squash w planie treningowym
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 52:50
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, zaczynam właśnie drugi sezon mojej zabawy z bieganiem i zamierzam skorzystać z dwóch planów treningowych do piątki a potem do do dyszki. Akurat fajnie pasują mi do imprez, które chce zaliczyć. Mam tylko wątpliwość - raz w tygodniu gram w squasha i zastanawiam się jak go sobie wpleść w te plany. Wtedy kiedy jest dwudniowy odstęp w bieganiu? Ma to w ogóle jakieś znaczenie dla organizmu?
- Raul7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
- Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...
pewnie ma jakiś tam :D ja byłem parokrotnie na squashu i wiem że daje nieźle popalić :Dloki pisze:Witam, zaczynam właśnie drugi sezon mojej zabawy z bieganiem i zamierzam skorzystać z dwóch planów treningowych do piątki a potem do do dyszki. Akurat fajnie pasują mi do imprez, które chce zaliczyć. Mam tylko wątpliwość - raz w tygodniu gram w squasha i zastanawiam się jak go sobie wpleść w te plany. Wtedy kiedy jest dwudniowy odstęp w bieganiu? Ma to w ogóle jakieś znaczenie dla organizmu?
ale odstępów nie robiłem.. nawet więcej powiem.. zdarzało sie że biegałem rano a squash wypadał wieczorem..
co prawde ja dużo w to nie grałem bo może z 5x w tym 4x biegałem wcześniej (rano) więc nie do końca mój przykład jest tu dobry..
ale myśle że jeśli grasz po godzinie w tygodniu to nie będzie miało to aż takiego wpływu..
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Kiedyś na forum rowerowym ktoś w podobnym tonie pytał, czy wpleść odkurzanie pokoju do planu i czy ma to jakiś wpływ na formę, bo on się nieźle przy tym męczy
.

The faster you are, the slower life goes by.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 52:50
Pewnie zależy od wielkości pokoju.
Tak zapytałem, bo dość intensywnie gram w tego squasha i wysiłek pewnie będzie większy niż w sporej części treningów biegowych (w końcu tu się gra na całego).

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Jeśli grasz w squasha raz w tygodniu, to niezależnie od treningu biegowego (3x tygodniowo) spokojnie możesz to robić nadal. W którym dniu tygodnia? To raczej jest bez znaczenia. Co najwyżej unikaj konfiguracji bieganie - squash - bieganie bez dnia odpoczynku. Generalnie przeplatanie biegania innymi dyscyplinami jest zalecane, oczywiście przy zachowaniu umiaru, żeby nie trenować 7 razy w tygodniu i się nie zarżnąć.