Witam,
czytam te plany i się zastanawiam... skąd u licha w trakcie biegu mam wiedzieć czy biegnę właśnie 4:20/km czy 4:40?
Na stadionie np mogę sobie obliczyć ile mam biec okrążenie i kontrolować tempo, ale tylko na koniec danego okrążenia. Skąd mogę wiedzieć jak szybko biec na początku bądź w środku dystansu? Macie na to jakieś sposoby? Oczywiście gps i dobrze skalibrowany krokomierz załatwiają sprawę ale jeśli nie posiadam takiego sprzetu? Proszę o pomoc bo nurtuje mnie to już od dłuższego czasu.
pozdrawiam
jak ustalić tempo w trakcie biegu?
- kulawy pies
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: słaba
- Życiówka w maratonie: megasłaba
nie musisz WIEDZIEĆ, że biegniesz po 4:20, czy 4:40.
masz to CZUĆ.
jeśli masz wątpliwości co do tempa - zawsze przyjmuj bardziej optymistyczny wariant - to lepiej nastraja do dalszego treningu.
...i właśnie dlatego jestem zagorzałym przeciwnikiem elektronicznego pomiaru czasu na zawodach
zdrówko
masz to CZUĆ.
jeśli masz wątpliwości co do tempa - zawsze przyjmuj bardziej optymistyczny wariant - to lepiej nastraja do dalszego treningu.
...i właśnie dlatego jestem zagorzałym przeciwnikiem elektronicznego pomiaru czasu na zawodach

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Bieżnia, przebiegnij kółko raz szybciej, raz wolniej, pomnóż czas razy 2,5 przy każdej opcji, wyjdzie Ci ile min na km, wyczujesz to sobie 

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dzięki
Zatem to kwestia doświadczenia i czucia własnego ciała... Pewnie bede eksperymentował na bieżni, tylko może na krótszym dystansie żeby mieć pewność ze tempo danego odcinka jest stałe.
Zatem to kwestia doświadczenia i czucia własnego ciała... Pewnie bede eksperymentował na bieżni, tylko może na krótszym dystansie żeby mieć pewność ze tempo danego odcinka jest stałe.