Bieg na 1 km
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam
masa:77 kg
wzrost:177 cm
Biegam od 2 tygodni, dawno nie biegałem potrawie przebiec 5 km - tempem 6min/km
Za ponad rok potrzebuje zdać egzaminy z biegów na 60m i 1000m
Potrzebuje porad co do mojego treningu, na forum widział mała drabinkę na zmniejszenie czasu bieg na 1 km(warunek był taki iż trzeba bieg przed drabinka 60 min).
Tak wiec mam ciągnąc do tego 60 min biegu - jak tak to w jakim on tempie ma być??
A dopiero potem zaznać profesjonalnej drabinki?
Ćwiczę 4 dni w tygodniu(bez problemu mogę więcej ale wyczytałem iż 4 dni to wartość optymalna)
Co do 60m szybkość zdobędę razem podczas ćwiczeń na 1km?
Nie posiadam pulsometru - planuje zakup jak trzeba(mam zwykły zegarek ze stoperem), zwykłe buty sportowe , biegam na około jeziora(dystans mierzony na oko - dość dokładnie) - ścieżka piach ubity
masa:77 kg
wzrost:177 cm
Biegam od 2 tygodni, dawno nie biegałem potrawie przebiec 5 km - tempem 6min/km
Za ponad rok potrzebuje zdać egzaminy z biegów na 60m i 1000m
Potrzebuje porad co do mojego treningu, na forum widział mała drabinkę na zmniejszenie czasu bieg na 1 km(warunek był taki iż trzeba bieg przed drabinka 60 min).
Tak wiec mam ciągnąc do tego 60 min biegu - jak tak to w jakim on tempie ma być??
A dopiero potem zaznać profesjonalnej drabinki?
Ćwiczę 4 dni w tygodniu(bez problemu mogę więcej ale wyczytałem iż 4 dni to wartość optymalna)
Co do 60m szybkość zdobędę razem podczas ćwiczeń na 1km?
Nie posiadam pulsometru - planuje zakup jak trzeba(mam zwykły zegarek ze stoperem), zwykłe buty sportowe , biegam na około jeziora(dystans mierzony na oko - dość dokładnie) - ścieżka piach ubity
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32.55
- Życiówka w maratonie: 2.38
Do takiego dystansu nie potrzebny ci bedzie pulsometr. Jak zaczynasz biegac to wystaczy trzy, cztery razy w tyg. Dwa razy w tyg przeznacz na siłe biegową (powiedzmy 10 razy 50-100 m skip lub wieloskok) bo to jest bardzo ważne. Do tego raz bieg ciagły 4-6 km zależny od twojego wytrenowania, wystarczy 30km/tydz na poczatek. Potem im bliżej zawodów wrzuć tempówki.
R.S.
- td0
- Zaprawiony W Bojach
Niestety ten temat już się chyba wszystkim znudził.
Takich tematów na forum były już setki.
Co drugi przyszły strażak loguje się, wpisuje pytania i od razu oczekuje, że wszyscy się rzucą do pisania planu.
Przejrzyj poprzednie wypowiedzi na ten temat.
Przepraszam za ton wypowiedzi, ale uwierz mi wiele można wyczytać w starszych postach.
Są też na stronie gotowe plany przygotowujące do 1 km. Wystarczy poszukać i poczytać.
Powodzenia na egzaminie.
Takich tematów na forum były już setki.
Co drugi przyszły strażak loguje się, wpisuje pytania i od razu oczekuje, że wszyscy się rzucą do pisania planu.
Przejrzyj poprzednie wypowiedzi na ten temat.
Przepraszam za ton wypowiedzi, ale uwierz mi wiele można wyczytać w starszych postach.
Są też na stronie gotowe plany przygotowujące do 1 km. Wystarczy poszukać i poczytać.
Powodzenia na egzaminie.
:) Tomek
-
- Rozgrzewający Się
poczytałam wątki juz troszkę.
co to sa tempówki?
bieg z tempem takim jak na biegu finałowym?
Myślałem nad czymś takim bo posiadam sporo czasu i "baze" sobie przygotuje
http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=1511
co to sa tempówki?
-
- Zaprawiony W Bojach
Jak chcesz przygotowywać się pod 1km to ten plan nie jest dla ciebie. Pytanie jest takie, czy ty chcesz trenować zawodniczo czy rekreacyjnie tak jak większość ludzi. Pobiegnij sprawdzian na 1 km i wtedy można zorientować sie na jakim poziomie jesteś. Znałem kolegów którzy mieli rekordy szkoły na 1km, z którymi raczkowałem. Wiem że biegali ciągłe i to mocno 8-10km, tempówki czyli tempo mniej wiecej tempu startowemu. Oni biegali tempówki np 8 razy 300m w ok 50 sek na przerwie 90 sek.
R.S.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:14
Wyobraź sobie, że większości nic to nie mówi.spid3r pisze:tempówki czyli wytrzymałość tempowa [wt] - biega się krótkie odcinki na maksymalnym wypoczynku, prędkość powyżej górnej granicy naszych możliwości tlenowych, w strefie beztlenowej, najważniejsza jest prędkość biegu, około 5% tygodniowego kilometrażu powinno być, z angielskiego: REPS czyli Repetitions [powtórzenia]bruzdzi3 pisze:poczytałam wątki juz troszkę.
co to sa tempówki?
np: 2x 1,5km, czy 5x 1km, czy 8x 800m itd
I biegasz maraton beztlenowo?
-
- Zaprawiony W Bojach
Tak można powiedzieć ogólnie. Chłopak chce biegać krótkie a więc tempówek będzie procentowo więcej ponieważ tutaj km nie są takie ważne. Znałem chłopaka który biegał w klubie i opowiadał o takim zawodniku 1.52 na 800m. Chłopak ganiał 7 dni po kolei tempówki, zdrowie miał ale już nie biega chyba.tempówki czyli wytrzymałość tempowa [wt] - biega się krótkie odcinki na maksymalnym wypoczynku, prędkość powyżej górnej granicy naszych możliwości tlenowych, w strefie beztlenowej, najważniejsza jest prędkość biegu, około 5% tygodniowego kilometrażu powinno być, z angielskiego: REPS czyli Repetitions [powtórzenia]
R.S.
-
- Rozgrzewający Się
jutro zrobię sprawdzian na 1 km(dziś nie mogę mięśnie się regenerują) - chyba że można po wczorajszym lekkim 30' truchcie 6min/km, pobiec rozgrzewka i bieg na 1km?
Późnej spróbuje napisać sobie trening
Główne założenia:
-4-5dni w tygodniu
-1 bieg typowo na dystans nawet wolno(trucht) - Wytrzymałość biegowa
-2 dzien lekkie rozbieganie(raczej rozgrzewka taka mocna ok 2km) - + przebieżki z przerwa marszobieg lub tucht
-3 dzien Tempówki mocna rozgrzewka do nich po tempowce robić mam przerwę w truchcie?
-4 dzien Siła biegowa (SB) -wieloskoki jednonóż i obunóż,wyskoki z półprzysiadu,skip A i C + rozgrzewka przed + moze do tego małe rozbieganie
-5 dzien to samo co 2
Oczywiście w 5 wplatane 2 dni na regeneracje mysle ze po 3 dniu i 4.
Jak napisze ile mam na 1 km(około bo nie mam idealnie zmierzonego dystansu pójdę w takie miejsce gdzie w gimnazjum biegaliśmy na 1km) , to pomoże mi napisać te dystansy i czasy do tranigu tego co zaproponowałem?
Zastanawiałem sie jeszcze nad kolejnością dni,ilością tempówek,ilość dni na regneracje i itp.
Jak coś zle myśle to prosze mnie poprawic?
Późnej spróbuje napisać sobie trening
Główne założenia:
-4-5dni w tygodniu
-1 bieg typowo na dystans nawet wolno(trucht) - Wytrzymałość biegowa
-2 dzien lekkie rozbieganie(raczej rozgrzewka taka mocna ok 2km) - + przebieżki z przerwa marszobieg lub tucht
-3 dzien Tempówki mocna rozgrzewka do nich po tempowce robić mam przerwę w truchcie?
-4 dzien Siła biegowa (SB) -wieloskoki jednonóż i obunóż,wyskoki z półprzysiadu,skip A i C + rozgrzewka przed + moze do tego małe rozbieganie
-5 dzien to samo co 2
Oczywiście w 5 wplatane 2 dni na regeneracje mysle ze po 3 dniu i 4.
Jak napisze ile mam na 1 km(około bo nie mam idealnie zmierzonego dystansu pójdę w takie miejsce gdzie w gimnazjum biegaliśmy na 1km) , to pomoże mi napisać te dystansy i czasy do tranigu tego co zaproponowałem?
Zastanawiałem sie jeszcze nad kolejnością dni,ilością tempówek,ilość dni na regneracje i itp.
Jak coś zle myśle to prosze mnie poprawic?