Półmaraton ukończony -> Plan maraton

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
pjona
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 50
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich.
Na początku kilka słów o mnie.

Mam 26 lat. Ćwiczę regularnie na siłowni od blisko 5 lat. Jestem umięśniony i bardzo obawiam się, że biegając dłuższe trasy spadnie mi znacznie masa mięśniowa, którą tak bardzo chcę utrzymać. Mocno się zatem zastanawiam czy jest sens przygotowywać się do wrześniowego maratonu...co Wy o tym sądzicie? Jak ze spadkami masy mięśniowej/siły?

Jeśli chodzi o bieganie to jestem świeżakiem. Zacząłem biegać na początku roku i biegałem regularnie 2x w tygodniu przeplatając to 3x ćwiczeniem siłowym.

Wystartowałem w Półmaratonie Warszawskim i ukończyłem bieg z czasem 1h48m. Baaardzo mi się podobało i złapałem bakcyla.

Czy w moim konkretnym przypadku jest możliwe właściwe przygotowanie się do Maratonu?
Czy musiałbym odpuścić siłownie i zacząć mocniej biegać?
Czy straciłbym poza tłuszczem również masę mięśniową?
Zazwyczaj moje treningi trwały ok 60-90 minut na dystansie 10-15km.

Proszę o ewentualne porady/sugestie.

Dzięki :-)
PKO
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

A dlaczego miałaby spaść masa mięśniowa? Jeśli przygotowanie do maratonu byłoby w podobnej wersji co moja 4h biegania/tydzień
(pon + środa godzina szybszego/interwały + weekend wolne wybieganie 2h) miałoby pozbawić Cię mięśni - to po cholerę takie mięśnie mieć. Wiadomo że bieganie nie stymuluje bicepsów itp - po prostu poza bieganiem nadal byś musiał na siłownię chodzić plus może dodatkowo odpowiednie jakieś odżywianie zapewnić - podczas wybiegań i nie powinno być problemów.

Pytanie czy będziesz miał jeszcze siłę żeby na siłownię chodzić i odpowiednio stymulować te mięśnie które chcesz żeby były odpowiednio duże - ale to już pytanie do samego siebie.
pjona
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czyli podczas dłuższych (20km+) weekendowych wybiegań musiałbym spożywać jakieś żele energetyczne dla biegaczy?
Czy sama siłownia kilka razy w tygodniu ocali mięśnie przed spalaniem podczas długiego biegu?
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pjona pisze:Czyli podczas dłuższych (20km+) weekendowych wybiegań musiałbym spożywać jakieś żele energetyczne dla biegaczy?
Mogą być żele, mogą być banany, które zwykle podczas maratonów są na punktach. Trzeba sprawdzić jak na to reaguje żołądek podczas biegu.
Można zastosować koncentraty węglowodanowe w płynie typu Vitargo Carboloader , OLIMP CARBONOX czy zwykła glukoza. Co kto lubi.
pjona pisze: Czy sama siłownia kilka razy w tygodniu ocali mięśnie przed spalaniem podczas długiego biegu?
Jak zaczniesz brać BCAA przed i po treningu to masz większe szanse na ochronę mięśni.
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie bój się o mase mięśniową.Ja chodzę na siłownie 3-4 /tydz. przez 16-17 lat.
Od jakiegos czasu tez złapałem bakcyla na bieganie.
Aktualnie realizuje plan na Cracovia Maraton.
Jest to ostatnia faza przygotowan,biegam 60-70 km/tydz .4-5 razy w tyg
Dlatego teraz od 4 tyg siłka tylko raz w tyg FBW dla lepszego samopoczucia :taktak:
Nie widze ubytków mięśniowych,natomiast troche tłuszczu zeszło.
Oczywiście cały czas zdrowe odżywianie to podstawa.
A po maratonie pewnie zmienie priorytet na 3 razy siłownia i chciałbym te 3 razy biegac.
Mam nadzieje,że siły będą :hej:
pjona
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ok, w takim razie postanowione.
Kupuję BCAA oraz Carbo i przygotowuję się do maratonu.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ