Trening areobowy - kilka pytań

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
mirfak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam i z góry przepaszam, że pytania nie będą związane stricte z bieganiem, ale nie znalazłem nigdzie forum bardziej merytorycznego.

W chwili obecnej nie mogę biegać, dlatego zakupiłem ergometr rowerowy. Cele treningu na ergometrze to: utrata masy tłuszczowej do około 16-17% oraz poprawa wydolności organizmu, aby za kilka miesięcy móc znowu powrócić dobiegania.

Moje parametry: M, 184 cm, 78 kg, tłuszcz około 22,6%, 34 lata, tętno spoczynkowe około 64-66/min.

Zgodnie z kanonem powinienem wykonywać wysiłek w strefie aerobowej. Proszę o oszacowanie jakie tętno (bezwzględne) będzie optymalne, jak długo i z jaką częstotliwością powinien być przeprowadzany trening.

Przeczytalem wiele artykułów na bieganie.pl i mam mętlik w głowie. Czy trening w strefie aerobowej może trwać dowolnie długo (godzina, dwie, trzy)? Jakie są kryteria przerwania treningu (żeby się nie przetrenować)? Jak długo powinien trać okres regeneracji przed kolejnym treningiem?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
pozdrawiam, mirfak
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ