Pomocy 1km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
damian 21
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

potrzebuje pomocy za 6 tygodni mam najważniejszy bieg w życiu na dystansie 1 km biegam juz jakiś 3 miesiące w tamtym roku przebiegłem ten dystans w 3 minuty wydaje mi sie ze to niezły czas. niestety w tym roku mam problem moge przebiec 10 km dobrym tępem ale nie jestem wstanie przebioec 1km w zadowalającym mnie czasie. nie wiem co jest tego przyczytna.moze to wina psychiki martwie sie nie chce popsuć tego startu Prosze o jakąś pomoc sugestie. podczas treningu biegam długie dystanse lekkim tępem ostatnio dołączyłem interwały 200m ale nadal nie nic z tego. mozecie mi jakoś pomóc??? z góry dziekuje :)
PKO
JanKeS1983
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Będę złośliwy i powiem krótko: Zajmij się ortografią i poprawną pisownią a nie bieganiem!
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

damian 21 pisze:moge przebiec 10 km dobrym tępem ale nie jestem wstanie przebioec 1km w zadowalającym mnie czasie. nie wiem co jest tego przyczytna.

Może wygórowane ambicje? :)

PS: Czy Twoje "tĘpo" to na "tempo"?
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

damian 21, jeśli twoim celem jest super wynik na dystansie 1 km to robisz za dużo kilometrów. Zamulony jesteś!
Wyścig na tym dystansie wymaga szybkości jak i wytrzymałości, a ty rozwijasz wytrzymałość o szybkości zapomniałeś (prawie) Twój cykl przygotowań do startu podzielił bym na 3-4 mikro cykle( około 20-24 tygodnie)
Z tego co piszesz wynika, że kondycję już masz , brakuję szybkości i mocy (siły) .
Ciekawy jestem czy robiłeś treningi uzupełniające, polegające na wzmocnieniu tułowia ( pompki, brzuszki, podciąganie na drążku )
Pozostało tylko 6 tygodni więc już możesz zapomnieć o robieniu super akcentów. Przez 4 tygodnie skup sie na interwałach (poniedziałek) i rytmach (środa), zredukuj kilometraż i nie zapominaj o przebieżkach. Długie spokojne
wybiegania rób raz w tygodniu. W ostatnim tygodniu przed startem zrób luz.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ