Plan treningowy na polmaraton

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Lukasz89
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, biegam krotko, bo 2 miesiace, ale chcialbym przygotowac sie do polmaratonu, ktory bedzie we wrzesniu.
Na tym forum znalazlem strone z fajny planem a mianowicie:
http://www.laufszene.de/Training/Traini ... 201_45.htm
wybralem plan na 1:45 bo mniej wiecej tyle pokazuje kalkulator na podstawie biegu na 10km.

teraz kilka pytan do Was:
-co myslicie o tym planie? Czy powinienem go urozmaicic np. kros raz w tygodniu.
-jesli w trakcie stwierdze, ze stac mnie na 1:40 to lepiej trzymac sie scisle planu czy dodawac km/podkrecac tempo?
-w planie sa biegi z tempem 8:00 min/km, takie tempo wydaje mi sie strasznie wolne i jak Wam sie wydaje, moge je troche podkrecic czy jednak biec tak jak w planie, bo ma ta jakas funkcje?

z gory dzieki za pomoc :)
PKO
bati
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Pierwsza uwaga - to, że kalkulator pokazuje ci 1:45, nie znaczy, że tyle nabiegasz, ale oczywiście masz szansę. Biegasz krótko, więc nawet ten plan może być obciążeniem, jeśli nie masz kilometrów w nogach, to nawet 50 - 60km/tydz. może być zbyt gwałtownym przeskokiem i spowodować kontuzję. Zwróć uwagę na warunki początkowe - co najmniej rok treningów biegowych i 10km w 48min. I nawet jeżeli 10km biegasz szybciej, to gwałtowne zwiększenie kilometrażu może odbić się negatywnie i spowodować kontuzję (nie wiem ile biegasz teraz).
Nawet, jeżeli będziesz w stanie, to nie rób treningów szybszych niż te planowe (to, że robisz traningi na 1:45 nie znaczy, że nie możesz pobiec szybciej na zawodach). Pobiegnij sobie ten półmaraton i dopiero potem przechodź na następny etap.
A co do 8min/km, to nie spotkałem się z aż tak wolnym biegiem - to jest bieg regeneracyjny, w wolnym tempie, ale 8min wydaje mi się trochę przesadzone (np McMillan dla 1:45 podaje tempo dla recovery jogs do 6:30/km), ale być może jest w tym jakaś myśl
Lukasz89
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

zdaje sobie sprawe, ze kalkulator nie podaje nigdy dokladnych wynikow, ale wydaje mi sie, ze jestem jeszcze na etapie kiedy wytrzymalosc najszybciej sie rozwija. Biegam 20-30km tygodniowo przy 3 treningach tygodniowo. Staram sie zwiekszac kilometraz max o 10% tygodniowo i podobnie zrobie z tym planem. Tak sobie mysle, ze jesli bedzie zbyt duzo km w tygodniu, to po prostu zrobie mniej km, ale za to tempem szybszym niz te 8min/km :)
DariaB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dasz rade.
"You don't stop running because you get old. You get old because you stop running..."
Jack Kirk aka. Dipsea Demon
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ