10km ponizej 40 minut w 5 tygodni

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:22
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

mogę się przyłączyć ?? to już któreś moje pytanie tego typu ale nie wiem gdzie szukać info odnoście imprez i dowiaduje się o nich średnio miesiąc przed.. ale już wiem gdzie szukać i znalazłem :) :

17.05 jest bieg na 10km i chciał bym w nim wziąć udział. do tego zostało 5tyg, da rade w tym czasie zejść poniżej 40 min ??

obecny mój czas to ok 44min

biegam od połowy kwietnia i miałem przerwę w majówkę.

i teraz tak, biegać w sumie mogę co dzień i tak robię, co dzień 8km ze sprintami ok 20-30 s i znowu tempo takiego normalnego biegu (znaczy wszystko bez odpoczynku, a tempo to troche wolniej niż z biegu na 10km)

w sumie bez zatrzymania godzine biegu bez większych problemów wytrzymam i tu pytanie, bo znalazłem taki plan :

http://www.maratonczyk.pl/content/view/322/125/

i myślałem że może zrobić 5 tyg z niego lub biegać swoje

co myślicie ?? bd coś ze mnie ??
PKO
AdamSlodowicz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

IXOF rozpisalbym ci trening ale lece na urlop na tydzien,

zaczynajac od jutra zrob tak

1. wybieganie okolo godziny
2. 40 minut + sila biegowa
3. 15 minut truchtu + ciag z 10km
4. wybieganie 8km + rytmy
5. 15 minut truchtu + ciag z 5km
6. wybieganie okolo 12km do 14km
7.
drugi tydzien to samo

i napisz do mnie na pw to powiem ci co dalej
Ostatnio zmieniony 21 maja 2012, 01:26 przez AdamSlodowicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ty chociaż przejrzałeś ten plan do którego dałeś link? Przecież to plan dla tych którzy mają problem z bieganiem w ogóle.
To czy masz szansę na 40 minut za 5 tygodni zależy od kilku czynników: Twojego talentu, rezerw (różnego rodzaju rezerw), szybkości regeneracji, także od poziomu kumatości. Zejście do 40 minut w tak krótkim czasie jest trudne, chyba, że masz np duży talent.
michu77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

dokładnie... jakieś wyniki na innych dystansach? Niewiele znam osób które poprawiły się nas dyszce odrazu o 4 minuty :niewiem:

Jeżeli jednak cały czas uprawiasz jakieś sporty, i po prostu bieganie dopiero ostatnio dołączyłeś, ale nie wstałeś dopiero co z kanapy, to kto wie.
ja próbuję 3 lata roprawić się z 40 minutami, ale też... jakoś zawsze mam inne cele startowe, i dyszka spada na dalszy plan. No i z pewnością nie mam talentu, więc pozostaje mi ciężka praca :hahaha:
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

hmm inne dystane.. nie wiem bo szczerze to poza szkolnymi dystansami to bd moja pierwsza impreza o ile pójdę bo nie wiem czy warto czy może popracować a co do innych dystansów to tak:

400 m - 1.02 ale to było z pół roku temu, i przed tym biegiem jakoś skończyłem biegać ze 2-3 tyg. pamiętam swoje tempo i myślę że teraz zszedł bym poniżej minuty

1500m - 4.51 z 26.04.2012 ale teraz 28.05 jadę znowu na ten bieg i mam nadzieje poprawić ten czas

5km - 21min i nie pamiętam sekund bo jak biegłem sb na 10km to w połowie spojrzałem na stoper

10 km - to tak jak mówiłem 44min i jakieś tam sekundy

ale jeżeli to się liczy to dodam że dzień przed czasówką 10km biegłem 8km tempem podobnym do tego z 10km bo ogólnie złapanie sb czasu na 10km poszło na spontana , pomyślałem sb że zobaczymy ile bd miał, włączyłem stoper i ognia

ps. wczoraj źle spojrzałem w kalendarz, do startu zostało 4 tyg. ;(
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wstydzisz się swoich czasów?

Podałeś swoje osiągi i od razu się z nich tłumaczysz, że to Ci nie pasowało, że tamto, że zmęczony byłeś, że niewyspany itd. Kolego masz czasy jakie masz na chwilę obecną i jak ktoś prosi żebyś je podał to napisz dystans i czas, a nie od razu cały esej dlaczego ten czas jest taki a nie lepszy :)

IXOF pisze: to bd moja pierwsza impreza o ile pójdę bo nie wiem czy warto
Jak liczysz na nie wiadomo jaki wynik to nie warto :) Najpierw trzeba zapracować na wyniki :) Aczkolwiek zawody to zawody i sam fakt zbierania doświadczenia się liczy :)
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie wstydzę się czasów, poza 400m ze wszystkich jestem nawet zadowolony biorąc pod uwagę ile biegam, ale to nie znaczy że nie chce ich pobijać, a te opowiadania podałem bo pomyślałem że mogą się przydać bo kolega kilka postów wyżej napisał że czy zejdę poniżej 40min zależy od wielu czynników i myślałem że to może pomóc z odkryciu u mnie tego bo sam nie potrafię ;/
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mam jeszcze pytanie, jak mam biegać ten ciąg ?? trzymać małe tempo coś w zasadzie wybiegania czy raczej takie w miarę przyzwoite ??
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

polecam wątek
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... &start=135
zdrówko
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ