Maraton trening

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
correre
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Przebiegłem ostatnio półmaraton i chciałbym się przygotować do maratonu. Treningi jakie znajduję to np 15 tygoniowy, 18 tygodniowy. Ja będę biegł za około 6 miesięcy. Mam więc pytanie jak powinienem się przygotowywać:
1) czy robić bazę - mam na myśli budowanie wytrzymałości i szybkości? Jak najlepiej to robić?
2) szukać jakigoś treningu 24 tygodniowego? znacie coś?
3) może przerobić najpierw 15 tygodniowy a potem utrzymywać formę?

Czy w tym okresie mogę biegać np półmaratony jeśli nie wypadają one zgodnie z treningiem?
dzięki za pomoc
PKO
Awatar użytkownika
marek81
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:32

Nieprzeczytany post

Tak, rób bazę. To akurat zawsze się przyda :oczko:
1/. Do maratonu szybkości nie potrzebujesz, to nie sprint. Do maratonu ćwiczysz wytrzymałość tempową. W planach do maratonu są to biegi z prędkością maratońską. Dla przykładu tu są w czwartki Trening do Maratonu dla śr. zaawansowanych 1
2/. Plany 24 tygodniowe zazwyczaj są dla osób zaczynających myśleć o Poważniejszym bieganiu. Krótszy plan zakłada, że zrobiłeś wcześniej bazę i masz "na czym" biegać.
3/. moim zdaniem to zły pomysł.

Możesz, ale lepiej nie na 100%. Raczej jako szybkie wybieganie. Jeśli polecisz na 100%, zapewne zabraknie ci sił na sumienne realizowanie planu treningowego do maratonu. :oczko:
Obrazek
beeko
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

correre pisze:2) szukać jakigoś treningu 24 tygodniowego? znacie coś?
24 tygodnie to idealny okres przygotowawczy wg szkoły amerykańskiej. Jeśli możesz odżałować 45 PLN, to gorąco polecam:
http://merlin.pl/B/browse/product/1,806612.html

Masz tam gotowe plany 24-tygodniowe plus naprawdę ogrom informacji o treningu i konstruowaniu własnych planów.
correre pisze:Czy w tym okresie mogę biegać np półmaratony jeśli nie wypadają one zgodnie z treningiem?
A dlaczego mają wypadać niezgodnie z treningiem? Nie ma żadnego problemu z przystosowaniem planu do kilku wyścigów w trakcie jego trwania. O ile pamiętam, cały podrozdział w tej książce o tym jest.
treningibiegowe.pl
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Zrób bazę która poźniej zaowocuje dłuzszym utrzymaniem formy.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ