Technika oddychania w czasie biegu.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 03:56:13

Nieprzeczytany post

Chciałbym się zapytać szanownych forumowiczów czy stosują jakieś specjalne techniki oddychania podczas biegu. Zastanawia mnie czy taki Bekele tak samo oddycha jak ja :wdech-wydech, czy stosuje inną technikę.
Ja słyszałem o takiej, że co każdy trzeci wydech powinnien być całkowity i dużo szybszy niż inne, co powoduje przy wdechu zaczęrpnięcie dużo większej ilości powietrza niż zwylke...

Pozdro
Obrazek

Run first, train later...
PKO
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

ważne, żeby wykorzystywać całą objętość płuc, płytkie oddychanie nie dostarcza tyle tlenu nawet bardzo szybkie
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 03:56:13

Nieprzeczytany post

piter82 pisze:ważne, żeby wykorzystywać całą objętość płuc, płytkie oddychanie nie dostarcza tyle tlenu nawet bardzo szybkie
Właśnie pytam się o to jak najlepiej wykorzystać całą objętość płuc oraz o techniki które mogą w tym pomóc.

pozdro
Obrazek

Run first, train later...
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mózg jest jednym z istotnych odbiorców tlenu zwłaszcza podczas intensywnej pracy zwojów. Jeżeli więc zaczniesz myśleć, co który oddech ma być bardziej intensywny, to w chwilach dużego zmęczenia stanie się to poważnym zadaniem z arytmetyki, pożerającym tlen.
Oczywiście nie namawiam do bezmyślnego biegania, ale podobna matematyka jakoś nie pasuje mi do beztroski z jaką biega sobie Bekele. "Wdech-wydech" tym na pewno przypominasz Etiopczyka. Przypuszczam natomiast, że różnić się możecie właśnie techniką, ale biegu...
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wydech powinien być dłuższy nich wdech. Podobno...

Może to nie technika, bo nic nie opracowywałem ale mam tak, że jak biegnę wolno to oddycham 2kroki-wdech 3kroki-wydech, jak szybciej 1-wdech 2-wydech, jeszcze szybciej to 1-wdech 1-wydech.
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja ostatnio zauważyłem, że jak robię wycieczki biegowe to robię wdech i wydech na każde dwa kroki. Jak biegnę szybciej to zdaje się jest to wdech na jeden krok, wydech na dwa kroki. 1/1 szybko kończy się kolką :bum:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ