Bieg na 1 km w czasie 3 min. Proszę o rady.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
tayron
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
Zacząłem biegać od czerwca ubiegłego roku przez 3 miesiące. Teraz mam przerwę ale zamierzam wrócić do biegania od połowy marca tak 1-2 razy w tygodniu a potem od czerwca 3-4 razy w tygodniu. I tutaj nasuwa się moje pytanie jak biegać na 1 km aby zejść z 3 min 43 sek. na 3 min? Chciałbym to osiągnać tak do początku września/października. Czasu jest dość dużo, tylko ten okres pierwszych 2.5 miesiąca będzie na mniejszych 'obrotach', bo z czasem może być różnie.
Proszę Was o jakieś rady, jak biegać, ile, czy skupiać się bardziej na interwałach itp. aby osiągnąć ten cel?
Bardzo proszę o konkretne rady bo nie chce zmarnować tego czasu.
Pozdrawiam!
PKO
Awatar użytkownika
Laufer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55.13,---

Nieprzeczytany post

Zejście z 3.43 na 3 min to będzie ciężko w tak krótkim czasie, ale cóż dla chcącego nic trudnego. Ważne jest sobie wyrobić bazę tlenową poprzez dłuższe wybiegania a także nabrać szybkości po przez tempa, interwały. Jeśli będziesz się przykładać to bardzo możliwe, że Ci się uda osiągnąć te 3 minuty. Powodzenia, pozdrawiam ;D
Obrazek
Bart28
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43.57

Nieprzeczytany post

Jeżeli mogę być szczery to średnio to widzę... W każdym możesz mnie pozytywnie zaskoczyć.
Myślę jednak, że powinieneś dać sobie trochę więcej czasu. Tym bardziej, że jak sam zaznaczyłeś początkowo chcesz trenować na niższych obrotach...

Podaj więcej informacji o sobie... gabaryty, czasy na innych dystansach itd bez tego niewiele można z czystym sumieniem Ci podpowiedzieć, żeby nie napotkała Cię kontuzja.
Obrazek

Bieganie filozofią.
tayron
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi o moją osobę to tak:
wzrost: 184 cm, waga: 68 kg, trenowałem przez 6 lat karate kyokushin, przez ostatnie 4 miesiące chodzę na siłownie ponadto od roku podciągam się na drążku (jak narazie mój rekord to 20 podciągnięć do pełnego zwisu). Planuje dostać się do szkoły pożarniczej i stąd też to bieganie. Czas na 50 m jaki miałem w sierpniu to: 7 sek 28 set. Te czasy z 50 m i wcześniej z 1 km były mierzone po 2.5 miesięcznym treningu. Jeśli coś jeszcze Wam potrzebne to piszcie.
Pisząc o tych dłuższych wybieganiach to ile macie na myśli?
Ile według Was potrzeba czasu i jak trenować aby zejść do tych 3 min?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :hejhej:
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ponad pół roku pewnie, zależnie od talentu i Twojego zaangażowania. Poszukaj planu
długie wybieganie to minimum 75minut
tayron
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Oprócz tego planu: http://www.bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=385 to nie znam innego, ani nie znalazłem nic godnego uwagi. A jeśli chodzi nadal o te dłuższe wybiegania to w takim spokojnym tempie trzeba przebiec te 75 min i w miarę możliwości przeplatane czymś szybszym?
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Poczytaj mój tekst o przygotowaniach do takich egzaminów:
http://www.bieganie.pl/index.php?cat=19&id=2306&show=1
Zawiera plan i wskazówki, które można wykorzystać w treningu.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tayron albo ktoś jest szybki , ma to w genach albo musi sie masakrycznie napocić żeby nabrać szybkości. Powiem Ci bez owijania w bawełnę. Nie masz czasu i polotu żeby w dosyć krótkim czasie zbliżyć sie do 3 minut . Może po 6-9 miesiącach dobrego treningu uda Ci sie osiągnąć czas 3;15 .
Ale 20 podciągnięć na drążku to już bardzo dobry wynik , bardzo dobry powtórzę i brawo ci za to!
Życzę powodzenia i dostania sie do straży
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
bati
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

apaczo pisze:tayron albo ktoś jest szybki , ma to w genach albo musi sie masakrycznie napocić żeby nabrać szybkości. Powiem Ci bez owijania w bawełnę. Nie masz czasu i polotu żeby w dosyć krótkim czasie zbliżyć sie do 3 minut . Może po 6-9 miesiącach dobrego treningu uda Ci sie osiągnąć czas 3;15 .
Ale 20 podciągnięć na drążku to już bardzo dobry wynik , bardzo dobry powtórzę i brawo ci za to!
Życzę powodzenia i dostania sie do straży
Szybkość może i jest w genach, ale żeby pobiec 1km w 3min to za dużo tej szybkości nie potrzeba - każda setka w 18s - nie sądzę, żeby tayron był ograniczony brakiem szybkości - potrzebuje wytrzymałości, tu się zgodzę, że czasu może być za mało na realizację celu.
freedy
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witaj!Również się przygotowuję do takiego egzaminu ja startuje do Poznania a Ty?:)
Wynik w drążku godny podziwu podciągasz się nachwytem czy podchwytem?
Ja póki co 14 razy nachwyt - bez bujania.

Co do wątku:
To jakie zabiegi należy poczynić w rozwoju wytrzymałości - pewnie tempowej - podczas biegu na 1 km?Przebieżki,interwały,trening tempowy?U mnie też najprawdopodobniej to najbardziej leży bo bazę tlenową jako taką już mam(daje rade 60 min biec stałym tempem, tylko że gdy już wchodzę w większe tempo to bardzo szybko wymiękam).
Awatar użytkownika
Gump
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja też życzę powodzenia, ja starałem się do PSP dwa razy i powiem tyle bieganie i drążek to było nic
wystarczyło minimum to jest 3.20 na km. Podciągnięcia również. Liczyły się uprawnienia a wy macie jeszcze egzaminy
z przedmiotów ścisłych o ile się nie mylę ?
Reprezentowałem dziadków i miałem 3.12 na km. 20 razy drążek w wieku 35 lat :hahaha:
Wcześniej nie biegałem, tylko treningi na szosie, pewnie byłoby lepiej gdybym biegał.
Legio Patria Nostra
Pozdrawia was Ostatni Mohikanin z Ustrzyk Górnych
http://www.noclegi-ustrzykigorne.pl/
tayron
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzięki wszystkim za wskazówki i za dobre słowa :hejhej:
Po przeczytaniu Waszych postów nasunęły mi się kolejne pytania, bo niestety nie mam zbyt wielkiego doświadczenia jeśli chodzi o treningi biegowe.
Nie miałem też rozeznania ze zbiciem tych 40 sek. myślałem że osiągnę to w te 5 czy 6 miesięcy, ale jeśli mówicie, że może być ciężko to może w 10-11 miesięcy uda mi się osiągnąć ten cel? Co Wy na to?
Jeśli chodzi o podciąganie na drążku to zacząłem podciągać się w czerwcu 2010 r. i na początku z trudem udawało mi się podciągnąć 2 razy. Ktoś pytał w jaki sposób się podciągam: Podciągam się podchwytem, bo według mnie jest to o wiele łatwiejszy sposób, bo przy nachwycie o wiele bardziej pracują mięśnie na plecach, także jeśli chodzi o podciągania na ilość to zdecydowanie podchwyt. :bleble:
Freedy ja startuje w miarę możliwości do Krakowa w 2013 r. A Tobie jak idą przygotowania na 1 km? W jakim czasie jesteś wstanie przebiec ten 1 km? Może Ty mi podpowiesz jak trenować/biegać żeby nie zmarnować tego czasu? Biegasz według jakiegoś planu?
Gump - zgadza się do Szkoły Aspirantów poza biegiem na 1km, 50m, i podciągania na drążku jest też egzamin teoretyczny z chemii i fizyki.

Jakbyście mogli to nadal proszę Was o pomoc w sprawie tego treningu... Bo jak narazie myślę o tym żeby od marca do końca kwietnia biegać 60 min truchtem i co jakiś czas 20 sekundowe ''spięcia'' a potem w maju może ten plan co polecił Krzysztof Janik w swoim poście?

Pozdrawiam i czekam na poprawki a najlepiej o swoje sugestie jak to ma wyglądać.
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00

Nieprzeczytany post

Skoro masz 2 dni/tyg
to 1. dzień powinieneś przeznaczyć na spokojne wybiegania
a 2 na trening szybkościowy

Co do szczegółowego planu: a ile w te dni możesz przeznaczyć na trening?
Dobrze by było ok 1h-1,5h
tayron
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

runner2010 pisze:Skoro masz 2 dni/tyg
to 1. dzień powinieneś przeznaczyć na spokojne wybiegania
a 2 na trening szybkościowy

Co do szczegółowego planu: a ile w te dni możesz przeznaczyć na trening?
Dobrze by było ok 1h-1,5h
Myślę, że od maja będę wstanie biegać 3-4 razy w tygodniu i te 1h-1.5h się znajdzie na jeden trening. Możesz polecić jakiś trening?
A ten trening szybkościowy na czym miałby polegać?
Awatar użytkownika
Laufer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55.13,---

Nieprzeczytany post

W treningu szybkościowym najważniejsze są m.in. interwały, różnorakie tempa. To bardzo Ci pomoże w nabraniu szybkości ;D
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ