Zwę się Weronika i oczywiście jestem uzależniona od biegania od dwóch lat. Piszę z ogromną prośbą. Mianowicie chodzi mi mniej więcej o wytyczne do treningu i diety dla 15-letniej biegaczki, którą jestem. Ale może najpierw krótko o mej sytuacji.
W marcu tego roku złapałam kontuzję. Był to wysięk ze stawu biodrowego. Oznaczało to dla mnie 1,5 miesięczną przerwę od jakiejkolwiek aktywności fizycznej. Nie wiem czy to był skutkek nadmiernych treningów, w każdym bądź razie cwiczyłam naprawdę sporo - 2x w tyg. trening piłki nożnej, 3x w tyg. bieganie, 1x mecz plus WF 4x i jazda na rowerze do szkoły (4km codzień). Z racji tego urazu zaczęłam się zastanawiac nad moim bieganiem. Dodam, że nie trenuję już piłki. Obecnie trenuję mniej więcej 3x na tydz., mniej więcej tak:
5 min lekkiego truchtu
5 min dynamicznego rozciągania
20 min biegu
5 min marszu
10 min statycznego rozciągania
Moje pytanie brzmi więc następująco: jak często powinnam trenowac i jak mniej więcej powinien wyglądac mój trening? A jeśli chodzi o dietę? Może napiszę jeszcze, że jestem dośc szczupłą osobą, by nie powiedziec, że chudą. Mierzę 160 cm przy 44 kg.
Wiem, że są tutaj doświadczeni, a jednocześnie znający się na temacie biegacze, bo przeglądam forum już dośc długo. Bardzo proszę o odpowiedź

PS. Ciągle chcę biegac więcej...