Bieganie na wzmocnienie kondycji

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
zaba154
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!

Poszukuje pomocy jak dobrać trening biegania jeśli chce wzmocnić swoja kondycje..
Najbardziej odpowiadałby mi trening 2 dni w tygodniu, mógłby ktoś mi doradzić?
Znalazlem cos takiego ale to na 4 dni w tyg a w ciagu tygodnia mam 2x w tygodniu treningi karate a bieganie chce jako dodatek

Tydzień Wt Czw Sob Niedz
1 15 min 15 min 15 min 15 min
2 20 min 20 min 15 min 20 min
3 20 min 20 min 20 min 25 min
4 15 min 25 min 20 min 30 min
5 3 km 30 min 25 min 30 min
6 25 min 4 km 25 min 35 min
7 20 min 35 min 4 km 40 min
8 4 km 35 min 4 km 45 min
9 30 min 4 km 30 min 6 km
10 4 km 40 min 30 min 6 km
11 30 min 6 km 30 min 7 km
12 5 km 4 km 1-2 km 5 km
PKO
Awatar użytkownika
Philippos
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

wygląda jak dziennik sapera, ile to min, którego dnia rozbroił :oczko:

a tak serio... chyba nie najlepiej trafiłeś jeśli bieganie traktujesz jako dodatek (lepsze forum sztuk walki). Wszystko zależy od intensywności treningu karate i tego co chcesz osiągnąć. Zakładając, że treningi masz urozmaicone o elementy szybkościowe (zależy od tego jakie toto karate jest i czy trening bardziej sportowy, czy statyczny, nastawiony na kłanianie się różnym obrazkom :hej: ). Jeśli nie interesuje Cię zasadniczo szybkość biegu, to w takim wypadku po prostu 2 razy w tygodniu idź pobiegać nieco dłużej, stopniowo zwiększając kilometraż (załóżmy, że do 12-15 km max wystarczy Ci dociągnąć) i wprowadzając urozmaicenia - bieg w terenie, wbieganie pod górkę, wbiegi pod schody, bieg z elementami bokserskim, itp. Moim zdaniem szczegółowy plan nie jest Ci do tego potrzebny. Jeśli chodzi o kondycję to pamiętam jak kiedyś odwiedzałem Darka Michalczewskiego przygotowującego się w Zakopcu do walki - on w tym celu wbiegał sobie na Kasprowy i zbiegał :oczko:

Ewentualnie, jeśli nie robisz nic takiego na karate, możesz dodać biegowy trening interwałowy. Akurat przyda się, jeśli nie planujesz toczyć 12 rundowych walk... Mi w czasie, gdy jeszcze kopałem się po głowach zasadniczo pomagał. Przydaje się, jeśli masz walkę w trybie atak-przestój-obrona-przestój itd. Poprawi Ci umiejętność regeneracji w ciągu tych kilku sekund wolnych od bijatyki
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ