Przygotowanie do biegów wysokogórskich

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Matrix
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Jestem nowicjuszem.
Zawsze do biegania podchodziłem sceptycznie.
Uwielbiam za to góry.
Ostatnio natknąłem się na kolejną edycję biegu wysokogórskiego w tatrach.
Szukam pomocy. Czy jestem w stanie w rok się przygotować by móc na przyzwoitym poziomie w kolejnej edycji wystartować?
Na co dzień trenuję wspinaczkę skałkową.
Na rowerze kiedy mogę ale raczej na poziomie rekreacyjnym.
Mam 30 lat. Jestem z Krakowa.
Nie robiłem testu Coopera więc nie wiem jaką mam wydolność i na jakim poziomie jestem.
Czy jest w stanie mi ktoś pomóc jak ułożyć sobie trening na ten cały rok?
Pozdrawiam i mam nadzieję zajawić się bieganiem....nie tylko po górach.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Matrix pisze:Czy jest w stanie mi ktoś pomóc jak ułożyć sobie trening na ten cały rok?
Takich osób jest całkiem sporo. Takie porady nie są drogie, chyba nawet już od 150 zł miesięcznie. Nie wiem ile jednorazowo.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Matrix pisze:Witam,
Jestem nowicjuszem.
Zawsze do biegania podchodziłem sceptycznie.
Uwielbiam za to góry.
Ostatnio natknąłem się na kolejną edycję biegu wysokogórskiego w tatrach.
Szukam pomocy. Czy jestem w stanie w rok się przygotować by móc na przyzwoitym poziomie w kolejnej edycji wystartować?
Na co dzień trenuję wspinaczkę skałkową.
Na rowerze kiedy mogę ale raczej na poziomie rekreacyjnym.
Mam 30 lat. Jestem z Krakowa.
Nie robiłem testu Coopera więc nie wiem jaką mam wydolność i na jakim poziomie jestem.
Czy jest w stanie mi ktoś pomóc jak ułożyć sobie trening na ten cały rok?
Pozdrawiam i mam nadzieję zajawić się bieganiem....nie tylko po górach.
na początek musisz przejśc podstawowy typowy trening biegowy typu jakis tu z netu przygotowujący do klasycznego biegania na 10-21 km. Dopiero jak tak potrenujesz z kilka miesiący i wystartujesz w klasycznych zawodach dla amatorów zdobędiesz wiedzy wtedy weźmiesz się za trening pod biegi górskie których sa 2 typy albo bieg typu cały czas pod górę albo typu góra dół

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Ewa123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40,16

Nieprzeczytany post

Do tego co napisał Tompoz dodam, iż najpier postartuj sobie - po wypracowaniu odpowiednich podstaw/bazy - w biegach ulicznych ewent w górskich, ale krótszych i o mniejszym przewyższeniu, a dopiero potem wysokogórski.
Awatar użytkownika
Flapjack
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43:00

Nieprzeczytany post

Tak jak przedmowcy, baze wyrob na asfalcie. Jak bedziesz swobodnie biegal polowke mozesz sie zabrac za gory (chyba ze docelowy bieg ma 10km dlugosci :D). Z wlasnego doswiadczenia wynika, ze gorskie biegi (w grupie amatorsko amatorskiej) odbywaja sie na duzo mniejszej intensywnosci niz plaskie asfaltowki; tj. podejscia sie idzie, na punktach ludzie maja w zwyczaju sie zatrzymac na chwile itp. Dla mnie na poczatku przygody z biegami gorskimi nie kondycja a nogi stanowily najwiekszy problem, a szczegolnie dwuglowe ktore padaly calkiem szybko. I jak to mowil Kilian Jornet, w treningu gorskim nie ilosc kilometrow w poziomie, a w pionie ma znaczenie :D
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam pytanie do kolegi na jakiej zasadzie wyniku podbiegów siadały ci dwugłowe uda ? Możesz rozwinąć temat ?

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Flapjack
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43:00

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:Mam pytanie do kolegi na jakiej zasadzie wyniku podbiegów siadały ci dwugłowe uda ? Możesz rozwinąć temat ?

Tompoz
Hmm nie napisalem ze wskutek podbiegow, tylko generalnie biegania po gorach. A na jakiej zasadzie ? trudno stwierdzic bo nie jestem specjalista. Moge natomiast napisac jakie byly objawy : otoz bol tych miesni po pewnym czasie treningu, spinanie sie. Po wiekszej dawce nawet ich porozciagac nie moglem bo od razu skurcz wskakiwal.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

od zbiegów cie boli 2 głowy
Tompoz
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ