jednym z wykresow, a zarazem tajemniczych jest scatterogram. Jesli dobrze rozumiem, chodzi tu o pokazanie wielkosci "rozrzutu" pracy serca. Im wykres bardziej skondensowany (maly rozrzut) tym praca serca bardziej regularna, a to oznacza lepsza kondycje. Jak wynika z opisu, scatterogram jest pomyslany do analizy R-R (dokladnosc do 1-go uderzenia). S- 610 ma dokladnosc kilkanascie razy mniejsza ale tez mozna zrobic diagram. Problem w tym, ze trzeba go interpretowac wg innych zasad. Czy na tyle innych, ze nawet ogolna zasada dot. skondensowanej postaci wykresu tez nie ma tu zastosowania
O zmienności rytmu serca pisał Ryszard:
Nie ukrywam, że problem jest nowy i trudny do interpretacji. S-810 z taką pamięcią jest nowym narzędziem w treningu. Porównywalny byłby tylko holter. Oczywiście trening z holterem z uwagi na cenę tego ostatniego nie jest dla wszystkich możliwy.
Nad zmiennością rytmu serca w zależności od oddychania, obciążeń treningowych, stanów emocjonalnych itd. itp. pracują w Polarze od kilku lat. Pierwsze efekty tej pracy to wyznaczenie strefy wysiłku w rozgrzewce (OwnZone) i test zmęczenia. Było to w Smart Edge'u i Vantage'u.
Pierwsze obserwacje związane z dziwnym zachowaniem rytmu serca obserwowałem podczas testów na cykloergometrze podczas przekazu on line do komputera. Duże zaburzenia występowały np. u kolarza górskiego po dwutygodniowym zgrupowaniu a równocześnie obserwowałem u tego kolarza ogólnie znane symptomy przetrenowania: niskie tętno spoczynkowe, bardzo niskie mleczany podczas testu a nawet krwotok z nosa bez uzasadnionej przyczyny. Największe zaburzenia występowały po przekroczeniu progu mleczanowego.
Z kolejnymi zaburzeniami rytmu serca zetknąłem się trenując z S-810 ale nie przykładałem do tego wagi z uwagi na brak systematyczności w moich treningach. Sprzedaż S-810 dociekliwym amatorom spowodowała większe zainteresowanie tym zjawiskiem. Odtąd wszystkie testy na bieżni i cykloergometrze wykonuję z dokładnością RR. Obserwuję kilka rodzajów zapisów, które mogę przyporządkować do różnych stanów organizmu. (Stan organizmu określam na podstawie poziomu mleczanu, HR, uzyskanych obciążeń w teście i przede wszystkim na podstawie wywiadu z zawodnikiem)
Na razie mam zbyt mało przebadanych sportowców i zapisanych treningów oraz moje wiedza z zakresu medycyny jest zbyt mała aby móc jednoznacznie określić co jest przyczyną takiego zachowania serca.
Zaburzenia zmienności rytmu serca obserwowane są również podczas prób wysiłkowych u zdrowych ludzi w laboratoriach gdzie badani założone mają EKG a nie tylko rejestratory tętna. Zmienność rytmu traktowana jest podczas testu jako coś normalnego. Nie jest natomiast rozpatrywane to zjawisko jako element oceny stanu organizmu w kontekście treningu sportowego.
Jednak po analizie zapisów RR podczas treningów lub w teście rodzą się pytania:
- w jakim stanie organizmy wykres jest "czysty" ?
- kiedy występują zaburzenia w pierwszy minutach wysiłku?
- kiedy zaburzenia są nad wykresem i pod nim?
- kiedy są tylko pod wykresem?
Odpowiedzi na te pytania są trudne i nigdy nie będą jednoznaczne. Organizm człowieka to nie do końca zbadana biomaszyna, która ma jeszcze psychikę a to dopiero potrafi wszystko skomplikować.
Czas trwania odstępów RR zmienia się pod wpływem oddychania, wysiłku fizycznego, stanów emocjonalnych i zachodzących w ustroju różnych procesów metabolicznych. Zmienność rytmu i częstotliwość rytmu serca zależy od autonomicznego układu nerwowego - współczulnego i przywspółczulnego. Upraszczając zagadnienie - jeden przyśpiesza a drugi spowalnia pracę serca. Zaburzenie równowagi pomiędzy tymi układami może w efekcie dać "nienormalne" wykresy. Przyczyny zaburzeń to m. in.: zbyt jednorodny trening, zbyt krótki czas regeneracji, zły dobór środków treningowych, zła kolejność bodźców treningowych, złe odżywianie.
Obawiam się, że ci co mają już S-810 powiedzą - po co mi to było? Teraz już zupełnie nie wiem jak trenować. Ci zaś co nie mają 810-tki powiedzą - zaoszczędziłem pieniądze i mogę spokojnie biegać tak jak uważam nie zawracając sobie głowy jakąś arytmią.
Ale aby trenować mając w perspektywie jakieś założenie,cel przydałoby się jednak zwrócić uwagę na jak najwięcej elementów,które mogą pomóc w planowaniu kolejnych obciążeń:tętno poranne,test ortostatyczny,scatterogram i...
.Problem zmiennosci rytmu serca u sportowcow pojawil się w nauce stosunkowo niedawno - ok. 10 lat temu. W poskim sporcie widzialem rosyjskich lekarzy pracujacych z naszymi biathlonistami, ktorzy po treningach wykonywali EKG i po analizie informowali trenera, czy zawodnik moze intensywnie trenowac czy nie. Prawdopodobnie sprawdzali zmiennosc rytmu serca.
Firma Polar wspolnie z Instytutem Badan Sportow Olimijskich prowadzi badania od 1990 roku nad przydatnoscia zmiennosci rytmu serca w ocenie efektow treningowych. Efektem tych prac jest m. in. test zmeczenia i fitness test. W trakcie kilkumiesiecznych badan doprowadzano zawodnikow do stanow dlugotrwalego zmeczenia i obserwowano zachowanie rytmu serca. Na tej podstawie opracowano typowe zachowania serca w okreslonych stanach zmeczenia. W podobny sposob postepowano przy wypracowaniu formuly potrzebnej do okreslenia OwnIndexu. Wyniki Fitness Testu koreluja z bezposrednim pomiarem VO2max. Jednak jest to tylko szacowanie i wydaje sie, ze trudno jest porownywac roznych zawodnikow miedzy soba. Przeprowadzanie Fitness Testu przez jednego zawodnika i porownywanie wynikow moze dac odpowiedz na pytanie czy wykonywane treningi sa efektywne. Dodatkowo test zmeczenia, sprawdzanie szybkosci progowej dostarcza kolejnych informacji ulatwiajacych planowanie i sterowanie obciazeniami treningowymi
Badanie EKG:http://dyn.ru/eng/products.php?id=1&tid=2&lid=1
Posiłkowałem się postami Ryszarda odświeżając ten temat,bo uważam,że jest to ważne zagadnienie rzadko uwzględniane przy planowaniu i modyfikacji obciążeń.
Sam mam w tym względzie kilka wątpliwośći:
-podczas treningu o stałej intensywności(dłuższe wybieganie,trening kolarski-wytrzymałość na dystansie),wykres punktowy zawiera się faktycznie w bardzo wąskim przedziale HR,jest zwarty,prawie liniowy;
-podczas treningu np. na siłowni(tr.obwodowy,obc.umiark.)gdzie jest czas na przerwy odpoczynkowe wykres jest lekko"rozrzucony",ale tylko w zakresie niższych intensywności(obserwacja kilkunastu treningów,bez względu na to czy był wykonywany na zmęczeniu po poprzednim dniu,czy na pełnej regeneracji po dniu przerwy lub lżejszym tr.).
Jak zatem zinterpretować te wykresy uwzględniając chociażby rodzaj treningu,stany emocjonalne i wpływ oddychania(patrz:autonomiczny układ nerwowy)?
Pozdrawiam.