Najwartościowsze książki
-
- Rozgrzewający Się
Temat nowego wątku mówi chyba wszystko. Co prawda było już kilka wypowiedzi na forum dotyczących niektórych pozycji książkowych, ale nie natrafiłem na temat w ramach którego wymieniane by były książki w Waszej opinii najbardziej wartościowe. Celowo nie precyzuję jakiego aspektu BIEGANIA miały by one dotyczyć. W ramach tak ogólnikowego pojęcia powinny znaleźć miejsce zarówno opracowania o charakterze czysto teoretycznym, stanowiące obraz współczesnej wiedzy na tematy tutaj poruszane, jak również pozycje o dużej wartości praktycznej, z której skorzystać mógłby również początkujący amator. Wybór pozostawiam Wam mając nadzieję, że w ten sposób utworzona lista najciekawszych pozycji książkowych stanowić będzie swego rodzaju wstępną selekcję powszechnie dostępnych podręczników.
- outsider
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Najwartościowszymi to był ich nie nazwał ale trochę się tam rzeczy znajdzie:
Grzegorz Prus- Trening w biegach średnich, długich i maratońskich.
W swoim czasie dyskutowaliśmy o tej książce tutaj
S. Socha Z.Ważny- Lekkoatletyka ; dwa tomy
Z różnych "Lekkoatletyk" najobszerniej, jest tam o treningu.
Poprawski.B Stawczyk Z -Ćwiczenia ogólnorozwojowe lekkoatlety.
Szelest Z. Sulisz S. Lekkoatletyka- Zbiór ćwiczeń ogólnych i specjalnych.
Grzegorz Prus- Trening w biegach średnich, długich i maratońskich.
W swoim czasie dyskutowaliśmy o tej książce tutaj
S. Socha Z.Ważny- Lekkoatletyka ; dwa tomy
Z różnych "Lekkoatletyk" najobszerniej, jest tam o treningu.
Poprawski.B Stawczyk Z -Ćwiczenia ogólnorozwojowe lekkoatlety.
Szelest Z. Sulisz S. Lekkoatletyka- Zbiór ćwiczeń ogólnych i specjalnych.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
-
- Rozgrzewający Się
Książkę Prusa mam już w domu, a podany przez Ciebie wątek był dla mnie na tyle cenny, że właśnie pod jego wpływem kupiłem tą książkę. Zamówiłem również
"Fizjoloficzne podstawy wysiłku fizycznego" J.Góreckiego
o której wpominał gdzieś Ryszard. Sam wróciłem wczoraj z Konferencji PSTT (Polskie Stowarzyszenie Trenerów Tenisa) gdzie miałem sposobność wysłuchać między innymi bardzo ciekawego wystąpienia prof.Trzaskomy dotyczącego treningu siły. Rewelacja, w przeciwieństwie do pozostałych wykładów, które często były na żenująco niskim poziomie! Prof. Trzaskoma od trzech lat trenuje obecnego mistrza polski w sprincie (chyba na 100m) co może stanowić dla niektórych pewnego rodzaju rekomendację. Kupiłem tam książkę pt.
"Kompleksowe zwiększanie siły mięśniowej sportowców"
Z.Trzaskoma,J.Trzaskoma
którą z czystym sumieniem polecam wszystkim.
"Fizjoloficzne podstawy wysiłku fizycznego" J.Góreckiego
o której wpominał gdzieś Ryszard. Sam wróciłem wczoraj z Konferencji PSTT (Polskie Stowarzyszenie Trenerów Tenisa) gdzie miałem sposobność wysłuchać między innymi bardzo ciekawego wystąpienia prof.Trzaskomy dotyczącego treningu siły. Rewelacja, w przeciwieństwie do pozostałych wykładów, które często były na żenująco niskim poziomie! Prof. Trzaskoma od trzech lat trenuje obecnego mistrza polski w sprincie (chyba na 100m) co może stanowić dla niektórych pewnego rodzaju rekomendację. Kupiłem tam książkę pt.
"Kompleksowe zwiększanie siły mięśniowej sportowców"
Z.Trzaskoma,J.Trzaskoma
którą z czystym sumieniem polecam wszystkim.
- bebej68
- Dyskutant
- Kontakt:
Psychologia sportu dzieci i młodzieży- pod redakcja Marcina Krawczyńskiego i Dariusza Nowickiego-bardzo ciekawy i mało doceniony aspekt treningu.
MB
- Acid
- Zaprawiony W Bojach
No to ja też dam coś od siebie:
Z. Stawczyk "Lekkoatletyka" znajduje się tam roczny rozkład treningu z poszczególnych dyscyplin lekkoatletycznych. Polecam, warto zajrzeć.
Z. Stawczyk "Lekkoatletyka" znajduje się tam roczny rozkład treningu z poszczególnych dyscyplin lekkoatletycznych. Polecam, warto zajrzeć.
Greg