Pytanie o pólmaraton..
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam wszystkich na forum moje pytanie skierowane jest odnośnie pólmaratonu , biegam juz dosyc dlugo ale nigdy nie startowalem w żadnej imprezie a bieganie traktuje czysto amatorsko poprostu biegam dla dobrej formy.Od ok 2 miesięcy zacząlem biegać 5 -6 razy w tyg po 10 -15 km poniewaz pomyślalem ze warto wreszcie by sie sprawdzic samemu dla siebie w pólmaratonie który odbędzie sie 11 kwietnia w Dąbrowie Górniczej woj śląskie.Dzisiaj przebieglem 20km po trasie na której są górki i podbiegi i wykręcilem 1h:44min. Moje pytanie do doświadczonych biegaczy, jaki czas w pólmaratonie można uznać za dobry biorąc pod uwagę ze jestem amatorem i mam 32 lata lub o jaki czas móglbym wg Was realnie powalczyć.Ciekawi mnie ponieważ nie jestem zorientowany czy np 1h 40min to jest ogolnie dobry czas i moglbym byc z siebie zadowolony czy to już końcowi biegacze maja takie wyniki
Bedę wdzięczny za opinie i sugestie -Pozdrawiam serdecznie - Marcin.

-
- Wyga
To czy to jest dobry wynik dla ciebie zależy od Twoich ambicji,w tym wieku (zreszta jak w każdym innym przedziale wiekowym)jest duż rozbieżnosc wyników.Pozaglądaj na wyniki z różnych imprez na tym dystansie i sam dojdziesz do wniosku czy 1:40:00 to dla Ciebie dobry wynik
=http:[url//runmania.com/rlog/?u=nifares69]
[/url]

-
- Wyga
http://www.maratonypolskie.pl/wyniki/2009/dabrowa9.pdf
tutaj masz wyniki z tamtego roku z zawodów w Dąbrowie Górniczej
=http:[url//runmania.com/rlog/?u=nifares69]
[/url]

-
- Rozgrzewający Się
nifares69 pisze:http://www.maratonypolskie.pl/wyniki/2009/dabrowa9.pdf
dziękuje zaraz sie wczytam w tabele wyników

-
- Zaprawiony W Bojach
martini77 pisze:Witam wszystkich na forum moje pytanie skierowane jest odnośnie pólmaratonu , biegam juz dosyc dlugo ale nigdy nie startowalem w żadnej imprezie a bieganie traktuje czysto amatorsko poprostu biegam dla dobrej formy.Od ok 2 miesięcy zacząlem biegać 5 -6 razy w tyg po 10 -15 km poniewaz pomyślalem ze warto wreszcie by sie sprawdzic samemu dla siebie w pólmaratonie który odbędzie sie 11 kwietnia w Dąbrowie Górniczej woj śląskie.Dzisiaj przebieglem 20km po trasie na której są górki i podbiegi i wykręcilem 1h:44min. Moje pytanie do doświadczonych biegaczy, jaki czas w pólmaratonie można uznać za dobry biorąc pod uwagę ze jestem amatorem i mam 32 lata lub o jaki czas móglbym wg Was realnie powalczyć.Ciekawi mnie ponieważ nie jestem zorientowany czy np 1h 40min to jest ogolnie dobry czas i moglbym byc z siebie zadowolony czy to już końcowi biegacze maja takie wynikiBedę wdzięczny za opinie i sugestie -Pozdrawiam serdecznie - Marcin.
Kurcze - ja to dopiero w 5 czy 6 półmaratonie zszedłem poniżej 1:40. Pierwszy półmaraton zaliczyłem na 1:54. Ale przy 5-6 razy w tygodniu czyli minimum 60km/1tydzień - 1:40 jest jak najbardziej realne. Z tym że w pierwszym starcie nie warto stawiać sobie jakiegoś zbyt wygórowanego celu -

-
- Rozgrzewający Się
mhadau pisze:martini77 pisze:Witam wszystkich na forum moje pytanie skierowane jest odnośnie pólmaratonu , biegam juz dosyc dlugo ale nigdy nie startowalem w żadnej imprezie a bieganie traktuje czysto amatorsko poprostu biegam dla dobrej formy.Od ok 2 miesięcy zacząlem biegać 5 -6 razy w tyg po 10 -15 km poniewaz pomyślalem ze warto wreszcie by sie sprawdzic samemu dla siebie w pólmaratonie który odbędzie sie 11 kwietnia w Dąbrowie Górniczej woj śląskie.Dzisiaj przebieglem 20km po trasie na której są górki i podbiegi i wykręcilem 1h:44min. Moje pytanie do doświadczonych biegaczy, jaki czas w pólmaratonie można uznać za dobry biorąc pod uwagę ze jestem amatorem i mam 32 lata lub o jaki czas móglbym wg Was realnie powalczyć.Ciekawi mnie ponieważ nie jestem zorientowany czy np 1h 40min to jest ogolnie dobry czas i moglbym byc z siebie zadowolony czy to już końcowi biegacze maja takie wynikiBedę wdzięczny za opinie i sugestie -Pozdrawiam serdecznie - Marcin.
Kurcze - ja to dopiero w 5 czy 6 półmaratonie zszedłem poniżej 1:40. Pierwszy półmaraton zaliczyłem na 1:54. Ale przy 5-6 razy w tygodniu czyli minimum 60km/1tydzień - 1:40 jest jak najbardziej realne. Z tym że w pierwszym starcie nie warto stawiać sobie jakiegoś zbyt wygórowanego celu -
Nie chodzi o zrobienie jakiegos nie realnego czasu poniewaz jestem skromnym amatorem który powiedzmy biega juz troche czasu dyszki i 15 stki a 20 od święta

-
- Rozgrzewający Się

-
- Rozgrzewający Się
Przecież kobiet schodzą poniżej 1h:20min.martini77 pisze:javaff -1h:20 to moge pomarzyć jedynie
niezły z Ciebie amator co kreci 1h:20
a co do mnie to żeby siegnąć do gwiazd musze pierw doskoczyć do własnego sufitu
ciekaw jestem w jakim czasie dyche wykręcasz, bo ja czesto biegam dyszki, tyle ze na trasie mam kilka dlugich podbiegow np: po 200-300m i dosyć strome ale bardzo lubie tą trase za te urozmaicenia w terenie
pozdrawiam!
Ja nie mam talentu. Po prostu sporo trenowałem. I wystarczy by 30letni facet wykręcił czasy 1h:19min. Utalentowany junior po roku czy dwóch treningu będzie lepszy, nieraz dużo lepszy.
- ejchost
- Stary Wyga
- Kontakt:
Witam
Ja pobiegłem w zeszłym roku swój pierwszy półmaraton na 2:17 i strasznie się cieszyłem, że dałem radę ukończyć... myślę, że dla wielu amatorów wynik to tylko dodatek. Wiadomo cieszymy się jak z roku na rok jest lepiej... Głównie jednak chodzi o radość z biegania
Ja pobiegłem w zeszłym roku swój pierwszy półmaraton na 2:17 i strasznie się cieszyłem, że dałem radę ukończyć... myślę, że dla wielu amatorów wynik to tylko dodatek. Wiadomo cieszymy się jak z roku na rok jest lepiej... Głównie jednak chodzi o radość z biegania

[url=http://runmania.com/rlog/?u=ejrun][img]http://runmania.com/f/5348a6fe6b522b01bb6644fae69eee4e.gif[/img][/url]