Trening na 3000m

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Łukasz_21
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Moim celem jest biegać 3km w czasie 12 sekund. Moim rekordem jest 12:43min. Czas na trening mam maksymalnie 3 razy w tygodniu. Biegam sobie spokojnym tempem około 4000m po około 20minut. Jest już jesień, powietrze jest zimne więc mój trening biegania nie jest bardzo intensywny ponieważ musiałbym oddychać przez usta co spowodowałoby zaraz ból gardła itp więc biegam spokojnym truchtem oddychając przez nos. Prosiłbym kogoś doświadczonego, który pomoże i powie jak i ile powinienem biegać żebym nie czekał do wiosny. Wiosną będę mógł zacząć biegać szybciej oddychając przez usta.
PS: ćwiczę 3 razy w tygodniu na siłowni
PKO
Łukasz_21
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Oczywiście chodzi mi o 12 minut, nie sekund. To jak? Pomoże ktoś?
Awatar użytkownika
Pawel271
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:12
Życiówka w maratonie: 3:16:00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z tym gardłem to spokojnie nic ci nie będzie.
12min na 3000m spokojnie do zrobienia tylko że biegając wolnym tempem kilka km nic nie zdziałasz.
3 treningi ja patrząc po sobie zrobiłbym tak:
1 trening interwałowy
1 trening podbiegi bądź crosy
i kolejny rozbieganie minimum 10km jeżeli to za dużo to mniej na początek
żeby w bieganiu były postępy to trzeba ćwiczyć siłę, wytrzymałość i szybkość
Pozdrawiam
Pozdrawiam Paweł http://www.ringotresura.pl
Łukasz_21
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za pomoc. Jak mógłbyś mi wytłumaczyć jeszcze co to znaczy podbiegi i crosy
Awatar użytkownika
Pawel271
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:12
Życiówka w maratonie: 3:16:00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Podbiegi Jeżeli chodzi o podbiegi to znajdź jakąś górkę o długości około 150-200m a podbieg może wyglądać tak np: szybko albo bardzo szybko pod górę ale musi to być taka prędkość abyś był w stanie utrzymać ją przez zaplanowaną ilość powtórzeń powiedzmy 10 i zbieg truchtem bądź na początek marsz w duł. Oczywiście na początek rozgrzewka a na koniec schłodzenie.
zaplanuj sobie taki trening np: 1500m albo 2000m rozgrzewka później podbiegi i na koniec 1500m.

Zdarza się że górki brakuje ale jeżeli masz jakiś las w pobliżu i jest tam trochę pofałdowany teren to też dobre miejsce na trening, jeżeli biegasz po płaskim a zrobisz dobry trening po lesie gdzie czasem biegniesz trochę w górę czasem w duł albo przeskakujesz co chwilę jakieś korzenie to poczujesz tą różnicę o ile więcej mięśni pracuje i to jest właśnie cross

Biegaj też interwały czyli szybkie odcinki np: 200m b.szybko i odpoczynek w truchcie 200m i powtóż kilka bądź kilkanaście razy

Definicje i dokładniejsze wyjaśnienia podbiegów, crosów, interwałów i różnych kombinacji takich treningów znajdziesz na każdej stronie o tematyce biegania bądź google :ble:
Pozdrawiam Paweł http://www.ringotresura.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ