Czesc, to moj 1 post, czytam troche ale jakos nie znalazlem odpowiedzi na nurtujace mnie pytania.
Jak ulozyc sobie trening kondycyjny, ile biegac tip, nie zalezy mi na szybkich czasam, biegam ok 3miesiace i staram sie regularnie (zdazylo sie moze z 5 razy nie biec) biegam 3 razy w tgodniu, wtorek,czwartek,sobota
na ogol jest to 6-10km nie biegam zbyt szybko, na poczatku bylo 6min/1km ale teraz juz zauwazam poprawe chociaz dokladnie czasu to jeszcze nie mierzylem, no nie liczac w-f :D
tak wiec czy biegac jak biegam stosujac ok 3-5 odcinkow interwalem, czy moze ciagle szybkim truchtem.
czekam na porady, z gory dzieki
trening Kondycyjny
- natalijka
- Wyga
jak zalezy ci na ogólnej kondycji ciała to jeszcze musisz dołozyc treningi rąk, brzuch i grzbietu. Najlepszym rozwiazaniem bedzie 2 lub 3 x tydz trening ACT, ale o tym to poszukaj na www.sfd.pl Z tymi interwałami to nie przesadzaj, jeżeli sa one naprawde ciężkie to 1 na 2 tyg starczy. Do tego troche szybkosci i siły biegowej czyli po rozgrzeweczce (zakładam że ja robisz?
) jedziesz ze 2x100m szybką przebiezke oraz troche skipów np. 4x50m A, B, C, podskoki (lub jakies inne skipingi, jesli wczesniej tego nie robiłeś to bedziesz miał kłopoty z B wiec skup sie na C i A). Wtedy dopiero robisz swój zaplanowany trening. Nie wiem gdzie biegasza ale raz na tydzien mógłbys przebiedz cross czyli po terenie pagórkowatym lesistym gdzie sa różne zbiegi i podbiegi, poniewaz to cie wszechstronniej wzmocni. Jesli nie masz takiej mozliwosci to znajdz tylko małe wzniesienie i biegaj kilka razy pod górke.

-
- Rozgrzewający Się
jesli chodzi o rece brzuch itp, to chodze na silownie 3x w tygodniu (trening wlasnie z sfd) cross za kazdym razem jak biegam ok. 2km jest to droga do plazy (swinoujscie) , wiec z kazdo razowym biegiem mam ok 2km crossu. Interway rzeczywiscie moge robic raz w tygodniu, a rozgrzewki jako takiej nie robie, tylko wolny trucht na jakims tam odcinku, i pozniej normalny bieg
- natalijka
- Wyga
No to zacznij robic normalna porządna rozgrzewke (1km truchtu + skipy + ćwiczenia rozciagajaco dogrzewajace) a potym jedziesz trening + wyciszenie (1km truchciku i kawałek spacerkiem)
Mógłbys biegać co drugi dzień wtedy wyjdzie ci troche wiecej tego biegania. No i te szybkie przebieżki koniecznie!
Mógłbys biegać co drugi dzień wtedy wyjdzie ci troche wiecej tego biegania. No i te szybkie przebieżki koniecznie!
- Gregall
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Oprócz ćwiczeń mięśni brzucha i pleców polecam jeszcze rozciąganie mięści piersiowych, co poprawia wentylację płuc podczas biegu, a przez to lepszą wydolność oddechową. Pozdrawiam
---------
GREGALL
GREGALL
-
- Wyga
Natalijka nie sadziz ze to moze byc troche za ambitne ??:) ondopiero zaczyna biegac a jak widac biega po 6-10 km a Ty dajesz mu odrazu silke i interwały, jesli mial byrobic raz w tygodniu siłke raz interwały i przebiezki to troche za malo czasy wydaje mi sie
taka roznorodnosc treningow powinna byc gyby biegal czesciej albo zadziej te treningi i uwazam ze interwały sa juz nie potrzebne bo i tak sie zbliza okres zimowy, ja bym proponował teraz objetosc i siłke <podbiegi>, a poxniej dodac 1-2 treningi i tak z 5 razy w tygodniu biegac i dokłądac zabawe biegowa, a poza tym on chce tylko biegac, jak bedzie cchcialcos ambitniejszego to bym wtedy proponował:>siłke, interwały, itp
pozdro

pozdro
"Kto nie dąży do rzeczy niemozliwych nigdy ich nie osiagnie"
-
- Wyga
Natalijka nie sadziz ze to moze byc troche za ambitne ??:) ondopiero zaczyna biegac a jak widac biega po 6-10 km a Ty dajesz mu odrazu silke i interwały, jesli mial byrobic raz w tygodniu siłke raz interwały i przebiezki to troche za malo czasy wydaje mi sie
taka roznorodnosc treningow powinna byc gyby biegal czesciej albo zadziej te treningi i uwazam ze interwały sa juz nie potrzebne bo i tak sie zbliza okres zimowy, ja bym proponował teraz objetosc i siłke <podbiegi>, a poxniej dodac 1-2 treningi i tak z 5 razy w tygodniu biegac i dokłądac zabawe biegowa, a poza tym on chce tylko biegac, jak bedzie cchcialcos ambitniejszego to bym wtedy proponował:>siłke, interwały, itp
pozdro

pozdro
"Kto nie dąży do rzeczy niemozliwych nigdy ich nie osiagnie"