kilka prawd o tętnie i pulsometrach

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Redaktor Naczelny tego forum napisał bardzo przejrzysty artykuł. Jak przeczytałem wypoiwedzi paru osób na forum po napisaniu tego artykułu i jego przez nich przeczytaniu...................... to sie załamałem gościom się wydaje że zakumali o co chodzi ale po wypoiwiedziach ich widać że nie kumając nic badz prawie nic.

Oto kilkam uniwersalnych rzeczy które pozwola zrozumieć co się wyświetla na pulsometrze i nie będzie powodowało podejmowania decyzji prze biegaczy amatroów że pulsometr to twój wróg.

1. Ludzie dzielą się na nisko i wysokotętnowców. Jest to podbnie jak ludzie dziela się na blondynów brunetów i rudych. Tak jak blondyn brunet i rudy moze być przystojny tak wybitnymi sportowcami wytryzmalościowymi są i nisko i wysokotętnowcy.

2. Wraz z wiekiem tętno max. u danego człowieka maleje. Czyli np. Rysio z klanu gdy miał 20 lat to miał hr max. 200 a jak będzie miał 50 lat to bedzie miał tętno max. np. 168. co za tym idzie wraz z maleniem tętna z wiekiem Rysiowi z klanu będa się onbiżały tetna odpowiadające poszczegolnym progom.

3. nie uzywajmy okreslenia iż cos jest nad badz pod progowe...................................... bo wszelkiego rodzaju progów jest kupa.
Co za tym idzie takie okreslenie jest bardzo nie jednoznaczne.

4. Nie mozna porównywac swe tętna z biegu z treningu czy startu czy max. do innych ludzi.

Bo np. 50 letni masters biegnący na zawodach obok 20 latka ktorzy sa na tym samym poziomie wytrenowania moge mieć rózne tetna.
Np. ten 50 latek jest niskotętnowcem do tego dochodzi że ma 50 lat i z tego powodu na niskie tetno max. i ma np. srednie tętno z tego biegu 150 a ten 20 latek to wysokotetnowiec z tętnem max. 209 i ma z tego biegu średnie tetno 187.

150 a 187 a goście przebiegli razem mete.

5. Jak rosnie forma to rosnie ma prędkosc biegania na danych progach np.

w maju Rysio z klanu biegal na sednim tętnie 160 z prędkoscia 6 min/km a teraz w sierpniu na sednim tetnie 160 Rysio zklanu biega z prędkością 5.15 min.km . Czyli Rysio z klanu podniósł prędkośc na danych zakresach tętna z 6.00 na 5.15 min/km

czyli dokonał się skok jakowściowy postep w wynikach.

6. Tętno spoczynkowe dla amatora który zaczyna biegać malejace tętno spoczynkowe świadczy o wzroscie wydolności np. Rysio z klanu gdy zaczol biegac rok temu miał tętno spoczynkowe 51 a teraz po roku biegania ma 44. U Rysia z klanu świadczy to o wzroscie wydolności.

Ale wezmy teraz zawodowego biegaczas i niego jest inaczej. U niego tętno spoczynkowe jest njalmniejsze w okresie treningu tlenowego bazowego gdzie wykonuje duż aprace tlenowa objetościowa i wynosi np. 32 ale gdy ten zaqwodnik będzie startował w zawodach będzie miał duze treningów beztlenowych itd. itd. i mimo że będzie wwiekszej formie niż wtedy gdy miał 32 tetno wpoczynkowe to teraz będzie miał np. 35-36 mimo że biega szybciej.

7. 95 % wszelkiego rodzaju problemow z pulsometrami to za słaba bateria w opasce jak i zegarku.

8. 13 - 16 letni wysokotętnowiec moze mieć tętno max. nawet 210-215 i nie jest to stan chorobowy.
ale inny nastolak niskotętnowiec moze mieć hr max. 192 i tez nie ejst to stan chorobowy.

Jak coś jeszcze wymysle to dopisze.

Tompoz
Tompoz
PKO
Awatar użytkownika
Tomaszzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak często należy mierzyć HrMax?
Granicą wytrzymałości fizycznej jest granica twojej wytrzymałości psychicznej.

.............Dziennik treningowy autorstwa Konrada Różyckiego, polecam wersję 1.1.

..........................Dokładny pomiar odległości.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tomaszzz pisze:Jak często należy mierzyć HrMax?
ja ci odpowiem wten sposób ja bym nie mierzył hr max. wogle tylko go oszacował.

Test na osiagneicie hr max. czyli te niby 5-6 minut w trupa to ciezko tak na prawde zrealziowac. Okazuje sie że osoby mają niższe tętno podczas tego testu niż podczas biegu na 10 km na zawodach. bo po prostu ciezko jest się wyjechadz do konca bez walki z kims.

Powiem ci na moim przykladzie jaka była moja droga do oszacowania hr max. Pierwsze info to miałem jak wystartowałem wczasowc ekolarskie co trwała około 30 minut ktora jak to na zawodfach pojechałem w trupa i osiagniołem podczas tej czasówki tętno z tego co pamiętam 190. Wiedziałem z tego że pewnie gdzięs ze 2 uderzenai wyzej mam hr max. i przyjołem sobie 192. Pózniej przez 2 lata zdarzało mi sie przy róznich okazjach mieć 189 190 191 co utwierdziło mnie że 192 to chyba dobra liczba.

dla biegacza dobry start do oszacowania hr max. to np. bieg na 5 km czyli zauzmy w zaleznosci od wytrenowania czas 15-25 minut na zawodach i przy dobrze rozłozonych siłach i ostro w trupa pobiegnietym ostatnim kilometrze hr max, z tych zawodów będzie hr max. albo będzie od niego nizej o 1-2 uderzenia.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Tomaszzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W związku z tym, że z wiekiem HrMax spada kiedy należałoby powtórzyć próbę? Wiem, że to trochę musi minąć by coś takiego zaszło, ale nie chcę biegać każdych zawodów z pulsometrem. :hej:
Granicą wytrzymałości fizycznej jest granica twojej wytrzymałości psychicznej.

.............Dziennik treningowy autorstwa Konrada Różyckiego, polecam wersję 1.1.

..........................Dokładny pomiar odległości.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tomaszzz pisze:W związku z tym, że z wiekiem HrMax spada kiedy należałoby powtórzyć próbę? Wiem, że to trochę musi minąć by coś takiego zaszło, ale nie chcę biegać każdych zawodów z pulsometrem. :hej:
1. nieraz się w uproszczeniu mówi że hr max maleje 1 uderzenuie na rok. Ale to taka zabawka jak wzór na hr max. 220 minus wiek.
2. Jak jestes juz po 20-24 rokiem zycia to jak oszacujesz dobrze hr max. to ci starczy na pare lat.
3. Każdy start trzeba biegac z pulsometrem. Bo jak będzies zkumał oco chodzi i nzał swój organizm to pulsometr to będzie twój przyjaciel co ci pomorze pobiec szybciej.

Tompoz
Tompoz
bansen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W kwestii formalnej - czy moglibyście postarać się, żeby wasze posty miały więcej wspólnego z zasadami pisowni języka polskiego? Czytam wiele innych forów, ludzie też robią błędy, ale tam przynajmniej moderator bierze za pysk za niechlujstwo i jakoś się ludziska uczą poprawnie pisać.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

co by było wyżej bo wazne rzeczy napisałem

Tompoz
Tompoz
rutra
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Sory jeśli trochę odbiegam od tematu, ale może być też tak...

Norweska biegaczka narciarska Marit Bjoergen biegnie na 1. miejscu i na ekranie wyświetla nam się jej tętno 155/min. Obok niej biegnie jej młodsza koleżanka z reprezentacji, która ma tętno 185/min.

Co za wytrzymałość. Cóż za leki.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rutra pisze:Sory jeśli trochę odbiegam od tematu, ale może być też tak...

Norweska biegaczka narciarska Marit Bjoergen biegnie na 1. miejscu i na ekranie wyświetla nam się jej tętno 155/min. Obok niej biegnie jej młodsza koleżanka z reprezentacji, która ma tętno 185/min.

Co za wytrzymałość. Cóż za leki.
czy możesz doprecyzować co mają tętna 155 i 185 do jakis tam leków. Nie bardzo rozumiem ???

Tompoz
Tompoz
ingliszmanka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Po nabyciu Garmina nie od razu używałam też pulsometru i raczej sceptycznie podchodziłam do tego pomysłu. Chyba po prostu nie wiedziałam, do czego służy i co można dzięki niemu zyskać. Swoje zdanie zmieniłam po przeczytaniu książki "Trening z pulsometrem" Joe'go Friela. Oto, co o tym wszystkim sądzę:

http://ingliszmanka.wordpress.com/2013/ ... lsometrem/
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ