biegi dlugodystansowe a szybkosc
- chopinos
- Rozgrzewający Się
Witam. Niedawno zaczalem biegac na dluzszych dystansach zeby poprawic wytrzymalosc, zauwazylem jednak ze gdy gram w pilke nozna to moja szybkosc jest chyba mniejsza... Tak wiec czy biegajac duzo nie spada przypadkiem szybkosc na krotkich odcinkach? Tak wogole to jak biegac zeby poprawic szybkosc? bo zalezy mi szczegolnie na tym z tego wzgledu ze gram duzo w pilke. Pozdrawiam
Niektore kobiety sa bezcenne, za wszystkie inne zaplacisz karta MastreCard
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Trenuj przebiezki 5-40m Te bardziej sie przydadza w piłce noznej -start do piłki. mała zabawa biegowa tego tez możesz spróbować np z prowadzeniem piłki-tak mi sie wydaje. Szybkośc za przyczyną treningu wytrzymałościowego siada i to mocno.
W Finale Ligii Mistrzów zaobserwowałem ze po 1,5 godziny zawodnicy byli ledwo zywi i skurcze ich łapały na potege- Wniosek :byli przygowani na styk zeby nie zgubic szybkosci, której nie da sie pogodzic z wytrzymałoscią.
W Finale Ligii Mistrzów zaobserwowałem ze po 1,5 godziny zawodnicy byli ledwo zywi i skurcze ich łapały na potege- Wniosek :byli przygowani na styk zeby nie zgubic szybkosci, której nie da sie pogodzic z wytrzymałoscią.
- vlad
- Wyga
bebej mam pytanie
w ile tygodnie mozna wypracowac szybkos jesli wytrzymalosc jest wycwiczona??(dodam ze biegam od wrzesnia wtedy robilem biegnac(czlapiac) 15km 7min/km na tetno 26/10s a z dniem dzisiejszym biegam 10km w czasie 4'40"/km na tetno 26/10s)
w ile tygodni szloby wycwiczyc szybkosc chodzi mi na dystanse 1000m i 1500m??
(-treningi mam 5x w tygodniu
-73kg/183cm ,,21lat
-3x w tygodniu robie obwodowki
-obecnie od 2miesiecy biegam tystanse 300m,400,1km,800m na tetna 28,30/10)
w ile tygodnie mozna wypracowac szybkos jesli wytrzymalosc jest wycwiczona??(dodam ze biegam od wrzesnia wtedy robilem biegnac(czlapiac) 15km 7min/km na tetno 26/10s a z dniem dzisiejszym biegam 10km w czasie 4'40"/km na tetno 26/10s)
-73kg/183cm ,,21lat
-obecnie od 2miesiecy biegam tystanse 300m,400,1km,800m na tetna 28,30/10)
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
.Quote: from vlad on 7:56 pm on May 27, 2005
bebej mam pytanie
-73kg/183cm ,,21lat
-obecnie od 2miesiecy biegam tystanse 300m,400,1km,800m na
Z tego co napisałeś wynika ze biegałeś pod wytrzymałośc i ja trochę wycwiczyłes Mozesz wynalexc sobie jakis plan pod biegi srednie na necie i śmiało pomiń okres przygotowawczy ten bazowy. przejdź do szybszego biegania okres przedstartowego i BPS-u ( głowny trening cos w ten deseń jak napisałeś w formie interwałow, które bedą sie zamieniać na biegi tempowe) Myslę że około 2 miesiace wystarcza-chyba.
- kkazmier
- Wyga
6 to za mało. Lepiej np. 10-15 ale wolniej.Quote: from Dido1988 on 9:13 pm on May 26, 2005
Trenuj przebieżki 100m. 200m. tak ok. 6 powtużeń
10km-34:25
21.097km-1:16:24
42.195km- --:--:--
21.097km-1:16:24
42.195km- --:--:--
- chopinos
- Rozgrzewający Się
zaczalem jut troche biegac ale bez konkretnego treningu w kazdym razie niedlugo postaram sie ulozyc jakis konkretny i spytam was wtedy o opinie. Pozdro
Niektore kobiety sa bezcenne, za wszystkie inne zaplacisz karta MastreCard
- Masiulis
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
tak 16x400m to w sam raz dla poczatkujacego....
[url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl]Grupa Trójmiasto[/url]
"Nie ma drogi do szczescia - szczescie jest droga"
"Nie ma drogi do szczescia - szczescie jest droga"
- Domel
- Dyskutant
zgadzam sie z opinia bebeja widac ze wie o co chodzi w temacie szybki bieg czyli sprint chcialbym dodac ze najlepiej ksztaltowac szybkosc na odcinkach krotkich ma to znaczenie w sportach zespolowych czyli pilce noznej koszykowce itp. a co do samego treningu to proponuje trening anaerobowy w ktorym biora udzial wysokoenergetyczne zwiazki fosfokreatynowe a takze glokolityczne napewno ziwekszy ci sie szybkoc i nie utracisz nic na wytrzymalosci smiem twierdzic ze dzieki treningowi glikolitycznemu poprawisz i wytrzymalosc poniewaz to ona bierze udzial w pracy miesni od okolo 5 sekundy po starcie az do 3 min co w czasie meczu ma dosc istotne znaczenie poza tym sam gram w pilke wiec wiem mniej wiecej co ksztaltowac i w jakim stopniu wiec polecam cwiczenie pierwsze 1 intensywnosc cwiczenia bliska maksymalnej czas trwania od 0.5 do 2.5 min wykonujemy 4 serie przerwy miedzy nimi miedzy 1i2 6 min 2i3 4 min 3i4 2 min 2 cwiczenie intensywnosc cwiczenia bliska maksymalnej czas okolo 6 sekund odpoczynek od 1.5 do 2 min serie nie wiecej niz 4 i cwiczenie 3 sprinty okolo 3 sekundowe jakies 10 - 20 m odpoczynek miedzy nimi taki aby ustabilizowal ci sie puls nie moze skakac jak szalony chodzi tu o pobudzenie procesow fosfokreatynowych wiec mozesz smialo odpoczywac okolo 3 min
Bez głębokiego poznania biochemicznych aspektów pracy mięśniowej konkretnych jej form, nie ma prawdziwej wiedzy o istocie treningu i nie może być mowy o efektywnym sterowaniu treningiem dla osiągnięcia celu, jakim jest wyższy poziom specjalnej wydolności