jak ustalić tempo w trakcie biegu?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
sixstus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
czytam te plany i się zastanawiam... skąd u licha w trakcie biegu mam wiedzieć czy biegnę właśnie 4:20/km czy 4:40?
Na stadionie np mogę sobie obliczyć ile mam biec okrążenie i kontrolować tempo, ale tylko na koniec danego okrążenia. Skąd mogę wiedzieć jak szybko biec na początku bądź w środku dystansu? Macie na to jakieś sposoby? Oczywiście gps i dobrze skalibrowany krokomierz załatwiają sprawę ale jeśli nie posiadam takiego sprzetu? Proszę o pomoc bo nurtuje mnie to już od dłuższego czasu.
pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
bartorz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: kiepska

Nieprzeczytany post

Przebiegnij swoim optymalnym tempem prosty odcinek, najlepiej wzdłuż ulicy i zmierz jego długość przez google maps, wtedy bez problemu wyliczysz tempo! ;)
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

nie musisz WIEDZIEĆ, że biegniesz po 4:20, czy 4:40.
masz to CZUĆ.

jeśli masz wątpliwości co do tempa - zawsze przyjmuj bardziej optymistyczny wariant - to lepiej nastraja do dalszego treningu.

...i właśnie dlatego jestem zagorzałym przeciwnikiem elektronicznego pomiaru czasu na zawodach :hej:

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
diegoramirez
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Bieżnia, przebiegnij kółko raz szybciej, raz wolniej, pomnóż czas razy 2,5 przy każdej opcji, wyjdzie Ci ile min na km, wyczujesz to sobie ;)
sixstus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki
Zatem to kwestia doświadczenia i czucia własnego ciała... Pewnie bede eksperymentował na bieżni, tylko może na krótszym dystansie żeby mieć pewność ze tempo danego odcinka jest stałe.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ