Witam!
Poszukuje pomocy jak dobrać trening biegania jeśli chce wzmocnić swoja kondycje..
Najbardziej odpowiadałby mi trening 2 dni w tygodniu, mógłby ktoś mi doradzić?
Znalazlem cos takiego ale to na 4 dni w tyg a w ciagu tygodnia mam 2x w tygodniu treningi karate a bieganie chce jako dodatek
Tydzień Wt Czw Sob Niedz
1 15 min 15 min 15 min 15 min
2 20 min 20 min 15 min 20 min
3 20 min 20 min 20 min 25 min
4 15 min 25 min 20 min 30 min
5 3 km 30 min 25 min 30 min
6 25 min 4 km 25 min 35 min
7 20 min 35 min 4 km 40 min
8 4 km 35 min 4 km 45 min
9 30 min 4 km 30 min 6 km
10 4 km 40 min 30 min 6 km
11 30 min 6 km 30 min 7 km
12 5 km 4 km 1-2 km 5 km
Bieganie na wzmocnienie kondycji
- Philippos
- Wyga
wygląda jak dziennik sapera, ile to min, którego dnia rozbroił
a tak serio... chyba nie najlepiej trafiłeś jeśli bieganie traktujesz jako dodatek (lepsze forum sztuk walki). Wszystko zależy od intensywności treningu karate i tego co chcesz osiągnąć. Zakładając, że treningi masz urozmaicone o elementy szybkościowe (zależy od tego jakie toto karate jest i czy trening bardziej sportowy, czy statyczny, nastawiony na kłanianie się różnym obrazkom
). Jeśli nie interesuje Cię zasadniczo szybkość biegu, to w takim wypadku po prostu 2 razy w tygodniu idź pobiegać nieco dłużej, stopniowo zwiększając kilometraż (załóżmy, że do 12-15 km max wystarczy Ci dociągnąć) i wprowadzając urozmaicenia - bieg w terenie, wbieganie pod górkę, wbiegi pod schody, bieg z elementami bokserskim, itp. Moim zdaniem szczegółowy plan nie jest Ci do tego potrzebny. Jeśli chodzi o kondycję to pamiętam jak kiedyś odwiedzałem Darka Michalczewskiego przygotowującego się w Zakopcu do walki - on w tym celu wbiegał sobie na Kasprowy i zbiegał
Ewentualnie, jeśli nie robisz nic takiego na karate, możesz dodać biegowy trening interwałowy. Akurat przyda się, jeśli nie planujesz toczyć 12 rundowych walk... Mi w czasie, gdy jeszcze kopałem się po głowach zasadniczo pomagał. Przydaje się, jeśli masz walkę w trybie atak-przestój-obrona-przestój itd. Poprawi Ci umiejętność regeneracji w ciągu tych kilku sekund wolnych od bijatyki

a tak serio... chyba nie najlepiej trafiłeś jeśli bieganie traktujesz jako dodatek (lepsze forum sztuk walki). Wszystko zależy od intensywności treningu karate i tego co chcesz osiągnąć. Zakładając, że treningi masz urozmaicone o elementy szybkościowe (zależy od tego jakie toto karate jest i czy trening bardziej sportowy, czy statyczny, nastawiony na kłanianie się różnym obrazkom

Ewentualnie, jeśli nie robisz nic takiego na karate, możesz dodać biegowy trening interwałowy. Akurat przyda się, jeśli nie planujesz toczyć 12 rundowych walk... Mi w czasie, gdy jeszcze kopałem się po głowach zasadniczo pomagał. Przydaje się, jeśli masz walkę w trybie atak-przestój-obrona-przestój itd. Poprawi Ci umiejętność regeneracji w ciągu tych kilku sekund wolnych od bijatyki