Plany na 10km - porównanie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
goldie77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Chciałem zasięgnąć opinii co sądzicie o tych 2ch planach treningowych poniżej - oba dotyczą przebiegnięcia 10km w 50 minut.
Ciekawi mnie ten temat - przymierzam się do tego

1. Bartoszak
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=422

2. Trening Biegacza:
http://treningbiegacza.pl/trening/plany ... w-50-minut

O ile prędkości u Bartoszaka są dla mnie nieosiągalne na razie np. 3* po 4,48 - 1 km biegu o tyle ten drugi plan ma prędkości które spokojnie wykręcę.

Jak na to patrzeć - czy oba Plany dają szansę na wynik 50 minut na 10 czy nie ?

Będę wdzięczny za sugestie, opinie, rady itd.
PKO
Awatar użytkownika
Ewa123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40,16

Nieprzeczytany post

50 minut wykręcisz bez żadnego planu, nawet bazując na spokojnych wybieganiach z przebiezkami.
Awatar użytkownika
goldie77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ewa123 pisze:50 minut wykręcisz bez żadnego planu, nawet bazując na spokojnych wybieganiach z przebiezkami.
szczerze ? raczej nie - wiem co potrafię przebiec i jakie mam życiówki.
biegałem Danielsa Czerwonego i widać było jak dobrze ułożony Plan potrafi wpływać na moje tempa, wytrzymałość i wydolność
Awatar użytkownika
Ewa123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

goldie77 pisze:
Ewa123 pisze:50 minut wykręcisz bez żadnego planu, nawet bazując na spokojnych wybieganiach z przebiezkami.
szczerze ? raczej nie - wiem co potrafię przebiec i jakie mam życiówki.
biegałem Danielsa Czerwonego i widać było jak dobrze ułożony Plan potrafi wpływać na moje tempa, wytrzymałość i wydolność
A jak długo biegasz?
Awatar użytkownika
goldie77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jak długo ? - od listopada 2010 - jakoś tak wyjdzie.
ale to nie ma chyba nic do rzeczy - na początku truchtałem, potem w tamtym roku zabrałem się za plan który był wyznaczony na bazie vdot z książki Danielsa - i się sprawdzał - do momentu kontuzji :(
bati
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

goldie77 pisze:jak długo ? - od listopada 2010 - jakoś tak wyjdzie.
ale to nie ma chyba nic do rzeczy - na początku truchtałem, potem w tamtym roku zabrałem się za plan który był wyznaczony na bazie vdot z książki Danielsa - i się sprawdzał - do momentu kontuzji :(
Twój staż biegowy może warunkować szybszy lub wolniejszy progres. Generalnie im mniejsze doświadczenie biegowe, tym większa szansa na spektakularną poprawę. Jeżeli 3x1000/4'48 to dla ciebie zdecydowanie za szybko, to można mieć wątpliwości co do osiągnięcia celu.
Awatar użytkownika
goldie77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

okej rozumiem - ale nie o mojej wydolności było pytanie (a jeśli uda mi się osiągnąć ten cel - z chęcią o tym napiszę).

pytanie poszło o porównanie tych 2ch planów - które różnią się od siebie - a w obu przypadkach to treningi pod 10km w czasie 50 minut - jak w/g Was doświadczonych biegaczy - to wygląda.

Bo że Bartoszak to dobry temat to ja wiem - ale jak widzicie ten 2gi ? w końcu też został ułożony prze biegaczy a nie przez anonimowego eksperta zza biurka.
Awatar użytkownika
Ewa123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Szczerze to ten drugi raczej spacerówka, tak że wzięłabym pierwszy.
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja biegam Bartoszaka na 45min(z pewnymi modyfikacjami-dorzuciłem 5 trening).
Ledwo daje rade te interwały zrobic,ale mnie to nie dziwi(życiówka z przed 2 tyg 47:37)
Uważam ten plan za b.dobry.Postęp jest u mnie wyraźny.
kapolo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Również zastanawiałem się nad tymi planami. I doszedłem do wniosku, że są do siebie podobne. Dwa dni treningowe – wybiegania, są niemal identyczne. Bartoszak podaje intensywności względem pulsu maksymalnego, trening biegacza wyznacza tempa. Moim zdaniem wychodzi na to samo.
Trzeci dzień treningowy robi różnice. Trening biegacza stopniowo wprowadza w większe intensywności. U Bartoszaka już pierwszego dnia trzeba zasuwać.
Ja wybrałem trening biegacza bo uważam go za lżejszy a nie chcę się forsować. Za 2 miesiące dam znać czy się powiodło. Mój czas na dychę to 54'34” minut.

/edit. Wycofuje się z tego, że te plany sa podobne. Różnią się nawet ilością treningów. Trening biegacza nie spełnia nawet kryteriów wprowadzających do treningu Bartoszaka - jest za krotki.
Awatar użytkownika
goldie77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Santiago pisze:
Krzychu M pisze:Ja biegam Bartoszaka na 45min(z pewnymi modyfikacjami-dorzuciłem 5 trening).
Ledwo daje rade te interwały zrobic,ale mnie to nie dziwi(życiówka z przed 2 tyg 47:37)
Uważam ten plan za b.dobry.Postęp jest u mnie wyraźny.
a co ten nie jest np wydajniejszy ??
http://masters.azs-awf.pl/2011/czas-na- ... o-krynicy/
Poprawisz linka proszę :)
kapolo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
Stary Koń
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 53,16

Nieprzeczytany post

Jestem na podobnym etapie. Obecnie realizuję plan. J Skarżyńskiego- 10 km. w 50 min.. Widzę ewidentny postęp. Tydzień temu start kontrolny na 6 km- 4,54/km. Startuję na 10 km. pod koniec czerwca. Kolejny plan- na 45 minut to być może będzie M. Bartoszak.
A co do powyższych planów to zdecydowanie większą szansę powodzenia, czyli złamania 50 minut właśnie plan M. Bartoszaka. Kluczowa co do wyboru jednego z powyższych wydaje mi się odpowiedź na pytania wynikające ze wstępu do planu M. Bartoszaka- czyli, czy wybiegałeś w ciągu ostatnich miesięcy wskazaną tam objętość. Jeśli tak- to bierz ten plan. Oczywiście mogą być inne ograniczenia- wynikające z twojego wieku, ogólnej kondycji, wagi itp.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja równiez jestem zdania, że 50 minut na dychę można połamać z wybiegań i przebieżek przy dobrej ogólnej sprawności i sile. jeżeli biegacz nnie jest w stanie tych 50 złamać to najpierw zadbałbym o ćwiczenia sprawności ogólnej, dołożył trening siłowy. naprawdę to powinno się łamać "samo" a jeżeli się nie łamie :) to najpradopodobniej sprawność i siła leżą, można się katować interwałami i thresholdami ale nawet jak 50 będzie połamane i będą następne cele, to w końcu o tę sprawność i siłę trzeba będzie zadbać.

Plany Bartoszaka są moim zdaniem "bezpieczne" w tym znaczeniu, że jeżeli jesteś w stanie wykonać treningi z planu to zawody powinny być formalnością.
inne plany, nieco lżejsze, czy wychodzące od wolniejszych treningów, dają teoretycznie "mniej" pewności ale może być je trochę łatwiej wykonać.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
goldie77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a jeśli sprawność i siła nie leżą - tylko problem jest w wydolności oddechowej ?
jak ją podnieść ?

a jak patrzeć na %hrmax które pokazuje Bartoszak - jak ktoś ma niskie hrmax - to jak wtedy biegać ?
ja mam 186 - u mnie 70% to 130,2 - to ja na rozgrzewce tyle mam

jak wtedy podejść do tematu ?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ