Pomocy z treningiem dla początkującego

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Upgreydd
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, może pierw trochę danych o mnie:
Wzrost: 192cm
Waga: 98kg

9 lat temu pewnego dnia obudziłem się jak zwykle z rana i nie mogłem wstać z łóżka, skończyło się to szpitalem i lekarze stwierdzili, że mam wypaczone genetycznie stawy biodrowe. Stwierdzili, że za rok będę na wózku jeździł. Ja się nie poddałem, przestałem ćwiczyć by nie obciążać stawów (siłownia i inne sporty amatorskie), schudłem 20kg i bóle stawów odpuściły. Raz jest lepiej, raz gorzej, ale ostatnio zacząłem biegać interwały 10sekund sprint, 10 sekund marszobieg. Ogólnie ciężko mi się zebrać po tak długim czasie nieaktywności fizycznej. Zakwasów się nie boję ;) Polećcie mi coś koledzy, jak zacząć bo teraz jestem trochę załamany... 300m sprintu i powietrza złapać nie mogę, ale sądzę że będzie lepiej z czasem. Wiem, że mamy zimę a to nie za piękna pora do biegania, ale samozaparcie mam i cel również. Chciał bym się dostać do pracy do pewnej formacji paramilitarnej i tam są wymagane biegi (10x10m oraz koperta). Czy jakiś konkretny trening mogli byście mi polecić jako dla amatora?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi ;)
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post