Treningi pod maraton.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam.
Widziałem wiele wątków na temat treningów pod maraton, aczkolwiek mój przypadek różni się. Mam 18 lat i czuję taką potrzeba przebiegnięcia maratonu. Nie chodzi mi o jakiś kosmiczny wynik ale żeby po prostu przebiec i sobie coś udowodnić. Jestem dość drobny w budowie ważę nie całe 50kg tak 48-49kg. Jestem osobą trenującą lecz nie regularnie. To znaczy trenowałem do biegów 3-5km następnie miałem przerwę pół roku i znowu, i tak od kilku lat. Chodzi mi o to czy ktoś z was mógłby mi pomóc tutaj czy na pw jak się dobrze przygotować treningowo. Ale nie w stylu; ćwicz codziennie, rób rozbiegania itp... Ponieważ to każdy wie. Może ktoś by się pofatygował i mi sporządził jakiś plan. Maraton chciałbym przebiec jeszcze w tym roku. Bardzo proszę o jakie kol wiek wskazówki będę bardzo wdzięczny, to dla mnie ważne. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Widziałem wiele wątków na temat treningów pod maraton, aczkolwiek mój przypadek różni się. Mam 18 lat i czuję taką potrzeba przebiegnięcia maratonu. Nie chodzi mi o jakiś kosmiczny wynik ale żeby po prostu przebiec i sobie coś udowodnić. Jestem dość drobny w budowie ważę nie całe 50kg tak 48-49kg. Jestem osobą trenującą lecz nie regularnie. To znaczy trenowałem do biegów 3-5km następnie miałem przerwę pół roku i znowu, i tak od kilku lat. Chodzi mi o to czy ktoś z was mógłby mi pomóc tutaj czy na pw jak się dobrze przygotować treningowo. Ale nie w stylu; ćwicz codziennie, rób rozbiegania itp... Ponieważ to każdy wie. Może ktoś by się pofatygował i mi sporządził jakiś plan. Maraton chciałbym przebiec jeszcze w tym roku. Bardzo proszę o jakie kol wiek wskazówki będę bardzo wdzięczny, to dla mnie ważne. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
-
- Zaprawiony W Bojach
Jesteś za mlody na maraton trenuj sobie do biegów 5-15 km. A jak dojrzejesz to sobie wystartujesz w maratonie. Nikt 18 letniego kolarza mimo że ma wielki talent nie posyła na 3 tygodniowy tour d eFrance, dlatego na tej samej zasadzie nikt 18 latka nawet super zdolnego nie posyła na maraton. Wybij sobie na 3-4 lata maraton zglowy. Trenuj pod biegi na 5-15 km.
tompoz
tompoz
Tompoz
-
- Dyskutant
Ekomonce wyraźnie napisał, co stoi w tle przebiegnięcia maratonu: nie schudnięcie, nie wynik, nie jako kamień milowy w rozwoju biegowym. To zwykła ludzka chęć udowodnienia sobie czegoś (a może ma obiecane coś od jakiejś koleżanki jak przebiegnie maraton, who knows
).
Dlatego uważam, kolego Tompoz, że arbitralna wymowa Twojej opinii jest mocno przesadzona. Chłopak ma marzenia, to niech próbuje je spełniać. Nie przeszkadzajmy mu w tym. Zresztą 18 lat to, zdaje się, wiek minimalny ze względów formalnych na dopuszczenie do maratonu.
Merytorycznie, podobnie zresztą jak post wyżej, to moja wypowiedź niestety nic nie wniesie
.

Dlatego uważam, kolego Tompoz, że arbitralna wymowa Twojej opinii jest mocno przesadzona. Chłopak ma marzenia, to niech próbuje je spełniać. Nie przeszkadzajmy mu w tym. Zresztą 18 lat to, zdaje się, wiek minimalny ze względów formalnych na dopuszczenie do maratonu.
Merytorycznie, podobnie zresztą jak post wyżej, to moja wypowiedź niestety nic nie wniesie

-
- Zaprawiony W Bojach
Ekomonce, jestem tego samego zdania co poprzednik - rozumiem Twoją potrzebę, sam ją odczuwałem 
Bardzo konkretne plany maratońskie są na stronie bieganie.pl w dziale trening -> plany treningowe.
Wybierz sobie taki, który odpowiada Twojemu poziomowi zaawansowania i wydaje się Tobie najbardziej odpowiedni właśnie dla Ciebie.
Jest tych planów tyle, ze z pewnością znajdziesz coś dla siebie, i na pewno ten wybór będzie trafiony.
Nie przejmuj się wypowiedziami tompoza, który z jednej strony ma rację - patrząc w perspektywie wieloletniego biegania nastawionego na optymalny rozwój maratonu nie biega się w Twoim wieku, z drugiej jednak strony nie każdy ma plan na swoje bieganie rozpisany na 15 lat wprzód i bardzo dobrze
super, że chcesz zrealizować swoje marzenie i powinniśmy Ciebie w tym wspierać - trzymam kciuki, gdybyś miał kolejne pytania na pewno pomożemy.
pozdrawiam,
kuba

Bardzo konkretne plany maratońskie są na stronie bieganie.pl w dziale trening -> plany treningowe.
Wybierz sobie taki, który odpowiada Twojemu poziomowi zaawansowania i wydaje się Tobie najbardziej odpowiedni właśnie dla Ciebie.
Jest tych planów tyle, ze z pewnością znajdziesz coś dla siebie, i na pewno ten wybór będzie trafiony.
Nie przejmuj się wypowiedziami tompoza, który z jednej strony ma rację - patrząc w perspektywie wieloletniego biegania nastawionego na optymalny rozwój maratonu nie biega się w Twoim wieku, z drugiej jednak strony nie każdy ma plan na swoje bieganie rozpisany na 15 lat wprzód i bardzo dobrze

pozdrawiam,
kuba
-
- Rozgrzewający Się
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. A co do Pana tompoz, to może i jestem za młody ale i tak chce przebiec ten maraton. Można powiedzieć że już od około 7 lat za czołem biegać długie dystanse, już jako 14-15 latek biegałem do dziadków 13km w jedną stronę i dobrze się czułem. Podobno czas się mierzy do 5 godzin. Naprawdę czuje że dam rade złamać te pięć godzin. Musze sobie coś udowodnić, jest to dla mnie bardzo ważne. To nie jest kwestia jakiegoś zakładu czy przerośniętych ambicji lecz tak jak już pisałem chcę sobie coś sam udowodnić, ciągle to nie daje mi spokoju. Pozdrawiam.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:59
- Życiówka w maratonie: 2:38:40
- Kontakt:
Jak czytam że młody wysportowany szczupły człowiek ma "ambicję" przeczłapać maraton w 5godzin to ogarnia mnie jedynie pusty śmiech
Pobiegaj w miarę regularnie przez kilka miesięcy i przymierz się do startu wiosną. Nawet bez specjalnego talentu rozmienisz 4godziny na luzaku. Gwarantuję Ci, że satysfakcja będzie dużo większa gdy wbiegniesz za jakiś czas na metę z uśmiechem na twarzy. Ukończyć w limicie, doczołgać się z grymasem bólu i później tydzień dochodzić do siebie to żadna sztuka, a jedynie nieroztropność.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
Okej, dzięki wszystkim za wypowiedzi. Korzystając z zaczętego już tematu miałbym jeszcze dwa pytanka. Czy można biec ze słuchawkami? W sensie że czy można słuchać muzyki podczas biegu? No i drugie pytanko czy można biec maraton nie mając 18 lat? W sensie że 17 lat, pisemna zgoda rodziców i badania lekarskie?
Jak chcesz to mozesz nawet biec w kasku motocyklowym lub w pelnym oprzyrzadowaniu strazackim
Oj nie chce cie martwic kolego ale mowiac szczerze nie widze Cie jako stalego bywalca tras maratonskich. Mysle, ze maraton to w jakiejs mierze cierpliwosc przez wielkie C i wytrwalosc przez duze W ktorych jak sie wydaje Tobie brakuje. Mimo to, jesli wystartujesz, zycze Tobie powodzenia w debiucie. Daj znac czy dobiegles do mety a jesli tak to z jakim czasem.
Pozdrawiam

Oj nie chce cie martwic kolego ale mowiac szczerze nie widze Cie jako stalego bywalca tras maratonskich. Mysle, ze maraton to w jakiejs mierze cierpliwosc przez wielkie C i wytrwalosc przez duze W ktorych jak sie wydaje Tobie brakuje. Mimo to, jesli wystartujesz, zycze Tobie powodzenia w debiucie. Daj znac czy dobiegles do mety a jesli tak to z jakim czasem.
Pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
Dobrze dam znać. No a jak z tym niepełnym wiekiem? Bo nawet jeżeli ze zgodą rodziców i badaniami mnie by nie puścili to jest taka możliwość że wystartuje ze wszystkimi a czas sobie będę sam mierzył?
- Shoegazer91
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:39:30
- Życiówka w maratonie: 03:21:34
Moim zdaniem to świetny pomysł w tym wieku pobiec maraton tak dla własnej satysfakcji i żeby poczuć się mocnym. Ja też jak miałem 18 lat miałem marzenie żeby ukończyć maraton mimo że trenowałem pod 10 km. Jak raz pobiegniesz maraton to nic Ci nie zaszkodzi w rozwoju pod krótsze dystanse, nawet Ci pomoże bo maraton niesamowicie wzmacnia psychike. Czas w maratonie miałem marny bo na trasie było 30 stopni, środek sierpnia, ale 3 tygodnie pozniej, po 2 tygodniach pobudzenia do szybszego biegania pobiłem się na 10 km o dwie i pół minuty, właśnie przez mocniejszą głowę.
10km: 00:39:30 (maj 2013
Półmaraton: 01:32:50 (lipiec 2013, trening)
Maraton : 03:21:34 (sierpień 2013)
Cele: maj 2015 10km <38min
Półmaraton: 01:32:50 (lipiec 2013, trening)
Maraton : 03:21:34 (sierpień 2013)
Cele: maj 2015 10km <38min
-
- Rozgrzewający Się
A wracając do mojego pytania to jak z tym niepełnym wiekiem? Bo nawet jeżeli ze zgodą rodziców i badaniami mnie by nie puścili to jest taka możliwość że wystartuje ze wszystkimi a czas sobie będę sam mierzył?