Witam. Może najpierw krótko o mojej przygodzie z bieganiem.
W podstawówce na 60m miałem czas 12'81'' i ostatni wynik w klasie, podczas gdy inni biegali poniżej 10 sekund. Lepiej szkło mi na kilometr, byłem jednym z lepszych w klasie. W gimnazjum wystartowałem, w biegu ulicznym na 1,2km (na maps.google odmierzyłem odległość). Moja taktyka była prosta. Rozpocząć mocno i uciekać. Niestety szzybko się męczyłem. W biegu zająłem 6. miejsce od końca. Rok później również podobnie biegłem, ale w pewnym momencie brakowało sił i zacząłem iść. Kiedy zorientowałem się, że jestem ostatni przypieszyłem, jednak zdołałem wyprzedzić tylko jednego zawodnika. W następnym roku bieg odbył się w ramach akcji "Polska biega". Byłem gdzieś w środku, a uczestników bardzo dużo (ze 100). Otrzymałem dyplom za udział i dostałem autograf od Roberta Korzeniowskiego. Na wakacjach zacząłem biegać ten dystans 1200m. Wcześniej miałem czas 5 min. z sekundami. Trochę poćwiczyłem i 4' 40'' biegałem regularnie, a mój rekord 4'24''.
Dowiedziałem sie niedawno, że w moim mieście odbędzie sie bieg uliczny na 4200m. Zacząłem więc trenować. Wczoraj przebiegłem 4 kółka (4800m, więc trochę więcej). Biegłem powoli, żeby tylko rozbiegać dystans. Pierwsze 1200m w czasie 5'48'' podczas gdy mój rekordwynosi 4'24''. Ostatecznie 4 kółka przebiegłem w 26'24''. Po 3km byłem zmęczony, chciałem iść, ale zacisnąłem zęby i pobiegłem. Dziś rano bolały mnie nogi. No i mam takie pytanie.
W jaki sposób przygotować się do biegu na 4200m??? Ile biegać? 4,2km na dzień, na tydzień? Bieg uliczny odbędzie się 15 maja, więc mam jeszcze trochę czasu. Mojawaga wynosi ok. 60kg, a z tego co przeliczyłem na jakimś specjalnym kalkulatorze gdybym ważył 56kg mógłbym pobiec te wczorajsze 4,8km o ok. 1'33'' szybiej.
4,2km
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
zajrzyj do planow treningowych i wybierz ktorys z planow pod 5km
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl