Który trening wybrać?
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Zastanawiam się nad realizacją któregoś z planów bieganie.pl
Celem jest polepszenie czasów na 1-5KM
Problem jest w tym że umiem bez problemu biec przez 30min, ale stażu w bieganiu nie mam. Zwracam się do Was z prośbą o doradzenie mi który plan mam realizować.
Moje czasy: 1000M: 3:24
6000M: 25min
Podczas najbliższych treningów zrobię sobie testy na 5,3,2,1 KM
pozdrawiam
EDIT: biegam po równym terenie, nie mogę stosować podbiegów itp.
Celem jest polepszenie czasów na 1-5KM
Problem jest w tym że umiem bez problemu biec przez 30min, ale stażu w bieganiu nie mam. Zwracam się do Was z prośbą o doradzenie mi który plan mam realizować.
Moje czasy: 1000M: 3:24
6000M: 25min
Podczas najbliższych treningów zrobię sobie testy na 5,3,2,1 KM
pozdrawiam
EDIT: biegam po równym terenie, nie mogę stosować podbiegów itp.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Pytanie co sprawia Ci większą frajdę.
Na amatorskim poziomie jest większy sens poprawiać się na dystansach w okolicy 5k bo na 1k wielu sprawdzianów czy startów dla siebie nie znajdziesz.
Na amatorskim poziomie jest większy sens poprawiać się na dystansach w okolicy 5k bo na 1k wielu sprawdzianów czy startów dla siebie nie znajdziesz.
- jasiozary
- Stary Wyga
- Kontakt:
z wiekiem na 1k też coraz mniej
, moim zdaniem skupić się na czymś dłuższym. Np 5? Bo to i na stadionie i w terenie
Są różnice, ale jak kto lubi.

http://nastadiony.pl
info + galeria + stadiony
- jasiozary
- Stary Wyga
- Kontakt:
Hm, niestety na to Ci nie mogę odpowiedzieć... nie mam pojęcia.
Znając forum zaraz jakiś ekspert Ci pomoże
Znając forum zaraz jakiś ekspert Ci pomoże

http://nastadiony.pl
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Wszystkie plany dostępne na stronach internetowych czy nawet w książkach są "amatorskie".
Mogą być mniej lub bardziej trudne.
6km w 25 min to ok ale to jeszcze nie zaawansowany poziom.
Podbiegi - możesz zastąpić krótkimi sprintami - ale równie dobrze łatwo możesz złapać kontuzję wykonując je.
Mogą być mniej lub bardziej trudne.
6km w 25 min to ok ale to jeszcze nie zaawansowany poziom.
Podbiegi - możesz zastąpić krótkimi sprintami - ale równie dobrze łatwo możesz złapać kontuzję wykonując je.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Ee, no nie traktuj tego tak dosłownie. W takim razie jesteś zaawansowany. 
Musimy zrobić jakiś test na zaawansowanie.

Musimy zrobić jakiś test na zaawansowanie.

-
- Stary Wyga
Tylko głupio mi trochę to mówić, ale ten dystans był mierzony licznikiem przy rowerze i na jednym odcinku wyszło 1480M więc liczyłem to jako 1500M
A nie dawno zmierzyłem ten dystans za pomocą google earth i wyszło 1310M więc od tego dystansu należy odjąć 840M czyli ten czas można policzyć jako czas na 5KM. Jedyne pocieszenie to to że w tedy nie miałem dobrych butów do biegania i bardzo szybko pojawiał się ból jakiegoś mięśnia, jak będzie trochę pogody (ryzykowne) to zrobię to dokładniej i podam czas
A nie dawno zmierzyłem ten dystans za pomocą google earth i wyszło 1310M więc od tego dystansu należy odjąć 840M czyli ten czas można policzyć jako czas na 5KM. Jedyne pocieszenie to to że w tedy nie miałem dobrych butów do biegania i bardzo szybko pojawiał się ból jakiegoś mięśnia, jak będzie trochę pogody (ryzykowne) to zrobię to dokładniej i podam czas
-
- Stary Wyga
Nie mam dostępu do stadionu, więc odmierzyłem 1km za pomocą google earth, a wydaje mi się że ten program dobrze mierzy i pobiegłem z nadzieją poniżej 25min, kontrolowałem tempo (na początku wziąłem za mocne) i przebiegłem te 5KM w czasie 23:29min. Chciałbym się zapytać czy mogę realizować plan dla poniżej 25min?
I czy w zimę mogę trenować normalnie, ponieważ dużo mówi się o roztrenowaniu, ale ja praktycznie zainteresowałem się bieganiem od wakacji a dopiero od miesiąca myśle o bieganiu na poważnie, a od 2tyg biegam systematycznie
I czy w zimę mogę trenować normalnie, ponieważ dużo mówi się o roztrenowaniu, ale ja praktycznie zainteresowałem się bieganiem od wakacji a dopiero od miesiąca myśle o bieganiu na poważnie, a od 2tyg biegam systematycznie
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Poprostu biegaj, po godzinie dziennie, jeśli możesz to 4-5 razy w tygodniu, rób przyspieszenia, zmienne tempa.
Tylko nie za dużo szybkich odcinków bo to nie wychodzi w nadmiarze na dobre. Pewien czas musisz na to poświęcić.
A na wiosnę będziesz biegał poniżej 20 min.
Tylko nie za dużo szybkich odcinków bo to nie wychodzi w nadmiarze na dobre. Pewien czas musisz na to poświęcić.
A na wiosnę będziesz biegał poniżej 20 min.
-
- Stary Wyga
Ok. To mam jeszcze kilka pytań
Czy taka rozgrzewka wystarczy? http://bieganie.pl/?cat=15&id=854&show=1
Czy jeżeli robię rozgrzewkę na w-f to mam robić jeszcze raz rozgrzewkę, a co jeśli mam trening 2-3h po wf?
Czy taka rozgrzewka wystarczy? http://bieganie.pl/?cat=15&id=854&show=1
Czy jeżeli robię rozgrzewkę na w-f to mam robić jeszcze raz rozgrzewkę, a co jeśli mam trening 2-3h po wf?