Zwiększyć szybkość czy dystans ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
mysz0n
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1h :/
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam pytanie, w tej chwili biegam ze średnią prędkością między 5:40-5:50 min/km, wiem że to znacznie za mało żeby próbować podejść do dystansu np. półmaratonu, np 10km zajmuje mi około 59min. i teraz mam pytanie, czy lepiej zacząć biegać mniejsze dystanse np 5-6km i stawiać na zwiększenie prędkości (np wczoraj zrobiłem sobie taki interwał na 5,8km i wyszło mi 5:18min/km średnia prędkość) czy dalej dusić 10km z taką prędkością i zwiększać dystans?
to jest lint do mojego endomondo gdzie widać jak szybko i ile biegam tygodniowo:
http://www.endomondo.com/profile/1487566

i jeśli interwały to czy interwał na zasadzie 5min normalnie 20sek szybko jest ok? czy powinno to wyglądać bardziej 3min/40sek?
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wszystko zależy jakie masz cele - jeżeli chcesz po prostu ukończyc półmaraton, to możesz spokojnie zacząć przygotowania. Wbrew pozorom to nie jest żaden morderczy wysiłek, skoro jestes już w stanie przebiec 10km, i tyle biegasz na treningach, po kilkunastu dobrze przepracowanych tygodniach spokojnie przebiegniesz półmaraton.

Zajrzyj do dziłu trening -> plany treningowe i wybierz sobie któryś z planów pod półmaraton, taki, który będzie odpowiadał ilości czasu, która możesz przeznaczyć na treningi.

Ogólnie powinieneś popracować nad wytrzymałością, czyli np. raz w tygodniu biegać spokojne długie wybieganie, zobacz zresztą jak to jest ujęte w konkretnym planie.

Na pewno dasz radę na jesieni zaliczyć debiut w połówce, pozdrawiam!
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

Planów treningowych jest mnostwo w internecie wystarczy poszukać. Bieganie jednego odcinka 6km w tempie szybszym jak 10km mija sie z celem. Można pobiec 6 razy kilometr po 5.30, na przerwie 3-4min i to da lepszy skutek a jeśli robic dluższy odcinek to powiedzmy 8km w tempie wolniejszym niż tempo na dychę (drugi zakres). To co robisz nie ma sensu i napewno nie da dobrego efektu. Jako początkujący możesz zacząć biegać tylko wybiegania w spokojnym tempie (1 zakres), ja tak biegałem i dawało efekty do pewnego momentu. Masz plany choćby na tym forum.
R.S.
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Długie wybiegania do 15 KM lecz nie mniej niż 10 KM + interwały do wyniku na 5 KM :)
czyli 3x 1KM w tempie 5:10-5:15 lub zacząć ten plan:
http://www.bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=422 bieganie 3x w tygodniu

http://www.bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=306 bieganie 4x w tygodniu (ale to już pewnie będzie za ciężki)
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
mysz0n
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1h :/
Kontakt:

Nieprzeczytany post

cele? chciałbym przebiec półmaraton w jakimś rozsądnym czasie <2h, choć w sumie nie wiem jaki jest rozsądny czas dla biegacza amatora. Zapomniałem dodać ze przy 180cm w tej chwili mam 81kg (miałem ponad 100kg)

Czyli rozumiem że szybki 5-6km nic nie dadzą, powinienem zwiększać dystans na spokojnym tempie, żeby rozbudować wytrzymałość i później dusić bardziej na tempo ?
Awatar użytkownika
Flapjack
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43:00

Nieprzeczytany post

Ja Ci podam na wlasnym przykladzie, klepalem dyszki i dyszki i dyszki, co prawda wyjsciowym czasem u mnie na poczatku bylo 5:00. w miare uplywu czasu rosla mi forma i moglem osiagnac dwie rzeczy, w tygodniu biegac dyszki szybciej (to nie byl moj zamiar robilo sie to samo z siebie), a a weekend robic coraz dluzsze rozbiegania poczatkowa w wolniejszym tempie niz wyjsciowe tj ok 5:13 -5:16. I tak zwiekszalem : 16, 18, 22km itp . Pod koniec (3 tyg przed) przed polowka gdy wiedzialem juz ze sam dystans nie bedzie dla mnie problemem, porobilem troche testow szybszym tempem zeby sprawdzic na ile jestem w stanie pobiec, i tak mi wyszlo np 18,5 km w tempie 4:45. Wiedzialem ze moge z takim wystartowac i powinienem dobiec bez wiekszych problemow. Oczywiscie zawody zawsze daja dodatkowego kopa i skonczylem na 4:28 ale to bonus od dyspozycji dnia, pogody i innych losowych czynnikow.

Zeby zrobic polmaraton musisz cwiczyc te rozbiegania w wolniejszym tempie, nawet powyzej 6:00 w obecnym przypadku. W tygodniu (poza dyszkami ktore robisz zeby osiagnac tzw legendarna baze) zrob troche interwalow, plus ew jakis trial, podbiegi itp, zeby wycwiczyc (jakto ostatnio uslyszalem) "skrzynie". O to czy zjedziesz ponizej 2h, 1:55 itp bedziesz sie martwil pozniej.

Jezeli chodzi o interwaly czy dystanse rozbiegan to wszystko jest w planach treningowych na bieganie.pl poszukaj takich ktore Ci pasuja i do roboty !

Swoja droga masz juz jakis konkretny polmaraton wybrany?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ