest świętość :)
Santiago - jeśli masz świadomość jakie bloki treningowe za co są odpowiedzialne i świadomie je będziesz wplatał w swoje bieganie - to jeśli zapiszesz je na kartce i wg kartki będziesz biegał to będzie trening - a jeśli nie spiszesz ich to będziesz zwykłym truchtem i efektów treningowych nie zaznasz.
Generalnie samo spisanie na kartkę powoduje że trening będzie ok 30-50% efektywniejszy a jeśli jeszcze jakiemuś guru pokażesz ten plan i powie że jest OK - to kolejne 30-50%.
Tak humorystycznie do tego podszedłem ale dla mnie plan to jedynie kierunek a konkretną ścieżkę to wybieram ja z każdym krokiem. Moja konkluzja - jeśli wiesz po co są długie wybiegania, podbiegi, przebieżki interwały, rytmy - i w jakim tempie optymalnie je się biega - to sam jesteś w stanie pod siebie wygenerować lepszy plan niż jakikolwiek gotowiec .
Awatar użytkownika
moskalikt
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No nic, dotruchtam sobie do maratonu i mam nadzieję, że ukończę go w 3:45 (tak mi wychodzi na dzisiaj z kalkulatorów).
Zapytam inaczej: jaki więc plan proponujecie dla kogoś lubiącego długie wybiegania?
Obrazek
Awatar użytkownika
moskalikt
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

"Moja koncepcja zakłada, że bazą do budowania wyższego poziomu wynikowego w maratonie są biegi ciągłe w II zakresie wytrzymałości biegowej, czyli WB2, podczas których tętno na końcu odcinka dochodzi do poziomu 85% Tmax. Do tego dochodzi – na pewnym poziomie wynikowym – bieg z narastającą prędkością (BNP), potem lekki szlif formy tuż przed maratonem (np. start kontrolny, albo WB3 typu kilometrówki), i… startujemy w maratonie. Bez rozpędzającej serce, płuca (i nogi) „szybkiej” wytrzymałości tempowej. To wystarcza, by bić rekordy! "
i dalej
"Rozpędzamy się spokojnie, nie nazbyt dynamicznie, żeby nie nabawić się kontuzji. Potem utrzymujemy stałą prędkość, by – bez „rzutu na taśmę” – lekko wyłączyć żywy bieg (bez hamowania!) i przejść do 100-metrowego rozluźniającego truchtu. Trzeba je biegać na bezpiecznej trasie, bez korzeni lub dziur w jezdni, bo przy żywszym biegu łatwiej o bolesne wykręcenie stopy, gdy trafimy na przeszkodę. Co najważniejsze? Podczas przebieżki zwracajmy uwagę nie na prędkość biegu (włączanie stopera w celu pomiaru prędkości jest zbędne, bo niepotrzebne – nie potrzebujemy żadnych odniesień do przebieżek bieganych zimą czy latem, bo logiczne, że gdy podłoże jest inne prędkości też będą inne), ale na… technikę biegu."
Trening szybkości w przygotowaniach maratończyka - Jerzy Skarżynski
W świetle powyższego podtrzymuję, że moje truchtanie to pelnowartościowy trening ze świadomie wprowadzonymi elementami.
Obrazek
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Santiago - jeśli o mnie chodzi to jest jak z moim treningiem jak ze wszystkim w życiu - wiemy co trzeba robić wg teorii - ale robimy swoje - częściowo też z braku dowodów, że tak właśnie należy. Wiem np że długie wybiegania robię za szybkie i teoretycznie nadmierny wysiłek jest marnotrawiony - skoro niższym tempem bym uzyskał to samo - ale biegam jak mi odpowiada.

Czy wiem co robię kiedy trenuję - tak wiem w 80% a w 20% przypuszczam co - dlatego nie odpowiadają mi plany treningowe w których ktoś napisał ile czasu/dystansu i w jakim tempie mam biegać - a nie poparł tego dogłębnym wytłumaczeniem dlaczego właśnie tak. Kiedy sam sobie układam plan - to wszystko jest dla mnie jasne.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ