Witam,
Jaki trening polecacie dla piłkarza na poprawę wytrzymałości. Chodzi mi tu o taką wytrzymałość, żeby wytrzymywać 90 minut meczu i w 90 minucie mieć tak samo siłę jak w 1 min. Oczywiście nie dosłownie, chodzi o to, żeby jak najdłużej (do 90 minut) wytrzymywać na jak najwyższych obrotach.
Jakie polecacie plany treningowe ewentualnie do lekkiego zmodyfikowanie pod mecz piłkarski a nie bieganie.
Trening wytrzymałościowy dla piłkarza
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:29
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Myślę że pomogłaby zabawa biegowa, o średniej intensywności i długim trwaniu. Po prostu idziesz w las i biegasz ciągle przez 90-120' jeśli dasz rade, jeśli nie to mniej. Jak masz jakiś podbieg to robisz go na 90%, jeśli przez dłuższy czas nic nie ma to robisz przebieżkę przez 30s szybko, i tak sobie wymyślasz żeby była zmienna intensywność jak w meczu (wysiłek/odpoczynek) dodatkowo zwiększysz szybkość i wytrzymałość szybkościową w jakimś stopniu
Ja tak robiłem jak grałem jeszcze w piłkę i miałem dobre efekty
Ja tak robiłem jak grałem jeszcze w piłkę i miałem dobre efekty

-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:40:30
- Życiówka w maratonie: 03:38:58
W piłce nożnej jest dużo zmian tempa i dlatego moim zdaniem wskazane byłyby jakieś interwały. Tempo dobierz proporcjonalnie do swojej formy, powinno być szybko, ale tak, żeby wszystkie interwały były zbliżone jakościowo np. 10 x ( 200m (dwukrotna długość boiska) szybko, prawie na max. i 200-400m. marszu/truchtu) + praca nad siłą nóg, mięśni grzbietu, brzucha itd. poprzez podbiegi, siłownię itd.