szybkość
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam biegam od swiat zaczynalem od 0.Teraz daje rade przebiec 5 km ale to tepo jest "troche wolne" (41 min)
a i nie robilem przebieżek mozecie cos poradzic jak by zmniejszyc czas na tym dystansie
a i nie robilem przebieżek mozecie cos poradzic jak by zmniejszyc czas na tym dystansie
- wieslaws60
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:40:17
- Życiówka w maratonie: 03:21:50
Ja zacząłem biegać pod koniec marca tego roku. Zrealizowałem plan 10-cio tygodniowy. Ale już od samego początku zacząłem biegać szybszym tempem, w zasadzie tym samym tempem biegałem do tej pory co daje mi 5 km w 30 min. Otrzymywałem uwagi, że za szybko biegam i chyba mieli rację bo biegałem na granicy swoich możliwości.
Fachowcem nie jestem, ale ja bym Ci radził od samego początku zacząć szybszym tempem i utrzymywać je przez cały trening.
Powodzenia.
ps. jeżeli źle doradzam to mnie sprostujcie.
Fachowcem nie jestem, ale ja bym Ci radził od samego początku zacząć szybszym tempem i utrzymywać je przez cały trening.
Powodzenia.
ps. jeżeli źle doradzam to mnie sprostujcie.
-
- Zaprawiony W Bojach
wypróbuj jakis plan treningowy, masz je na stronie 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
10km- 49:31, 1.09.2012 II Bieg Fabrykanta
5.1km- 24:48, 11.11.2012 IX Światowy Dzień Biegania
BLOG
KOMENTARZE

5.1km- 24:48, 11.11.2012 IX Światowy Dzień Biegania
BLOG
KOMENTARZE

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
hmm trening to jest sprawa indywidualna, wł. dla każdego powinien być stworzony osobny
Mógłbym podać kilka propozycji, ale mam pytanie czy ma pan/pani dostęp żeby wejść na stadion.
Skoro trenujesz (przepraszam, że na ty - ale tak łatwiej pisać
od świąt to już pewnie jakieś tam doświadczenie masz.
Nie przetrenuj się. Na twoim miejscu trenował bym max 4 razy w tyg. (pewnie zaraz część zarzuci mi, że się powinno biegać codziennie i wgl). Ale jak to ktoś mądrze ujął - "brak czasu na regenerację organizmu jest jak nie sprzątanie pokoju".
Co do szybkości: ja proponuję np. takie coś: 30s szybko, 90s trucht i tak np. 4-5 razy.
Więcej bd. mógł napisać po odp. na pytanie o stadion
Run 4fun

Skoro trenujesz (przepraszam, że na ty - ale tak łatwiej pisać

Nie przetrenuj się. Na twoim miejscu trenował bym max 4 razy w tyg. (pewnie zaraz część zarzuci mi, że się powinno biegać codziennie i wgl). Ale jak to ktoś mądrze ujął - "brak czasu na regenerację organizmu jest jak nie sprzątanie pokoju".
Co do szybkości: ja proponuję np. takie coś: 30s szybko, 90s trucht i tak np. 4-5 razy.
Więcej bd. mógł napisać po odp. na pytanie o stadion

Run 4fun

-
- Rozgrzewający Się
spox na pan nie musisz mi mowic bo jestem pewnie mlodszy od cb;) co do stadionu z tego co sie orientuje to najblizej jest w pile ale on jest z lekka zdewastowany i nie wiem aby czy o to ci chodzi
-
- Rozgrzewający Się
a i teraz znowu powtorzylem bieg na 5km i tak czulem sie lekko jakos po ostarnim treningu wiec dalem troche wieksze tempo wszystko bylo dobrze do ok 25 min lecz po tym czasie moj uklad oddechowy zaczal miec problemy przebieglem 5 w czasie 33,40
a co do twojej propozycji dostosuje sie od jutra bo dzis troche za ciemno bylo zeby biec szybko po polnej drodze pozdrawiam
a co do twojej propozycji dostosuje sie od jutra bo dzis troche za ciemno bylo zeby biec szybko po polnej drodze pozdrawiam
-
- Zaprawiony W Bojach
no, raczej skoro jeszcze nie mam 18. to jesteś starszy ;p
hmm to przyjmijmy, że nie masz dostępu do stadionu. Wtedy mogę zaproponować przykładowy trening (z naciskiem na szybkość) pod 5km:
1 dzień: rozbieganie 40 min. 5-10 razy: (w zależności od możliwości) 30s szybkiego biegu (ale nie sprint!!), 90s truchtu, potem trucht 15 min i rozciąganie
2 dzień 60 min rozbieganie, 10X w miarę szybko podbiegi (ok 150-200 m) pod górę i powolny zbieg (pamiętać o technice - przy podbiegu starać się być wyprostowanym
3 dzień wolny
4 dzień I.20 min rozbieganie spokojnie, potem jeśli masz możliwość możesz zrobic rano cz. I potem II (siłownia, tu zostawiam dowolność wyboru
jednak osobiście proponuję żeby pojawiły się takie elementy jak: ćwwiczenia mięśni brzucha, przysiady ze sztangą, suwnica,
zwracąć uwagę na ilosć powt. a nie na to ile się bierze (mozna z miejszym obciążeniem ale dłużej)
5,6 dzień wolny
7. 75 minut wybieganie (tempo na ok 60-70 %) ostatnie 10-15 minut postarać się w miarę szybko
To tyle, trochę mogą być zawiłosći, ale jak coś to proszę pytać
Miłego biegania - Run 4fun!
hmm to przyjmijmy, że nie masz dostępu do stadionu. Wtedy mogę zaproponować przykładowy trening (z naciskiem na szybkość) pod 5km:
1 dzień: rozbieganie 40 min. 5-10 razy: (w zależności od możliwości) 30s szybkiego biegu (ale nie sprint!!), 90s truchtu, potem trucht 15 min i rozciąganie
2 dzień 60 min rozbieganie, 10X w miarę szybko podbiegi (ok 150-200 m) pod górę i powolny zbieg (pamiętać o technice - przy podbiegu starać się być wyprostowanym

3 dzień wolny
4 dzień I.20 min rozbieganie spokojnie, potem jeśli masz możliwość możesz zrobic rano cz. I potem II (siłownia, tu zostawiam dowolność wyboru

zwracąć uwagę na ilosć powt. a nie na to ile się bierze (mozna z miejszym obciążeniem ale dłużej)
5,6 dzień wolny
7. 75 minut wybieganie (tempo na ok 60-70 %) ostatnie 10-15 minut postarać się w miarę szybko

To tyle, trochę mogą być zawiłosći, ale jak coś to proszę pytać

Miłego biegania - Run 4fun!

-
- Rozgrzewający Się
probowalem przebiec tak jak proponowales ale bylo hardcorowo wiec ten tydzien bede bardziej skupial sie na regeneracji sil a nie na szybkosci a ten trening co mi napisales postaram sie wykonac od nastepnego tygodnia
a co do wieku to bedziemy zblizeni;)
a co do wieku to bedziemy zblizeni;)
-
- Zaprawiony W Bojach
hmm ja trenuję biegi 800 - 1500 to może dlatego plan wydawał mi się w miarę prosty
.
Na początku zawsze moze być ciężko. Ja kiedys ledwo 40 min biegałem ;P
Przyzwyczaisz się, jak to zostało powiedziane/napisane - naucz się cierpieć, cierp bo potem będziesz mógł powiedzieć, że jesteś mistrzem
Aa co do treningu to jakby było za cieżko to te wybiegania mozesz trochę skrócić, ale natomiast zostaw to co dotyczy szybkości.
Bo ja osobiscie kiedyś biegałem same wybieganie no i potem sie przejechałem na tym (zawody 3km). Na 5km szybkość jest ważna

Na początku zawsze moze być ciężko. Ja kiedys ledwo 40 min biegałem ;P
Przyzwyczaisz się, jak to zostało powiedziane/napisane - naucz się cierpieć, cierp bo potem będziesz mógł powiedzieć, że jesteś mistrzem

Aa co do treningu to jakby było za cieżko to te wybiegania mozesz trochę skrócić, ale natomiast zostaw to co dotyczy szybkości.
Bo ja osobiscie kiedyś biegałem same wybieganie no i potem sie przejechałem na tym (zawody 3km). Na 5km szybkość jest ważna
-
- Zaprawiony W Bojach
zasadnicze pytanie: czy po wybieganiu robisz przerwę. Bo jak robiłeś np. 40 min wybiegania i potem od razu sszybkosćiowe, to nawet dla mnie jest hard. 

-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 55 min
- Życiówka w maratonie: 4:35
ja dodam tylko, że kiedyś a propos szybkości w Runners World było napisane, że to jest także zapisane w genach
oczywiście trening śrubuje wyniki, ale uważam, że samych siebie nie przeskoczymy
pytanie tylko czy to jest już właśnie twój max
oczywiście trening śrubuje wyniki, ale uważam, że samych siebie nie przeskoczymy
pytanie tylko czy to jest już właśnie twój max
-
- Stary Wyga
Nie mówmy o poprawianiu szybkości, bo prawdopodobnie brakuje ci po prostu wytrzymałości. Żeby poprawić czas na 5km trzeba najpierw przebiegać ten dystans swobodnie, dopiero wtedy można mówić o poprawianiu szybkości. Bez sensu robić jakieś interwały i trening szybkościowy, jeżeli nie masz bazy tlenowej. Ile km jesteś w stanie przebiec, ile czasu jesteś w stanie biec bez przerwy?Scheeroy pisze:a i teraz znowu powtorzylem bieg na 5km i tak czulem sie lekko jakos po ostarnim treningu wiec dalem troche wieksze tempo wszystko bylo dobrze do ok 25 min lecz po tym czasie moj uklad oddechowy zaczal miec problemy przebieglem 5 w czasie 33,40