Rozgrzewka przed rozbieganiem ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Czemu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie ;)

Otóż zastanawiam się czy warto(czy w ogóle można ? ;) ) robić rozgrzewkę przed rozbieganiem :p ja tak z przyzwyczajenia zawsze robie taką 10-15 minutową ;) mniej intensywną niż na treningu ;p.
PKO
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Samo rozbieganie jest rozgrzewka. Jak już to jakiś krótki stretching w domu. Bioderka,kolanka, kostki i na trening.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja zwykle nie robię.

Ale wiem, że lepiej się czuję gdy po ok. 10-15min biegu zrobię przerwę na ok. 10min i zrobię krążenia (szyja, ręce, biodra, kolana, stopy) z kilkoma przysiadami, skłonami, dociągnięciami łydek, kolano do piersi itp.

Na pewno po rozbieganiu trzeba się rozciągnąć- statyczne, leniwe ćwiczenia przez 15-30min (zależy ile masz czasu i jakie potrzeby mają twoje mięśnie).
Ostatnio zmieniony 22 paź 2009, 16:49 przez fotman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

ja nie robię strechingu..

po prostu przed biegem "rozruszam" stawy skokowe i kolanowe... - machnę kilka razy nogą... ;-) kilka skrętów tułowia... wymachów rękoma ... i w drogę ;-)
Szymon
Obrazek
elektrod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:44

Nieprzeczytany post

A to rozciąganie po biegu to trzeba robić zaraz po biegu, czy można ewentualnie 3-4 godzinki po biegu np. wieczorkiem w domu?
mój blog - viewtopic.php?f=27&t=57879
komentarze - viewtopic.php?f=28&t=57878

PB
5k - 20:09 - 29.03.2025 (parkrun)
10k - 42:35 - 11.11.2024
półmaraton - 1:38:43 - 01.09.2024
Awatar użytkownika
glootech
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja zawsze rozgrzewam się trochę przed bieganiem, zazwyczaj około 10 minut. Kilka przysiadów, skłonów, skrętów itd. ;)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rozciąganie robi się po wysiłku fizycznym zanim mięśnie ostygną, więc 3-4 godzinki odpada, chyba, że rozgrzejesz mięśnie na nowo.
Czemu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedzi ;)

Myślę że właściwie brak rozgrzewki powoduje że nie zapierdzielamy tak szybko przez co automatycznie biegniemy tempem rozbiegania a nie szybciej, tak jak po rozgrzewce :p. Ja tam zawsze na początku nie moge sie opanować i biegne szybko (1700m. bo tyle ma kółko w okół jeziora gdzie biegam) przebiegam w 7:20 by potem wlec się przez następne 3-4 kółka po 8:20 ;d, jutro nie zrobie rozgrzewki, zobaczymy jak będzie :).
Awatar użytkownika
DeGie
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Prawie wszystkie kontuzje, które zaliczyłem, a na pewno wszystkie głupie były przez brak rozgrzewki, co nie trenowałem przydawało się, może nie każdy potrzebuje, ale tych parę głupich wymachów czy skłonów to nie problem, a można zaoszczędzić na nerwach, zdrowiu i frustracjach ;-)
pozdr!
www.fotogromala.pl
=============
"Kto ustępuje głupiemu doprowadza do tryumfu głupoty".
Awatar użytkownika
chodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

DeGie

a skad wnioskujesz ze prawie wszystkie urazy ktore miales sa spowodowane brakiem rozgrzewki??

poza tym rozgrzewka w bieganiu jest to iz poczatkowo np 2 km pokonuje sie stosunkowo wolno- predzej sobie krzywde zrobisz jak ni stad ni z owad zaczniesz krecic rekoma to w ta to w tamta strone :)

takze najlepsza rozgrzewka w beiganiu jest sam bieg tyle ze WOLNY- tzn na nizszej intensywnosci niz zaplanowana intensywnosc treningu

Quba Krauze

OCZYWISCIE ROZCIAGANIE ROBI SIE PO WYSILKU FIZYCZNYM ZANIM MIESNIE OSTYGNA!!!!!! DALEJ TYPOWE ROZCIAGANIE JEST DOBRE U DZIECI DO LAT 10 U STARSZYCH OSOBNIKOW ROBI SIE STRETCHING KTORY ZAPOBIEGA MIKROURAZOM!!!(dzieci maja bardziej elsatyczne wlokna, dlatego mozna u nich robic rozciaganie- u starszych sprawa wyglada odwrotnie)
gg 2097932 - kto pyta nie błądzi :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ