Przygotowanie do biegu na 3 km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Legvan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

za półtora roku będę brał udział w biegu na 3 km chciałbym osiągnąć jak najlepszy wynik. Prosiłbym o parę porad jak mogę się teraz przygotować. Posiadam w domu rowerek mechaniczny, jak za jego pomocą mogę się przygotować do tego biegu i potem jak będzie ciepło ile czasu i jakie dystansy powinienem pokonywać żeby się dobrze przygotować.
PKO
Awatar użytkownika
Ewa123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40,16

Nieprzeczytany post

Legvan pisze:za półtora roku będę brał udział w biegu na 3 km chciałbym osiągnąć jak najlepszy wynik. Prosiłbym o parę porad jak mogę się teraz przygotować. Posiadam w domu rowerek mechaniczny, jak za jego pomocą mogę się przygotować do tego biegu i potem jak będzie ciepło ile czasu i jakie dystansy powinienem pokonywać żeby się dobrze przygotować.
A dlaczego dopiero "potem jak będzie ciepło"? Przekornie powiem, że jest cieplo, bo nie ma zimy ( u mnie jest :oczko: ), ale przeważa ta kalendarzowa. Rowerek bym odstawiła - od razu - i do biegania. Co do rad - jak to sensownie rozplanować - trudno Ci doradzić, bo nie wiem, z jakiego pułapu startujesz. Inaczej biega osoba poczatkująca, inaczej przechodząca z 1500 na 3.
Legvan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

jestem można powiedzieć kompletnie początkującym, bo nigdy wcześniej nie trenowałem i nie brałem udziału w jakiś biegach dystansowych tylko latem na powietrzu za piłką
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00

Nieprzeczytany post

no fajnie, tylko powiedz jeszcze czemu dopiero za 1,5 roku?
A i (oczywiście jeśli to nie jest tajemnica państwowa :) ) - ile masz lat?
Bo od tego też zależy jaki ci program zaproponować?
Legvan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

za 1,5 roku bo akurat wtedy odbędzie się wyścig dla studentów 2 roku i chciałbym jak najlepiej wypaść. A ja w tym roku będę kończył 20 lat
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Noo too masz bardzo dużo czasu :)
Zakładając, że wyścig bd. mniał mniej więcej w czerwcu 2013, to bezpośrednie przygotowania wystarczy, że zaczniesz gdzieś na przełomie 12/13r.
Przez ten rok ważne żebyś popracował nad kondycją i szybkością,
planujesz wcześniej wziąć udział w jakiś wyścigach??
-ja np. bym proponował kilka wyścigów na 1500m-2km
1 lub 2 (nic więcej!!!) na 5km
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na razie plan pod budowę kondycji
1dzień: 30' BS + rozgrzewka (skipy, krążenia ramion, podskoki/nożyce itp. - mw. tak jak się robi na wf-ie) + 6 przebieżek + 10' truchtu
2 dzień: 30' BS + 1h siłowni (różne ćw. ogólno-wzmacniające, w tym brzuszki i grzbiety)
3 dzień: wolne,
4 dzień: 15' BS + rozgrzewka(jak w Dn1) + 5 przebieżek + 2X(10' BS + 5 przebieżek) + 10' trucht
5dzień: jak dzień 2
6 dzień: 40-50' BS
7 dzień wolne
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ