biegać szybciej.....
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mam ogromną prośbę do wszystkich, muszę poprawić szybkość biegu, na zaliczenie WF na celującą mam na to 1,5 mc na 100m miałem 14sekund 11 setnych w tamtym półroczu, tylko to mi zaniża oceny, w tej chwili wykonuje skipy, skacze na skakance, każdego dnia mam WF , bardzo to dla mnie ważne prosze o pomoc, dzięki z góry
- Deck
- Ekspert/Fizjologia
no wiec,
Aby osiagnac lepszy czas (szkoda ze nie napisales o ile lepszy) musisz poprawic moc, a mozna to zrobic na dwa sposoby: poprawiajac sile lub szybkosc.
Sile, jaka potrzebujesz, poprawic mozna raczej takimi cwiczeniami jak przysiady lub polprzysiady o obciazeniem ok.80-90% maksymalnych twoich mozliwosci (tutaj przydalaby sie silownia).
Predkosc poprawiaja krotkie biegi, ok.20-30m, z maksymalna predkoscia.
Ja bym to sobie tak ulozyl:
- pierwsze 3 tygodnie, 2x w tygodniu cwiczenia sily: 2x8 przysiad z obciazeniem, 2x10 unoszenie nog na drabince, 2x8 podskok z obciazeniem, 2x8 cwiczenie na miesnie dwuglowe uda. W inne dni na treningach skipy i wieloskoki 2-3 serie po 20m.
- pozniej cwiczenia sily juz z mniejszym obciazeniem (ok.30-40%max), dochodza cwiczenia szybkosci: 3x30m na maksa ze startu zwyklego, 3x20m ze startu lotnego. Nadal troche skipow, ale raczej skupic sie na treningach szybkosciowych.
1,5 m-ca nie jest to za sporo, ale moze uda sie urwac z 1sec. (a moze wiecej?)
Aby osiagnac lepszy czas (szkoda ze nie napisales o ile lepszy) musisz poprawic moc, a mozna to zrobic na dwa sposoby: poprawiajac sile lub szybkosc.
Sile, jaka potrzebujesz, poprawic mozna raczej takimi cwiczeniami jak przysiady lub polprzysiady o obciazeniem ok.80-90% maksymalnych twoich mozliwosci (tutaj przydalaby sie silownia).
Predkosc poprawiaja krotkie biegi, ok.20-30m, z maksymalna predkoscia.
Ja bym to sobie tak ulozyl:
- pierwsze 3 tygodnie, 2x w tygodniu cwiczenia sily: 2x8 przysiad z obciazeniem, 2x10 unoszenie nog na drabince, 2x8 podskok z obciazeniem, 2x8 cwiczenie na miesnie dwuglowe uda. W inne dni na treningach skipy i wieloskoki 2-3 serie po 20m.
- pozniej cwiczenia sily juz z mniejszym obciazeniem (ok.30-40%max), dochodza cwiczenia szybkosci: 3x30m na maksa ze startu zwyklego, 3x20m ze startu lotnego. Nadal troche skipow, ale raczej skupic sie na treningach szybkosciowych.
1,5 m-ca nie jest to za sporo, ale moze uda sie urwac z 1sec. (a moze wiecej?)
-
- Rozgrzewający Się
Wielkie dzięki mistrzu. w tej chwili nie chodze na silownine ale ciężarki(hantle) mam w domu. aha jeszcze jedno mam wiosla trningowe i troche na nich naginam jak wstaje to nó nie czuje
to chba dobrze czy to też coś pomoże?? i ost rzecz. trenuje swój wyskok :-P poprzez ćwiczenia skakanie na skakance skipy wspięcia na łydkach, krzesełko i skoki na łydkach, muskulatura nóg sie poprawia, ale chodzi mi o to czy połączyć oba te treningi, ten mam 2x w tyg środa and sobota. PS czas bym chcial poprawic maxymalnie thx YO

- AKITA SAN
- Zaprawiony W Bojach
Popracuj też nad techniką startu.Myślę,że na tym elemencie możesz sporo zyskać.Trudno to opisać,ale generalnie; startując "nisko"i pracując nad balansem ciała na pierwszych kilkunastu metrach nie podnoś się do pionu zbyt gwałtownie-potrenuj trochę wyjście z bloków,dodatkowym atutem takiego treningu jest wzmocienie nóg.Poszukaj jakiejś książeczki awuefowskiej o sprintach. I dużo się rozciągaj!
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Mam podobny problem z szybkoscia.
Tez skorzystam z twojej rady!!!