Od czego zacząć?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
mily_pl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich.

Sprawa jest niby prosta, ale jednak nie ;)
Otóż chciałbym zacząć biegać, interesują mnie długie dystansy, moim marzeniem jest wziąć kiedyś udział w maratonie.
Miałem już przygody związane z bieganiem na dłuższy dystans, ale źle się do tego zabrałem; bez żadnej wiedzy.
Biegałem prawie codziennie, dosłownie "zajeżdżałem się", gdy kończyłem bieg to ledwo stałem na nogach. Po upływie ok. dwóch miesięcy doznałem kontuzji. W połowie pokonywania zamierzonego dystansu złapał mnie bardzo ostry ból kolan, nie mogłem chodzić. Po paru dniach gdy ból ustał postanowiłem znów spróbować, ale po pięciu minutach truchtu znów mnie zaatakował. Po tamtych zdarzeniach przestraszyłem się i przestałem biegać.

Chcę jednak do tego powrócić, posmakowałem tego sportu i bardzo mi się spodobał.
Proszę o pomoc, chciałbym wiedzieć od czego zacząć.

Nie chciałem powielać tematów, zanim założyłem ten wątek poczytałem trochę, i znalazłem plany treningowe.
Jednak nie wiem który najlepiej wybrać.

Jeżeli powieliłem temat, przepraszam ;)

Pozdrawiam.
Run, Forrest, Run!
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

gdyby było tak, że jedne plany w prosty sposób są lepsze, a inne gorsze to te gorsze zostałby po prostu usunięte. Różnią się od siebie, Wybierz taki, który najlepiej odpowiada Twojemu obecnemu poziomowi oraz przygotuje Cię do celu jaki chcesz osiągnąć.

w praktyce dopiero zaczynasz więc dobrze żebyś biegał tak 3-4 razy w tygodniu raczej wszystko powoli, jako pierwszy cel myślę że nie warto brać maratonu a coś co zdecydowanie szybciej można osiągnąć np. bieg na 10 km

może np. taki plan: http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=431

nie ma tu żadnych interwałów czy zakresów czy innych takich różnych nazewnictw, które początkującemu a dużo nie mówią. Plan prosty, a na początek powinno się przez kilka-kilkanaście tygodni biegać tylko spokojnie
Krzysiek
Fitness4You_pl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Już to pisałem,ale powtórzę:: do tak dużego wysiłku organizm musi się przyzwyczaić,wiec ból kolan i mięśni są po biegu czymś naturalnym. Polecam stosować wcześniej dobrą rozgrzewkę,ponieważ o kontuzję nie trudno,a przecież można tego uniknąć.
Sklep Fitness4you.pl - sprzęt fitness i sportowy.

bieznietreningowe.pl,orbitreki.pl,
stacjonarnerowerytreningowe.pl

- wszystko co powinniście wiedzieć, a do tej pory baliście się zapytać
Awatar użytkownika
mily_pl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wielkie dzięki za rady.
Powiedzcie jeszcze co z dietą? Czy o diecie pomyśleć dopiero przy bardziej zaawansowanym treningu?
Run, Forrest, Run!
Awatar użytkownika
grzlew
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:08
Życiówka w maratonie: 4:58:19

Nieprzeczytany post

Jeżeli chodzi o dietę to nie wiem czy się odchudzasz czy też nie, jeżeli tak to generalnie przyjmuje się zasadę, iż nie powinieneś więcej przyjmować kcal niż ich spalisz. Jeżeli się nie odchudzasz to możesz po prostu starać się zdrowiej jeść. Ograniczyć fast foody, (słodycze , alkohol ?), czy jeść więcej chociażby warzyw.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ