Witam
Od wtorku jestem szczęśliwym posiadaczem FR305(w tym samym dniu otrzymałem również "Bieganie metodą Danielsa" ),przed pierwszym użyciem, obliczyłem na podstawie jednego z wzorów swoje HRmax,wyszło 185.W czwartek postanowiłem wytyczyć to metodą bezpośrednią(10km BS ostatnie 1,5km stopniowe zwiększanie tempa,ostatnie 200m max),wyszło HRmax173m.
Która z tych wartości jest bliższa prawdy?
p.s.dodam że FR nie wykazywał żadnych "dziwnych"skoków na wykresie.
Z góry dziękuję
Karol
Bliższa prawdy jest wartość wytyczona testem. Choć w bieganiu są elementy matematyki to są one tylko po to żeby przybliżyć nam pewne wartości, choć warto podkreślić że wartości z tych wzorów są baardzo abstrakcyjne. I w niewielkim stopniu mają przełożenie na rzeczywistość (niewielka część populacji ma takie HRmax jak podają wzory).
Oczywiście że pierwsza czyli 185 jets bliższa prawdziwemu. Jedyną metodą na określenie HR max jest start w zawodach finiszując na maxa lub trening podczas którego wykonasz maksymalny wysiłek (ale to jest raczej nie możliwe nie zmotywujesz się do takiego katorżniczego biegu). Jak nie ściska cię w brzuchu lub nie chce ci się wymiotowac po biegu to znaczy że to nie był twój maks.
No nie wymiotowałem,a i brzuch mnie nie bolał .Mój HRśr153 z tego biegu.Wykres nie pokazał wielkiego skoku na końcu sprawdzianu.
Dodam,choć nie wiem czy to ma znaczenie że mój HR w spoczynku to 40
Karol