Sztuka chodzenia/biegania

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Ralphi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sprawa dotyczy sposobu stawiania nóg. Nie chodzi o stopy, tylko o kolana.
Zauważyłem, że podczas poruszania, przekładam nogę, nie do końca ją wyprostowawszy... Trudno to opisać... Rzecz w tym, że kiedy noga zostaje w tyle, mogę ją jeszcze bardziej wyprostować niż to robię. Wtedy oczywiście dłużej będzie w tyle. Mam nadzieję, że rozumiecie.
Nie wiem czy to jest normalne. Czy powinniśmy nogi prostować na maksa, czy takie lekko ugięte są w porządku? Czy ma to przełożenie na wyniki i ewentualne problemy zdrowotne z kolanami?
Dodam tylko, że dosyć nie wygodnie biega się tak prostując na maksa....
Co o Tym sądzicie ??
Istota ludzka powinna umieć zmieniać pieluszki, zaplanować inwazję, zarżnąć wieprza, sterować statkiem, zaprojektować budynek, napisać sonet, (...), ugotować smaczny posiłek, walczyć skutecznie, umrzeć bohatersko. Specjalizacja jest dla insektów.
PKO
zeusik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

pierwszo slysze ze sie biega stawiajac nogi z wyprostowanymi kolanami :o
zeusik
Awatar użytkownika
Ralphi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie no stawiasz ugięte, ale póżniej przecież stopniowo prostujesz... i o to prostowanie chodzi :)
Istota ludzka powinna umieć zmieniać pieluszki, zaplanować inwazję, zarżnąć wieprza, sterować statkiem, zaprojektować budynek, napisać sonet, (...), ugotować smaczny posiłek, walczyć skutecznie, umrzeć bohatersko. Specjalizacja jest dla insektów.
Awatar użytkownika
Madzikowa
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja tam nie prostuje!
Magda[url]http://szymon.mucha.fm.interia.pl[/url]
[url]http://public.fotki.com/Kajetan2/kajetan2[/url]
[url]http://public.fotki.com/Kajetan/kajetan_mucha[/url]
robaj
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:40
Życiówka w maratonie: 3:08:48

Nieprzeczytany post

To oczywiste, że aby się odbić, noga ze zgiętej powinna dynamicznie się wyprostować i zapewne przy biegach sprinterskich jest to bardzo ważne. Ale myślę, że dość uciążliwe byłoby dbanie o idealny wyprost nogi w trakcie biegu długodystansowego. Myślę, że to zależy od stylu biegania. Biegając na przykład "na piętach", prostując całkiem nogi można sobie potłuc kolana.
Bieganie, odtrutka doskonała!
Awatar użytkownika
Ralphi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oki, jestem przekonany :)
Nie będę prostował...
Dzięki.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ