problem z łydkami

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Bros
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

witam
Na wstepie chcialbym zaznaczyc, iz jestem poczatkujacym biegaczem. Biegam sobie4x w tygodniu wedlug planu - "jak zaczniesz ty" :) znajdujacego sie na tej stronie :P
W zeszllym tygodniu biegalem 8min biegu/2min marszu. Robilem tak 3 serie. Biegalo mi sie bardzo dobrze i nie mialem zadnych klopotow z przebiegnieciem calego treningu. W tym tygodniu biegam 9min/1min i nie daje rady! Cos mi sie dzieje z lydkami. Juz podczas pierwszej serii czuje bol, podczas marszu mija ale pojawia sie juz na poczatku drugiej serii. W trzeciej serii bol jes okropny ale mimo wszystko nadal biegne dalej. Nogi nie wleka mi sie po nawierzchni, predkosc utrzymuje ta sama, nie mam kolki ani problemow z oddychaniem. Bola mnie tylko i wylacznie lydki i ten bol nie jest spowodowany zmeczeniem miesni.
Dodatkowo w polowie 3 serii troszke dretwieja mi 2 palce u lewej stopy! Tego tez wczesniej nie mialem. Nie mam pojecia co moze byc tego przyczyna... Buty te same, trasa ta sama, predkosc ta sama, pora ta sama...
Czym moze byc spowodowany ten bol ?
Acha - przed i po kazdym treningu rozzciagam miesnie. W tym tygodniu mialem juz 3 takie treningi (na kazdym to samo).Mam nadwage (jestem ubity nie widac tego po mnie).

Pozdrawiam
Piotrek
PKO
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tak na odległość, przez intenet to można się pomylić ale podejrzewałbym płaskostopie.
Weryfikacja wskazana u kopytologa, po czym należy sprawić sobie wkładki ale amortyzujące(miękkie) aby nie przyplątały się inne kłopoty ze stopami.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
Bros
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To nie to. Nie mam plaskostopia - wrecz przeciwnie mam chyba az za bardzo wklesla srodkowa czesc stopy.
Awatar użytkownika
Acid
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

być może za słabo się rozgrzewasz przed biegiem, zrób parę cwiczeń łydek wspięcia, podskoki, przebiezki rozciąganie. Trochę nie  pasuje mi tutaj ten skurcz palców może to byc wina butów.
Greg
Bros
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Chyba mam jakies problemy z organizmem:/ Moze troche bardziej opisze zainstniala sytuacje.

W zeszlym tygodniu wypadl mi trening w piatek i zrobilem tylko 3 treningi. Od poniedzialku niedosc, ze zaczely mnie bolec lydki podczas biegu to zupelnie stracilem apetyt! Przez caly dzien zjadlem tylko obiad i nic wiecej. Byl to dla mnie szok bo normalnie jem - hmm... powiedzmy normalnie (na pewno nie za malo). Wtorek mam wolny ale rowniez nie chcialo mi sie jesc - caly dzien wytrzymalem na jajecznicy (doc duza porcja), ktora zjadlem na sniadanie. Na kolacje nawet nie mialem ochoty. Sroda - bieg, zjadlem tylko obiad - nogi mnie bolaly. Czwartek wolne - tez tylko obiad. Piatek - caly dzien na lekkim snaidaniu - pobieglem normalnym tempem(zauwazylem ze w pn/sr bieglem nieznacznie szybciej niz normalnie) Dosc spora poprawa. Lydki zaczely mnie bolec dopiero pod koniec drugiej oraz trzeciej serii i przestaly bolec po ok30sec po zakonczeniu biegu. No i dzien dzisiejszy ... Moj pierwszy dzien w pracy. Bylem w niej dziesiec godzin, wrocilem do domu lekko zmeczony (mam prace stojaca - w ciagu 10h tylko na 15min sobie siadlem) ale poszedlem biegac bo sie sciemnialo a nie chchialem opuscic treningu. I... I cos sie stalo. Pomimo tego, ze bylem zmeczony bieglem "jak glupi". Baaardzo dobrze mi sie biegalo. Obliczylem ze bieglem z tempem ok 20% szybszym od normalnego a tetno po zakonczeniu 3 serii(w ktorej dodatkowo zrobilem 6x200m sprintem a nigdy tgo nie robie) bylo o 10 uderzen  wolniejsze od normalnego. Czulem, ze moglbym przebiec jeszcze raz ten dystans bez najmniejszego problemu. Acha - dzisiaj zjadlem 2 bulki przez caly dzien:/.

Troche chaotyczny ten opis ale mam nadzieje, ze ktos cos z tego zrozumie. W sumie najbardziej dziwia mnie te 2 sprawy:
-to ze od poniedzialku prawie nic nie jem (pije tylko troche wiecej wody niz normalnie ale nie sa to duze ilosci) i nie chce mi sie jesc! Przed chwila zjadlem kromke chleba i czuje sie jakbym zjadl ogrooomny obiad. Nic sobie nie wmawiam i nie mialem zamiaru przejsc na zadna diete. W niedziele zjadlem dosc duzo roznych rzeczy (duze sniadanie, podwojny obiad, 4 kielbaki z grilla + 3/4chleba,  no i jakies przekaski w ciagu dnia). W sobote jadlem normalnie. Ten brak apetutu zlapal mnie zupelnie nagle! Waze 95kg przy wzroscie 186cm (jak juz pisalem jestem dosc ubity i mam b.szerokie kosci i nie widac po mnie ze mam nadwage).
-dzisiejszy bieg. Nigdy tak dobrze mi sie nie biegalo. Nie mialem problemu ani z wytrzymaloscia ani z bolacymi nogami. Nawet dddech mialem niesamowicie "lekki" i spokojny.

Aaa ! jeszcze jedno. Normalnie biegam rano przed sniadaniem, dzisiaj bieglem jak juz bylo prawie ciemno.

Co o tym wszystkim sadzicie? Ja sie w tym nie moge polapac. Nie podoba mi sie moj brak apetutu i z tym chyba bede sie musial udac do lekarza. Ale czy brak apeytu moze miec wplyw na bol lydek ?
Napisze tak jeszcze powiedzmy "profilaktycznie", ze biegam dla poprawy formy a nie dla zrzucenia wagi wiec brak apetytu nie jest mi na reke:/

Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
Gregall
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Podejrzewam, za malo uzupelniasz soli mineralnych, przez co organizm zatrzymuje mniej wody i jestes przemeczony. Bol miesni jest prawdopodobnie spowodowany niedoborem magnezu. Do kupienia w aptece. Najlepiej magnez z fosforem. Niedobor magnezu powoduje najczesciej skurcze. Kiedys, gdy zapomnialem uzupelniac magnez mialem objawy bardzo bolesnego ucisku na nerw w okolicy kolana prawie uniemozliwiajacego chodzenie.
---------
GREGALL
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ