Trening do biegania na 1km
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam!
Muszę w 4tygodnie usprawnić się i przebiec 1km w czasie poniżej 4.20. Jako, że zawsze na siłce trenowałem podnoszenie ciężarów a nie bieganie to powiem, że jest krucho :D
Szybkochód ok(7km/h) ale bieganie/trucht (12-13km/h) wytrzymuje po 40sek i znów muszę przechodzić na szybkochód. Jest to też zasługa moich problemów z tarczycą ale ogólnie powiem tak, że jak najlepiej spożytkować te 4 tygodnie na zejście z czasem. Pierwsze co to przelazłem na redukcję bo wiadome, wydolność trudniej się zdobywa niż kg się zbywa no ale jak ile razy w tygodniu biegać na siłowni, od jutra zaczynam typowy trening wydolnościowy pod to, żeby płycka się tak szybko nie męczyły, bo mięśnie nie mówią nie ale powietrza brak.
Czy trenować tak jak to się robi normalnie na siłowni czyli 3xtyg czy latać na nią codziennie i odpuścić wszystkie ćwiczenia i tylko latać przez godzinę szybkochód/trucht/rower
Muszę w 4tygodnie usprawnić się i przebiec 1km w czasie poniżej 4.20. Jako, że zawsze na siłce trenowałem podnoszenie ciężarów a nie bieganie to powiem, że jest krucho :D
Szybkochód ok(7km/h) ale bieganie/trucht (12-13km/h) wytrzymuje po 40sek i znów muszę przechodzić na szybkochód. Jest to też zasługa moich problemów z tarczycą ale ogólnie powiem tak, że jak najlepiej spożytkować te 4 tygodnie na zejście z czasem. Pierwsze co to przelazłem na redukcję bo wiadome, wydolność trudniej się zdobywa niż kg się zbywa no ale jak ile razy w tygodniu biegać na siłowni, od jutra zaczynam typowy trening wydolnościowy pod to, żeby płycka się tak szybko nie męczyły, bo mięśnie nie mówią nie ale powietrza brak.
Czy trenować tak jak to się robi normalnie na siłowni czyli 3xtyg czy latać na nią codziennie i odpuścić wszystkie ćwiczenia i tylko latać przez godzinę szybkochód/trucht/rower
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Spróbuj truchtać z prędkością 10 km/h, dasz radę dłużej niż kilkadziesiąt sekund? Jak nie to 9 km/h. 30-40 minut. 3 razy-4 razy w tygodniu będzie ok ale dodawaj trochę sprawności, rozciągania. Siłownia (w sensie budowania mięśni) nie idzie w parze z dobrym (szybkim) bieganiem. Zobacz jak zbudowani są wszyscy biegacze średnio czy długodystansowi.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
z tym wszyscy to bym nie ryzykowałAdam Klein pisze: Zobacz jak zbudowani są wszyscy biegacze średnio czy długodystansowi.

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Prawie wszyscy.
- Pawel271
- Wyga
- Życiówka na 10k: 36:12
- Życiówka w maratonie: 3:16:00
- Kontakt:
Ja biegam i ćwiczę. oczywiście od kiedy wróciłem do biegania to trening na siłowni się zmienił.
Jeżeli masz trochę pojęcia o treningu to wiesz co mam na myśli [obciążenia, ilość serii,ilość powtórzeń itp]
Prawdą jest że jeżeli masz dużo mięśnia na sobie to mięcho potrzebuje tlenu przypomnij sobie walki M.Pudzianowskiego który potrafi podnieść ciężki kamień albo pociągnąć ciężarówkę a w mma po minucie nie ma siły dopiero teraz jaki zmienił trening zrzucił wagę i przestał brać towar to nabrał szybkości i dynamiki.
Adam ci dobrze podpowiedział zmniejsz szybkość a wydłuż dystans efekty się pojawią
a jeżeli jesteś trochę ulany to dodatkowo ładnie poprzycinasz wszystko 
Jeżeli masz trochę pojęcia o treningu to wiesz co mam na myśli [obciążenia, ilość serii,ilość powtórzeń itp]
Prawdą jest że jeżeli masz dużo mięśnia na sobie to mięcho potrzebuje tlenu przypomnij sobie walki M.Pudzianowskiego który potrafi podnieść ciężki kamień albo pociągnąć ciężarówkę a w mma po minucie nie ma siły dopiero teraz jaki zmienił trening zrzucił wagę i przestał brać towar to nabrał szybkości i dynamiki.
Adam ci dobrze podpowiedział zmniejsz szybkość a wydłuż dystans efekty się pojawią

Pozdrawiam Paweł http://www.ringotresura.pl
-
- Rozgrzewający Się
No dobra panowie czasu coraz mniej a wynik jeszcze nie jest osiągnięty.
Jak do tej pory spokojnie wytrzymuje 3.5-5min biegu od 10-12km/h ale to i tak za mało bo wychodzę z czasem na 5 minut z hakiem, muszę urwać jeszcze 40-50sekund a mam na to jeszcze 14dni :D
Powiedzcie mi tez coś o tym wynalazku, czy ma to sens żeby kupić?
http://allegro.pl/powerbreathe-classic- ... 18971.html
Jak do tej pory spokojnie wytrzymuje 3.5-5min biegu od 10-12km/h ale to i tak za mało bo wychodzę z czasem na 5 minut z hakiem, muszę urwać jeszcze 40-50sekund a mam na to jeszcze 14dni :D
Powiedzcie mi tez coś o tym wynalazku, czy ma to sens żeby kupić?
http://allegro.pl/powerbreathe-classic- ... 18971.html
- Gump
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
mikeyg, jaki to ma być bieg, chcesz się dostać do WP, SG bo na pewno nie PSP tam limity są bardziej wyśrubowane.
Nie ma szans na urwanie 40-50 sekund w twoim przypadku w ciągu dwóch tygodni.
Tym gównem które zapodałeś w linku nie zawracaj sobie głowy chyba ,że się wybierasz na imprezę techno.
Nie ma szans na urwanie 40-50 sekund w twoim przypadku w ciągu dwóch tygodni.
Tym gównem które zapodałeś w linku nie zawracaj sobie głowy chyba ,że się wybierasz na imprezę techno.
Legio Patria Nostra
Pozdrawia was Ostatni Mohikanin z Ustrzyk Górnych
http://www.noclegi-ustrzykigorne.pl/
-
- Stary Wyga
To w linku to wcale nie jest gówno - 80% pływaków tego używa, choć na pewno nie tego modelu. Tylko, że w 14 dni i tak nie zadziała. Strasznie denerwuje mnie gdy ktoś kategorycznie wypowiada się o czymś o czym nie ma pojęcia.
A co do tematu wiodącego to mam jakieś dziwne wrażenie, że masz jakąś blokadę psychiczną czy coś podobnego.Co prawda nie podałeś ile ważysz ile masz wzrostu, można zakładać tylko czy jesteś 50kg za ciężki czy nie. Ale jako osoba ćwicząca, powinieneś mieć całkiem dobrą wydolność. Przestawienie się na bieganie nie powinno być więc aż takim problemem. Bo na chwile obecną to z całym szacunkiem osoby, która sama wolniutko biega, jest tragicznie. Czas 4:20 na km ma 50% chłopaczków w 6podstawówce i na prawdę nie jest to męczący psychicznie dystans. Także, mam radę spiąć się, zwłaszcza psychicznie, i biegać w te 14 dni pół na pół 40 minutowe truchty i interwały szybsze niż 4min/km. No i nie nastawiać się z góry, nawet jeśli będzie bolało to jest to tylko 4min i można siłą woli biec dużo szybciej niż się po treningach to wydaje możliwe.
A co do tematu wiodącego to mam jakieś dziwne wrażenie, że masz jakąś blokadę psychiczną czy coś podobnego.Co prawda nie podałeś ile ważysz ile masz wzrostu, można zakładać tylko czy jesteś 50kg za ciężki czy nie. Ale jako osoba ćwicząca, powinieneś mieć całkiem dobrą wydolność. Przestawienie się na bieganie nie powinno być więc aż takim problemem. Bo na chwile obecną to z całym szacunkiem osoby, która sama wolniutko biega, jest tragicznie. Czas 4:20 na km ma 50% chłopaczków w 6podstawówce i na prawdę nie jest to męczący psychicznie dystans. Także, mam radę spiąć się, zwłaszcza psychicznie, i biegać w te 14 dni pół na pół 40 minutowe truchty i interwały szybsze niż 4min/km. No i nie nastawiać się z góry, nawet jeśli będzie bolało to jest to tylko 4min i można siłą woli biec dużo szybciej niż się po treningach to wydaje możliwe.
- Gump
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Piotr, podaj model którego używają pływacy i napisz w czym im to pomagaPiotrSw pisze:To w linku to wcale nie jest gówno - 80% pływaków tego używa, choć na pewno nie tego modelu. Tylko, że w 14 dni i tak nie zadziała. Strasznie denerwuje mnie gdy ktoś kategorycznie wypowiada się o czymś o czym nie ma pojęcia.

ja zdania nie zmieniam, ale jeśli to takie wspaniałe urządzenie to super

Legio Patria Nostra
- Gump
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Piotrze, ja Ciebie nie uważam za głupka, a ty mnie tak potraktowałeś czytaj uważnie zacytowałeś fragment mojej wypowiedzi, napisałem również :PiotrSw pisze:I na tym kończę wszelką próbę rozmowy, po co produkować się do ludzi, którzy wiedzą lepiej nawet gdy nie wiedzą nic
Podziel się z nami swoją wiedzą w tym temacie bardzo proszę, chętnie poczytam jak taki (trenażer) pomożeGump pisze:Piotr, podaj model którego używają pływacy i napisz w czym im to pomaga
mi w osiąganiu lepszych wyników.
Ja również pozdrawiam.
Legio Patria Nostra
-
- Rozgrzewający Się
No ja biegam na siłowni więc jest to równe tempo, być może w terenie dałoby radę lepiej, bo nie da się uzyskać równego tempa. Zaraz idę na trening wezmę ustawię sobie tempo na 14km/h i zacznę robić bardzo długie kroki więc powinno to coś pomóc. Co do wymiarów 190/100 więc chucher to ja nie jestem. Dzisiaj powinno być ogólnie lepiej bo nogi akurat przez święta odpoczęły. Jak zaczynałem biegać to był problem z łapaniem powietrza, potem z czasem łydki zaczęły piec, bo nie były przygotowane na taki wysiłek. Ten bieg na 1km co będę miał to w kilku osobowej grupie więc powinno pójść trochę lepiej bo dochodzi element rywalizacji, zobaczymy jak to pójdzie. Ogólnie mam zaliczyć pełen komplet ćwiczeń a jak nie zaliczę to mam 30dni na poprawę tego a jak nie to mogę pożegnać się z robotą. Ogólnie od siebie powiem, że spodobało mi się to bieganie, wiem że narazie jestem leszcz ale nie mam zamiaru zaprzestawać po wyznaczonym terminie a w lato pewnie zacznę latać po mieście a nie po siłce.
- Gump
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
mickeyg, na pewno zaliczysz jak nie teraz to jak sam piszesz za miesiąc pokonasz ten dystans w określonym czasie.mikeyg pisze: Ogólnie mam zaliczyć pełen komplet ćwiczeń a jak nie zaliczę to mam 30dni na poprawę tego a jak nie to mogę pożegnać się z robotą. Ogólnie od siebie powiem, że spodobało mi się to bieganie,
W grupie jest łatwiej ale musisz uważać, jak biegałem na zaliczenie do PSP to było kilku takich w każdej z grupek co szli
na rekord świata ale tylko przez pierwsze okrążenie stadionu, a potem ledwo kończyli ten bieg. Jak masz kogoś kto mógłby
mierzyć czasy okrążeń to będziesz wiedział czy masz przyspieszyć, ewentualnie sam możesz sobie mierzyć czas.
Fajnie ,że zamierzasz biegać dalej dla urozmaicenia pobiegaj w terenie to świetny trening, pisz jak postępy jakie czasy osiągasz no i oczywiście zdaj relację jak było na egzaminie

Legio Patria Nostra
-
- Rozgrzewający Się
14km/h i wysiadam po lekko ponad 3.5 minuty ale przez ten czas z taką prędkością pokonuje prawie 700m więc jest dla mnie szansa :D Bo idąc już do 5.00 miałem przebyte 1.05km więc będzie GIT 

-
- Rozgrzewający Się
No i tak oblałem..., nie tylko ja bo 11 na 12 osób i nie tylko bieg ale i piłeczkę i brzuszki :D
Miałem 4.56 i biegałem w błocie wokół stadionu...
Znacie się też na ćwiczeniach typu brzuszki itp, co poprawić by zrobić 50brzuszków z rękami za głową w czasie 2 minut? :D
No i żeby rzucić piłką lekarską z za głowy stojąc przodem na odległość 12m ?
Mam kolejne 3 tygodnie na poprawienie tych ćwiczeń inaczej klapa i mogę zapomnieć o dobrej pracy więc bardzo was proszę o pomoc, ostatnio już nawet codziennie zacząłem chodzić na siłownie i ćwiczyć.
Miałem 4.56 i biegałem w błocie wokół stadionu...
Znacie się też na ćwiczeniach typu brzuszki itp, co poprawić by zrobić 50brzuszków z rękami za głową w czasie 2 minut? :D
No i żeby rzucić piłką lekarską z za głowy stojąc przodem na odległość 12m ?
Mam kolejne 3 tygodnie na poprawienie tych ćwiczeń inaczej klapa i mogę zapomnieć o dobrej pracy więc bardzo was proszę o pomoc, ostatnio już nawet codziennie zacząłem chodzić na siłownie i ćwiczyć.