Powrót po chorobie ...
- AgA_G
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mam pytanie jak trenować po 3 tygodniowej przerwie związanej z kuracja antybiotykową oraz przebytym zatruciem pokarmowym. Generalnie brak ruchu przez 3 tygodnie (no poza chodzeniem) i do tego mocno osłabiony organizm. Nie chciałabym się na początku przeforsować, a nosi mnie już mocno po tym nieróbstwie :/ Cel treningowy - maraton w październiku. Forma z przed choroby - przygotowania do maratonu w Łodzi w którym niestety choroba przekreśliła start.
- pixos
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:42
- Życiówka w maratonie: 3:58
Ciężko powiedzieć, jak powinnaś trenować po takiej przerwie, bo nie podałaś właściwie żadnych informacji, jak wyglądał Twój trening przed przerwą. Na pewno zacznij od kilku spokojnych i niezbyt długich rozbiegań. Na pewno poczujesz, kiedy będziesz gotowa do zwiększenia obciążeń. A inspiracji do układania szczegółów treningów poszukaj w tym artykule: http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=445
pozdrawiam
pozdrawiam
- pixos
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:42
- Życiówka w maratonie: 3:58
W tych pierwszych dwóch tygodniach skup się przede wszystkim na spokojnym bieganiu. Do tygodniowego kilometrażu wracaj stopniowo, nie od razu do tych 50 km. Po kilku spokojnych biegach (jeśli wszystko będzie w porządku) powoli włączaj jakieś niezbyt mocne akcenty. Tak jak pisałem, poczytaj ten artykuł, który podlinkowałem. Tam jest to fajnie wyjaśnione.