Pojemność płuc a "championi" itp.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
THUNDERMAN
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ciekawi mnie czy wszyscy czołowi zawodnicy mają pojemność płuc ponad 6 litrów. Ja mam ok 4 ale nigdy mi to w bieganiu nie przeszkadzało. 182 cm 74 kg.
A może znacie jakąś ciekawą stronę ze statystykami wzrostu, wagi, pojemności płuc itd najlepszych zawodników?
LIVE TO RUN, RUN TO LIVE!
PKO
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

z plucami to jest rowniez tak, ze nie tylko pojemnosc sie liczy, ale tez stopien ich wykorzystania. Trening powoduje, ze wykorzystywana jest wieksza czesc pojemnosci, poprzez zwiekszenie ruchomosci klatki piersiowej i zwiekszenie sily miesni oddechowych. Zwieksza to tzw. zyciowa pojemnosc pluc. Ogolna pojemnosc pluc nie zmienia sie pod wplywem treningu.

Mi w badaniu pojemnosc zyciowa pluc wyszla 7.09L aktywnie i 5.46L w spoczynku.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolega DEck m aracje jest ważne w jkaim stopniu organizm wukorzystuje pojemnośc płuc. I kolega DEck ma racje włoscy kolarze zawodowi parę razy na dzień robia serie ćwiczeń uleatyczniających klatkę piersiową. Swego czasu tez były próby jeżdzenia n atreningu kolarskim np. w masce p.gasz-p.dym by poprzez utrudnienie oddychania wzmocnić siłe mieśni oddechowych bo to tez mięsnie      
Tompoz
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

nawet wymyslono urzadzenie do cwiczenia miesni oddechowych o wdziecznej nazwie Power Breath
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ