Pomoc w przygotowaniu planu treningowego.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rasle
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam! Aktualnie uczę się w II klasie LO. Co do przyszłości zastanawiam się nad spróbowaniem swoich sił startując do Szkoły PSP. Co ważniejsze, aby dostać się tam potrzeba zaliczyć dobrze bieg na 50m, 1000m oraz podciągania na drążku. Zwracam się do was z prośbą o pomoc w przygotowaniu ;) Mam na to powiedzmy jakieś 1,5 roku.

Sprzęt jakim dysponuje to buty Kalenji czyli takie podstawowe, normalne ciuchy niestety nie oddychające, czy zatrzymujące ciepło. Wiadomo zbliża sie zima, na razie nie ma tragedii ale będzie coraz gorzej. W takim wypadku pierwsza sprawa, w co warto się zaopatrzyć aby biegać komfortowo? Czy ponadto pulsometr będzie pomocny w odpowiednim przygotowaniu ?

Dodatkowa 1-2 razy w tyg. chciałbym uczęszczać na basen. Czy możecie polecić jakiś plan, który pomoże mi osiągnąć zamierzony cel? Podejrzewam, że odpowiedni będzie urozmaicony trening tzn. zarówno wytrzymałościowy jak i szybkościowy. Basen chciałbym stosować w celach regeneracyjnych.

Odnośnie czasu na trening to pod uwagę biorę dni oprócz wtorku oraz piątku. Zamierzam biegać głównie wieczorem, wiadomo z powodu zajęć szkolnych do południa.

I jeszcze jedna sprawa. Co z dietą? Czytałem dużo i mam nieco mętlik w głowie. Jedni proponują jeść wieczorem inni tylko uzupełniać płyny etc. Zminimalizowałem ilość słodyczy do 1 batonika lub nie na dzień. Chipsów czy gazowanych napoi nie spożywam. Powoli przerzuciłem się z białego na ciemne pieczywo. Prosiłbym jakiś link z dobrze rozpisanym planem co warto jeść, czego unikać.

W zasadzie powinienem od tego zacząć ale myślę, że nie jest to takie ważne. Ważę jakieś 68kg przy wzroście 171cm. Nie jest to chyba za dużo ani za mało, powiedziałbym w normie.

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc! :hejhej:

P.S. Tempo ze starych pomiarów na 3km oscylowało około 5-6min na km. Dla informacji na egzaminie poniżej 2min i 46sek jest to najwyżej punktowany wynik oraz ponizej 6,76 na 50.

Więcej info http://www.cspsp.pl/nabor/ ( taka tabelka )
PKO
2012Years
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 38:36

Nieprzeczytany post

jeśli chodzi o szkołe zamierzam biegać rano przed i po południu po szkole ;)
2012Years
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Rasle pisze:Witam! Aktualnie uczę się w II klasie LO. Co do przyszłości zastanawiam się nad spróbowaniem swoich sił startując do Szkoły PSP. Co ważniejsze, aby dostać się tam potrzeba zaliczyć dobrze bieg na 50m, 1000m oraz podciągania na drążku. Zwracam się do was z prośbą o pomoc w przygotowaniu ;) Mam na to powiedzmy jakieś 1,5 roku.

Sprzęt jakim dysponuje to buty Kalenji czyli takie podstawowe, normalne ciuchy niestety nie oddychające, czy zatrzymujące ciepło. Wiadomo zbliża sie zima, na razie nie ma tragedii ale będzie coraz gorzej. W takim wypadku pierwsza sprawa, w co warto się zaopatrzyć aby biegać komfortowo? Czy ponadto pulsometr będzie pomocny w odpowiednim przygotowaniu ?

Dodatkowa 1-2 razy w tyg. chciałbym uczęszczać na basen. Czy możecie polecić jakiś plan, który pomoże mi osiągnąć zamierzony cel? Podejrzewam, że odpowiedni będzie urozmaicony trening tzn. zarówno wytrzymałościowy jak i szybkościowy. Basen chciałbym stosować w celach regeneracyjnych.

Odnośnie czasu na trening to pod uwagę biorę dni oprócz wtorku oraz piątku. Zamierzam biegać głównie wieczorem, wiadomo z powodu zajęć szkolnych do południa.

I jeszcze jedna sprawa. Co z dietą? Czytałem dużo i mam nieco mętlik w głowie. Jedni proponują jeść wieczorem inni tylko uzupełniać płyny etc. Zminimalizowałem ilość słodyczy do 1 batonika lub nie na dzień. Chipsów czy gazowanych napoi nie spożywam. Powoli przerzuciłem się z białego na ciemne pieczywo. Prosiłbym jakiś link z dobrze rozpisanym planem co warto jeść, czego unikać.

W zasadzie powinienem od tego zacząć ale myślę, że nie jest to takie ważne. Ważę jakieś 68kg przy wzroście 171cm. Nie jest to chyba za dużo ani za mało, powiedziałbym w normie.

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc! :hejhej:

P.S. Tempo ze starych pomiarów na 3km oscylowało około 5-6min na km. Dla informacji na egzaminie poniżej 2min i 46sek jest to najwyżej punktowany wynik oraz ponizej 6,76 na 50.

Więcej info http://www.cspsp.pl/nabor/ ( taka tabelka )
Jak to co z dietą ??? Nie potrzebna ci na taki poziom. Jedynie psujesz sobie życie oraz swobodę jedzenia i odżywiania ;)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Buki uspokój się :)

Rasle: 10 wskazówek żywieniowych na sfd.pl w dziale odzywianie na początek plus inne wątki podwieszone.

Półtora roku to ogromny szmat czasu. Póki co staraj się biegać regularnie, większość biegów spokojnym, luźnym tempem. Zaczynasz u progu zimy - skup się na tym, by pomimo chłodu systematycznie biegać.

Na wiosnę poszukamy ciekawego planu na kolejne miesiące.

Co do ciuchów - przydałyby się posdnie, kuszulka i bluza. Możesz poszukać po lumeksach, możesz ekonomicznie kupić nowe w Tchibo, Lidlu, Aldi lub poprosić o ciuchy biegowe pod choinkę.

Powodzenia!
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Rasle
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:Buki uspokój się :)

Rasle: 10 wskazówek żywieniowych na sfd.pl w dziale odzywianie na początek plus inne wątki podwieszone.

Półtora roku to ogromny szmat czasu. Póki co staraj się biegać regularnie, większość biegów spokojnym, luźnym tempem. Zaczynasz u progu zimy - skup się na tym, by pomimo chłodu systematycznie biegać.

Na wiosnę poszukamy ciekawego planu na kolejne miesiące.

Co do ciuchów - przydałyby się posdnie, kuszulka i bluza. Możesz poszukać po lumeksach, możesz ekonomicznie kupić nowe w Tchibo, Lidlu, Aldi lub poprosić o ciuchy biegowe pod choinkę.

Powodzenia!

O i super konkretna odpowiedź. W sumie myślałem, żeby od razu trzymać się sztywno planu ale fakt, najpierw postaram się wyrobić nawyk. Wskazówki zaraz biorę się za lekturę.

W takim razie odezwę się gdy zmienie co nieco i powiem jak mi idzie.

Jeśli będzie ok ciuchy zakupię gdzieś w Decathlonie. W paru wątkach i ciuchach na zimę znalazłem przydatne informacje.

Pozdro.
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00

Nieprzeczytany post

Cześć, może zabrzmi chamsko czy jak tam sądzisz ale niech będzie.
Po pierwsze to co ty napisałeś to jest idiotyczne.
Po co ci np. jakieś markowe ciuchy czy coś w tym stylu jak nie trenujesz profesjonalnie tylko przygotowujesz się do egzaminu sprawnościowego na PSP. Jedyne co bym tu polecał to jakieś ciepłe ubranie za zimę ;) i buty z dobrą amortyzacja (dla mnie osobiscie b. wygodne są New Balance)
Z tym ograniczeniem żywieniowym, np. brak jedzenia słodyczy chipsów itp. to też przesadzasz. Słuchaj - niektórzy nawet co trenują to chodzą sb. na pizzę jedzą słodycze czy nawet - na piwo (wiem, dziwnie to brzmi), ale jeśli juz to trzeba to robić z umiarem. Czasem wł. 3-4 kawałki czekolady czy jakis baton szybko pozwola ci uzupełnić energie po biegu. Jeśli juz chcesz coś zmieniać, to jedzenia powinno być bogate w węglowodany. Podobno dość popularny wśród biegaczy jest makaron (nie wiem, sam regularnie biegam, ale makaron jem rzadko :) )
Co do samych treningów - zakładam, że egzamin masz ok. września - w takim razie - wystarczy, że do stycznia będziesz biegać 3X w tygodniu, spokojne biegi. Najpierw dojdź do momentu, że możesz biegać 30min bez przerwy.
Później (to na podstawie Danielsa) możesz biegać tak:
1 tren: 30min BS, 6 przebieżek 2tren: 3X(10min BS, 5 przebieżek), 3tren: 20min BS, 4 przebieżki, 10min BS 2 przebieżki
Pozstałe dni tygodnia wolne - staraj się nie trenować więcej niz 2 dni pod rząd.
Powodzenia! :)
2012Years
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

nooo wyżej dobrze powiedziane ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ