Pytanie do fizjologów i trenerów przygotowania motorycznego.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
wwwujek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie,

Panowie i Panie, mam trzy pytania..

Pierwsza sprawa, jak bezinwazyjnie ocenić, czy zawodnik jest wytrzymałościowy czy szybkościowy?
Wyłącznie poprzez przeprowadzenie testów na szybkość i wytrzymałość?
Jak w takim razie stwierdzić typ zawodnika, kiedy ma bardzo dobry wynik zarówno pod względem wytrzymałości jak i szybkości? Zaznaczam raz jeszcze, bezinwazyjnie..

Gdzie mogę znaleźć wyniki testów, tzn. wyniki słabe, dobre i bardzo dobre, przypisane do wieku zawodnika i płci?

Drugie pytanie. Powiedzcie proszę, jeśli to nie ogromna tajemnica, skąd czerpiecie
najnowszą wiedzę? Wydaje mi się, że wiele rzeczy, które zmieniają się w przygotowaniu zawodnika do sezonu, rodzi się np. w USA, a dopiero po jakimś czasie wprowadzane jest w Polsce. Nie wierze, że młodzi fizjolodzy sami nie sięgają po zagraniczną literaturę i dokształcają się ciągle.
Pytanie tylko które źródła są wartościowe, a które lepiej pomijać..?

Pozdrawiam, Łukasz.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Po pierwsze zawodników nie trenuje fizjolog ale trener.

Testy - na 60m i 1000m - dwa najbardziej popularne.
Tabele pewnie jakieś w szkołach mają, można też na kalkulatorach wyliczyć jak ktoś wie jak.

A fizjolodzy się rozwijają czytając sporo - w sieci jest teraz wszystko.
wwwujek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Po pierwsze zawodników nie trenuje fizjolog ale trener.

Testy - na 60m i 1000m - dwa najbardziej popularne.
Tabele pewnie jakieś w szkołach mają, można też na kalkulatorach wyliczyć jak ktoś wie jak.

A fizjolodzy się rozwijają czytając sporo - w sieci jest teraz wszystko.
Ja szukam pod kątem piłki nożnej, więc test na 1000m niezbyt IMO potrzebny. Bardziej na 10, 30 i 60m..
A na wytrzymałość beep test. Tylko widzisz, nie mam tabel pokazujących wyniki (słabe, dobre, bardzo dobre) z takich testów..

Zgoda, zawodnika trenuje trener, ale jesli ten nie ma wiedzy o fizjologii to też ciężko mówić o nim trener..

W sieci jest wszystko, to fakt, ale konkretów coraz mniej :(
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

wwwujek pisze: Zgoda, zawodnika trenuje trener, ale jesli ten nie ma wiedzy o fizjologii to też ciężko mówić o nim trener..
Kiedyś też tak myślałem, a teraz myślę, że dobry trener ma przede wszystkim dobrego nosa i żadna fizjologia mu nie potrzebna.
Do interpretacji badań krwi kogoś potrzebuje.

Oczywiście jeśli zna się na wszystkim to bardzo dobrze ale znam trenerów (nie tylko w LA, a może nawet głównie w Piłce Nożnej) - którzy w teorii, w mowie - są poprostu alfą i omegą - wszystkim kopary opadają jak ich słuchają, zachwycają się ich wiedzą. Ale jak przychodzi do trenowania - to są same porażki. Przyjrzyj się naszym najznamienitszym specom od Piłki Nożnaj, choćby trener Strejlau.
wwwujek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
wwwujek pisze: Zgoda, zawodnika trenuje trener, ale jesli ten nie ma wiedzy o fizjologii to też ciężko mówić o nim trener..
Kiedyś też tak myślałem, a teraz myślę, że dobry trener ma przede wszystkim dobrego nosa i żadna fizjologia mu nie potrzebna.
Do interpretacji badań krwi kogoś potrzebuje.

Oczywiście jeśli zna się na wszystkim to bardzo dobrze ale znam trenerów (nie tylko w LA, a może nawet głównie w Piłce Nożnej) - którzy w teorii, w mowie - są poprostu alfą i omegą - wszystkim kopary opadają jak ich słuchają, zachwycają się ich wiedzą. Ale jak przychodzi do trenowania - to są same porażki. Przyjrzyj się naszym najznamienitszym specom od Piłki Nożnaj, choćby trener Strejlau.
Wierz mi, że Ci sami trenerzy o których myślisz (np. Strejlau) na swoich konferencjach już tak ochoczo nie mówią o "trenerskim nosie"..

A co do tematu, może ktoś pomóc?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Po co ci tabele? Na oko widać czy ktoś jest szybki czy nie. Puść wszystkich zawodników na 60 m, zmierz każdemu czas i będziesz wiedział który jest najszybszy.
I dlaczego uważasz że test na 1000m nie sprawdzi się w określeniu wytrzymałości u piłkarza ?

Ogólnie to ty chcesz sprawdzić siebie czy kogoś?
Jeśli siebie to zrób sprawdzian na 60 i 1000 i napisz jakie miałeś wyniki to ci powiem czy jesteś szybki czy wytrzymały.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

to, o co się pytasz, to raczej podstawowe sprawy. Jest trochę polskich podręczników dla trenerów, np. z serii Biblioteka trenera, rozprowadzane na awf-ach. Są tam pewnie gotowe testy, z metodyką i oceną wyników. Zacznij może najpierw szukać w bibliotece najbliższego awf-u.
A jaki wiek jest twoich piłkarzy? Bo inaczej należałoby oceniać zawodników dorosłych (np. juniorów), a inaczej trampkarzy.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
wwwujek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Still RuNNer pisze:Po co ci tabele? Na oko widać czy ktoś jest szybki czy nie. Puść wszystkich zawodników na 60 m, zmierz każdemu czas i będziesz wiedział który jest najszybszy.
I dlaczego uważasz że test na 1000m nie sprawdzi się w określeniu wytrzymałości u piłkarza ?

Ogólnie to ty chcesz sprawdzić siebie czy kogoś?
Jeśli siebie to zrób sprawdzian na 60 i 1000 i napisz jakie miałeś wyniki to ci powiem czy jesteś szybki czy wytrzymały.
Chcę sprawdzić kogoś. Na oko widać, owszem. Ale IMO są raczej jakieś średnie wyniki w poszczególnych grupach wiekowych, tak? To, że ktoś jest szybki będziesz wiedział z obserwacji, ale czy jest szybszy niż rówieśnicy w innej okolicy..? To tez będziesz wiedział?
A mając jakiś szablon wyników możesz w łatwy sposób stwierdzić, czy osoba się wyróżnia na tle swoich kolegów czy raczej na tle większości..

Zgadzasz się?

Pozdrawiam.
wwwujek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Super! Nie wiedziałem, że COS ma coś takiego, dzięki!

A możesz mi wskazać na jakie zachodnie publikacje warto zwrócić uwagę?
Nie umiem znaleźć niczego np. z Paul'a Robbins'a..

Widzisz, cały kłopot w tym, że fizjologia to moje niedawne zainteresowanie. Nie chciałbym zaśmiecać głowy jakimiś starymi publikacjami, opartymi na badaniach z lat 60-70 tych.. Zależy mi na tym, by ktoś mi wskazał kogo warto czytać i obserwować, a kogo niekoniecznie..

Pozdrawiam.
wwwujek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Deck pisze:to, o co się pytasz, to raczej podstawowe sprawy. Jest trochę polskich podręczników dla trenerów, np. z serii Biblioteka trenera, rozprowadzane na awf-ach. Są tam pewnie gotowe testy, z metodyką i oceną wyników. Zacznij może najpierw szukać w bibliotece najbliższego awf-u.
A jaki wiek jest twoich piłkarzy? Bo inaczej należałoby oceniać zawodników dorosłych (np. juniorów), a inaczej trampkarzy.
Tak, pytam o podstawowe sprawy, ale na zawodowym forum.. Gdybyś był trenerem, miałbyś dwóch wychowanków, to określiłbyś ich i podzielił na wytrzymałościowy typ i szybkościowy wyłącznie po wynikach? Przecież to tez zależy od zdolności regeneracyjnych itp..

Oczywiście wiem, że inaczej należy ocenić poszczególny grupy wiekowe, jak i płeć. Stąd pytanie o tabelki..

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

wwwujek pisze: Nie umiem znaleźć niczego np. z Paul'a Robbins'a..
Ten Robbins raczej nic szerzej nie publikuje.
I nie wyolbrzymiaj jego "mocy". :)
Byłem na seminarium (a nawet jadłem byliśmy z nim potem w czwórkę na kolacji :) ) i ich metody oceny wydolności są robione z dużym przybliżeniem. On po prostu pracuje ze znacznie lepszym materiałem, większą grupą lepiej wyselekcjonowanych zawodników.
wwwujek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
wwwujek pisze: Nie umiem znaleźć niczego np. z Paul'a Robbins'a..
Ten Robbins raczej nic szerzej nie publikuje.
I nie wyolbrzymiaj jego "mocy". :)
Byłem na seminarium (a nawet jadłem byliśmy z nim potem w czwórkę na kolacji :) ) i ich metody oceny wydolności są robione z dużym przybliżeniem. On po prostu pracuje ze znacznie lepszym materiałem, większą grupą lepiej wyselekcjonowanych zawodników.
Pełna zgoda, pracuje z lepszym materiałem.. My materiał mamy jaki mamy, ale nie jest powiedziane, że "ichnie" metody się u nas nie sprawdzą :)
Jego "mocy" nie wyolbrzymiam, jest mi po prostu najbardziej znanym, który pracował z piłkarzami i ma wyniki.
Kto ma większą "moc" Twoim zdaniem?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Każdy kumaty biegowy trener z doświadczeniem (np Zbigniew Król - to już tak z grubej rury)
Różnica w treningu jaki Robbins aplikuje swoim zawodnikom a jaki aplikowany jest w Polsce jest taka, że tam oni płacą za jego pracę grubą kasę i wtedy muszą go traktować serio. Tak naprawdę płacą chyba organizacji coreperformance - bardzo podobne w budowie plany znajdziecie zresztą w miCoach - bo także Robbins był odpowiedzialny za ich układanie.
Różnica taka - że dla piłkarzy układał krótsze interwały - żeby odpowiadało to wysiłkowi w trakcie meczu.

No więc jak już w jakimś Ajaxie czy gdzieś (nie interesuję się piłką, więc nawet nie pamiętam dla kogo Robbins pracował ale interesowało mnie jak pracował) pracuje - to jeśli płacą pieniądze to muszą z tego korzystać.
I po prostu tam trening z przygotowania fizycznego jest bardzo ważny. A w Polsce nadal nie.
Na seminarium w Katowicach robiliśmy test wydolnościowy na młodych (trzech czy czterech) piłkarzach - ich poziom wytrzymałościowy był fatalny ale ich nikt do wytrzymałości nie zmusza, wszyscy chcą grać.

W Ajaxie pozycja takiego trenera jest zupełnie inna. Jestem pewien, że gdyby w polskich klubach zrozumieli jak ważne jest aby pozycja trenera od przygotowania fizycznego była wysoka - także podniósł by się poziom naszej piłki.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wujjek ty kolego lekko przesadasz, piszesz o jakims gościu że to wyjatkowy fizjolog i mas zproblem że nie możesz znlaeśc nic o jego medotyce treniowania piłkarzy. Jednoczesnie nie chcesz korzystac z innych źródeł bo to dla ciebie jakies przezytki. Kolego takich Robionsonów czy jak mu tam to jest kila setek wwszelkiego rodzaju klubach piłklarskich w Europie. Tak naprawdę to trening piłkarzy fizyczny to pryszcz żadna filozofia. Sprawiasz wrażenie jak byś znał innne szkoły trenowania fi\zycznego piłkarzy i znał ich wady i je negował i że tylko ten Robinson czy jak mu tam znał się na fachu. Lekka przesada poczytaj dobrze to co ci napisałem w linkach przerób to wporaktyce. Jak cchesz być trenerem to ucz się na swych błedach.

Tompoz
Tompoz
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ