Jak utrzymywać stałe tempo?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
omarr
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:03
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pytanie może trochę głupie, ale bardzo mnie to nurtuje. Jak biegam na bieżni to nie ma problemu, ale jak w naturze, to już jest trudniej. Macie jakieś sposoby na utrzymywanie stałego tempa bez spoglądania co chwilę na gps i zwalniania/przyspieszania?
PKO
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Michal Stachowiak pisze:Pytanie może trochę głupie, ale bardzo mnie to nurtuje. Jak biegam na bieżni to nie ma problemu, ale jak w naturze, to już jest trudniej. Macie jakieś sposoby na utrzymywanie stałego tempa bez spoglądania co chwilę na gps i zwalniania/przyspieszania?

a po co stałe tempo? stała powinna być intensywność - tempo sie do niej samo dostosuje :)
Awatar użytkownika
Ewa123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40,16

Nieprzeczytany post

Michal Stachowiak pisze:Pytanie może trochę głupie, ale bardzo mnie to nurtuje. Jak biegam na bieżni to nie ma problemu, ale jak w naturze, to już jest trudniej. Macie jakieś sposoby na utrzymywanie stałego tempa bez spoglądania co chwilę na gps i zwalniania/przyspieszania?
Czas i doświadczenie - nauczysz sie w miarę wytrenowania wczuć w swój organizm i wyczuć tempo - i je utrzymać, ez szarpania. Gażdzety nie są potrzebne :oczko:
omarr
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z pewnością są jednak bardzo przydatne.
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Michal Stachowiak pisze:Z pewnością są jednak bardzo przydatne.
Owszem ale niezbyt dokładne.
Najłatwiej utrzymywać stałe tempo na zawodach lub trasie treningowej, gdzie mamy oznakowane kilometry. Wtedy wystarczy tylko stoper i możemy biegać dokładnie na wybrany czas. Mam na myśli dłuższe biegi.
Z czasem nabiera się wyczucia i biega stałym (treningowym) tempem. Na konkretnym dystansie czas będzie się powtarzał. Jeśli notujesz sobie treningi to zauważysz taką prawidłowość.
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Napiszę po raz kolejny, mogą być przydatne ale niekoniecznie dla amatora. Jak można się przekonać z lektury forum, często są jedynie przeszkodą dla początkujących i nie tylko dla nich.

A jak już pytasz, wystarczy ustawić alerty dla danej prędkości biegu, podobnie jak ustawiasz poszczególne strefy tętna. Tyle, że Garmin daje możliwość ustawienia jednego rodzaju alertu.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

biegaj i na predkośc i na tetno jednoczesnie

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
mar_jas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:39:59
Życiówka w maratonie: 3:28:43

Nieprzeczytany post

też mam problem z utrzymanie równego tempa przy biegach po lesie czy miescie... rozrzut od 4:30 do 5:30 /km .... zacząłem więcej czasu spędzać na stadionie gdzie można kontrolować tempo w łatwy sposób...teraz z każdym treningiem już coraz łatwiej wyczuć mi mniej więcej na jakie tempo biegnę, i to nie ważne gdzie ( i to własciwie bez sprzetu... używam tylko endo do dystansu i zagarka do czasu ) ..... więc to chyba przychodzi z czasem :)

Moja walka Blog biegowy Marcina

Komentarze
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ