Tempo maratonu...
- Heile
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Juz za niespełna 2 miechy startuje we Wrocławiu w maratonie. Zaczynam sie zastanawiac jak zacząć biec tzn. w jakim tempie. Mam pytanie. biegam regularnie na treneingach ciągłe 16km po 4.15. czy powinienem tak zacząć maraton? czy ukoncze go w takim tempie czy raczej nie ryzykowac i zaczac wolniej?
HEILE
- Heile
- Rozgrzewający Się
biegam tygodniowo ok 100km z jednym bądz dwoma dniami wolnymi od biegania. w tygodniu biegam 1 badz 2x 20km , dwa ciągłe i w niedzele 25km lub 30km wolnego wybiegania. wiem ze to szybko ale jak mam sprawdzic na jakij podstawie czy jestem w stanie po te 4.15 przebiec. jade w kewietniu na 3 tygodnie przed wrocławiem do Bukówca ma 15km. bede tam chciał sie sprawdzic ale tez nie wiem czy powinienem pojść na całośc czy pobiec w tempie zakładanego maratonu?!!
HEILE
- Heile
- Rozgrzewający Się
kiedys biegałem ale to było kilka lat temu. od tamtego czasu miałem sporą przerwe. tzn biegałem ale mało i rzadko. wtedy nabiegałem kilkakrotnie ok 1h 20 min, 15 km 54,20min a 10km ok 35min.
HEILE
- gregoz68
- Zaprawiony W Bojach
Te twoje dawniejsze wyniki budzą nadzieje na dobry maraton (szkoda nawiasem mówiąc, że już wtedy nie zdecydowałeś się na ten dystans). Choć oczywiście nigdy nie próbuj (czasu na pułapie 1.20min.) mechanicznie przeliczać na 2.40. Raczej na 2.50-55 albo 3.00. Pewnie się spotkamy we Wrocławiu. Pierwsza pętla jest tam od ubiegłego roku cięższa od drugiej (mosty, podbiegi, kostka, torowiska, chodniki, zakrętasy, wiatr, dziury i nawet progi zwalniające
) No ale może nie będzie tak źle. Zawsze pozostaje Puck 

gregoz
-
- Zaprawiony W Bojach
Chyba 24 marca jest "maraton" w Sobótce. 32 km wokól Ślęży. Jeżeli jesteś w stanie przebiec w równym tempie 30 km, to co Ty się martwisz o maraton. Chyba, że koniecznie chcesz zejść poniżej 3 h. A jakby co, to tydzień po Wroclawiu jest maraton w Jelczu. Zawsze można się poprawić
wirek
- Heile
- Rozgrzewający Się
Myslałem o sobótce ale dowiedziałem się ze jest to bardzo trudny bieg i zrezygnowałem. nie bede miał punktu odniesienia do tempa maratonu. Przeciez wrocław jest raczej płaski mimo torowiska, kostki i innych niedogodnosci. Stwierdziłem ze w takim przypadku w Sobotce tylko zostawie zdrowie. Jesli mi sie nie uda we Wrocku to plan awaryjny jest taki ze jade do Krakowa. Chciałbym zejsć ponizej 3 godzin ale problem jest taki ze nie wiem czy jestem w stanie to zrobic czy sa to tylko moje marzenia...
HEILE
-
- Zaprawiony W Bojach
Z Sobótką to jest tak, że nie jest to bieg po plaskim, ale po asfalcie, którym na co dzień jeżdżą i maluchy i wozy konne. Nie jest tak źle jakby się wydawalo a nikt nie każe bić rekordów w każdym starcie. Jak pogoda dopisze (jak rok temu) to będzie bardzo sympatyczna impreza.
wirek
-
- Wyga
Biegając ok. 100 km/1 tydz. masz wg mnie b. duże szanse na wynik poniżej 3 godz., ale jeśli Ci się to nie uda, to o "życiówkę" walcz nie wcześniej niż po 2-3 mies. Czyli w maratonie w Lęborku albo Pucku, chociaż tam trasy nie należą do łatwych. Jeśli chcesz pobiec maraton wcześniej np. w Krakowie albo Toruniu, to pobiegnij treningowo - dużo ponizej swoich maksymalnych możliwości.
JS
- gregoz68
- Zaprawiony W Bojach
Tak, tak.
Puck. Naturalnie! Ja tam w zeszłym roku "trzasnąłem" życiówkę. Zwłaszcza druga część nieprawdopodobnie szybka. No i ta orzeźwiająca bryza! Lembork podobno też bardzo "przyjaźnie" wyprofilowany.

gregoz