ZOLADZ TEST

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
MIJA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jak interpretowac test zoladza? jakie powinny byc roznice w dystansach na poszczegolnych wartosciach tetna. Jak poznac ze dana predkosci sa wytrenowane a inne nie.
Kim dla ciebie jest JEZUS???????????
PKO
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To zależy od dystansu, który trenujesz.

R.
Awatar użytkownika
MIJA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Chód na 10 , 20 km
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Skąd jesteś?
Mogę Cię skontaktować z trenerem kadry bądź z trenerem , który prowadzi zawodniczki i stosuje w praktyce Test Żołądzia.

R.
Awatar użytkownika
MIJA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

jezeli chodzi o ten test to wolalbym panska porade poniewaz badal pan najlepszych chodziazy w polsce i oni skierowali mnie do pana z tym pytaniem. Wiec chyba jest pan wiekszym autorytetem jezeli chodzi o test zoladzia
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Podaj wyniki jakie uzyskałeś w teście.

R.
Awatar użytkownika
MIJA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dopiero mam zamiar zrobic i chcialem sie dowiedziec jezeli to nie jest tajemnica jak poznac ze dystans na danym tetnie jest slabiej wytrenowany a kiedy wiadomo ze jest dobrze wytrenowany
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zadałeś mi pytanie, które tak naprawdę brzmi:
jakie są efekty Pańskiej kilkunastoletniej pracy w zakresie teorii sportu i fizjologii?

Wybacz ale nie odpowiem Ci.

Zrób test i przyślij wyniki. Mogę je porównać z najlepszymi w Polsce i na świecie.

R.
Awatar użytkownika
MIJA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Rozumiem

jak tylko zrobie test to przesle

Pozdrawiam
Judoka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mija a gdzie mogę znaleźć ten test profesora Żołądzia???
Ms
Awatar użytkownika
MIJA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

poszukaj w wyszukiwarce forum slowa zoladz test albo jakies posty ktorych autorem jest Ryszard on opisuje jak wykonac ten test bo nie chce mi sie opisywac ewentualnie mozesz sobie kupic ksiazke do fizjologi Górskiego tam w 13 rozdziale prof Zoładzopisuje co i jak. Ale lepiej poszukaj postow Ryszarda to jest ogolnopolski Spec od tego testu. A wynik testu zamiesc na forum i popros Ryszarda to ci zinterpretuje.Test jest superowy dziala wysmienicie  
Awatar użytkownika
Pawulon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

witam,
chciałbym się dowiedzieć, o ile to możliwe oczywiście, czy jest możliwa modyfikacja Testu prof. Żołądzia na ergometrze rowerowym. Szukając w internecie natrafiłem na test rowerowy wykonywany przez Profesora, ale sposób jego wykonania nie był taki, jak w teście, polegającym na 2-minutowych wysiłkach ze wzrastającym tętnem. jestem studentem medycyny i chciałbym z kolegami z Koła Medycyny Sportu przeprowadzić badania, ale niestety nigdzie nie potrafię znaleźć informacjhi czy ewentualna modyfikacja testu jest dopuszczalna.
będę wdzięczny za odpowiedź,
pozdrawiam,
Paweł
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Test wg. prof. Żołądzia na cykloergometrze ma stopnie trwające 3', obciążenie wzrasta od 30W co 30W a badany pedałuje w rytmie 70 obr/min. Jest rejestrowana częstość skurczów serca.
Mleczan oznaczany jest pod koniec każdego stopnia.
W protokole testu zapisuje się średnie HR z każdego stopnia i stężenie mleczanu. Kryterium progu mleczanowego to wzrost w kolejnych wysiłkach o więcecj niż 0,5 mml/l.
W teście dla kolarzy można przyjąć rytm pedałowania 80 obr/min a nawet niektórzy robią 90 obr/min.
Na podstawie stężenia mleczanu w zależności od jgo wielkości na poszczególnych stopniach określa się strefy treningowe i ew. braki w treningu.

Pełna wersja testu jest opisana w:

Zoladz J. A, Rademaker A. C., Sargeant A. J.: Non-linear relationship between 02 upyake and power output at high intensities of exercise in humans. J. Physiol (London) 1995; 488:211-217

R.
Awatar użytkownika
Pawulon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Spotkałem się właśnie z takim testem na cykloergometrze, ale zastanawia mnie, czy jeste dozwolona modyfikacja testu biegowego, gdzie szybkość biegu (po modyfikacji- szybkości pedałowania) zależy od częstości rytmu serca. nawet się pokusiliśmy o przebadanie 3 osób właśnie takim zmodyfikowanym Testem, ale wyniki były dla nas niezrozumiałe. wraz ze zwiększeniem HR zwiększaliśmy o 20W obciążenie (przy początkowym obciążeniu 80W) i być może tutaj tkwi błąd-- stałe obciążenie i wzrost jedynie szybkości pedałowania na każdym stopniu??
a z pracą o teście rowerowym postaram się bliżej zapoznać,
pozdrawiam,
Paweł.
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Można by pokusić się o modyfikację testu ale potrzebny byłby cykloergometr z funkcją stałego HR, tzn. cykloergometr dobierałby obciążenie do wyznaczonego tętna. Oznaczałoby się wtedy, mleczan po stopniu czasowym i średnie obciążenie wyrażone w watach.

Trochę skomplikowane.

R.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ