puls spoczynkowy - problem z pomiarem

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
MirekCz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam,
chcialem sobie zmierzyc puls spoczynkowy i mam z tym pewien problem :-)
Jak mierze rano po wstaniu to wynosi on ok. 60.. (czyt. zawsze sie zdaze ruszyc zanim dojde co do czego i spojrze na zegarek)...
Wczoraj w nocy siedzialem do 2 z groszem (normalnie kolo 1 sie klade) i czytalem ksiazke... puls mialem kolo 50, na chwile sie zrelaksowalem i puls spadl do 41... srednia z 4min wynosila 43 (w zakresie 30-45).. z takim zakresem poszedlem spac i okazalo sie... ze przez cala noc puls nigdy mi juz nie spadl tak nisko

W zwiazku z tym pytanie.. jaki jest moj puls spoczynkowy?:-) Jak 60 to chyba by oznaczalo przetrenowanie lub bardzoo slaba kondycje? A co z tym ze puls poznym wieczorem tak bardzo mi spada?

Dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam,
Mirek Czerwiński
PKO
Awatar użytkownika
rono
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Puls spoczynkowy to puls, który zmierzysz sobie rano, zaraz po przebudzeniu, nie wstając jeszcze z łóżka.
Awatar użytkownika
mich81
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

to nie wiesz ze w nocy czas biegnie szybciej?W zwiazku z tym  minuta trwa krocej  a co za tym idzie mierzysz mniej uderzen serca na minute:) to przeciez proste wytlumaczenie oparte na przestarzałej teorii wzglednosci niejakiego  Einsteina E=mc2.
Co innego np. gdyby czas biegł wolniej  na zawodach ... no  to by było cos!!!:P
tetno nie jest takie wazne i nie wiem czy to dobra mysl zeby siedziec do drugiej w nocy i je mierzyc :D :)znałem czlowieka ktory przebiegajac  dwojke  w 8:00 mial tetno 210 zakwaszenie ok 8mmoli a w spoczynku mial tetno-68 mimo to biegal 1.57 800m i 3.57 poltora i sie niczym nie przejmowal a do drugiej w nocy nie spał z innego powodu :)heh
 pozdrawiam
biegnij Forrest !!!
MirekCz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ehh to chyba tez jestem jakis nieszablonowy :-)
Pobadam, popatrze, moze za miesiac dojde do prawdy co z tym moim tetnem :-)

Dzieki za pocieszenie ;)
Pozdrawiam,
Mirek Czerwiński
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ